Ανάλυση: Γεωπολιτικές εξελίξεις φέρνει η συμφωνία μαμούθ 400 δισ. Κίνας – Ιράν (audio)

Την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία –όπως την χαρακτήρισαν οι New York Times- υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες Τεχεράνη και Πεκίνο. Η «Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση» όπως ονομάστηκε η συμφωνία, θα έχει διάρκεια 25 ετών και περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 400 δισ. ευρώ. Η τελετή υπογραφής παρουσία των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, μεταδόθηκε ζωντανά από τη Ιρανική τηλεόραση και όπως δήλωσε ο Χεσαμεντίν Ασενά, σύμβουλος του προέδρου Ροχανί, είναι παράδειγμα «επιτυχημένης διπλωματίας». Ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι «το Ιράν αποφασίζει ανεξάρτητα από τις σχέσεις του με άλλες χώρες και δεν αλλάζει τη θέση του με ένα τηλεφώνημα, όπως συμβαίνει με κάποιες χώρες».

Τι συμφώνησαν δύο χώρες μη φιλικές χώρες με τις ΗΠΑ σε ένα timing ιδιαίτερα δύσκολο και ενδιαφέρον και ενώ ακόμη δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του Προέδρο Μπάιντεν; Τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει εκτός από το οικονομικό επίπεδο, στο πολιτικό, στο στρατηγικό στην ευρύτερη περιοχή; Το Ισραήλ βλέπει τον εχθρικό Ιράν να μπαίνει ισχυρά στο παιχνίδι, τι θα κάνει; Πως θα αντιδράσουν στην συμφωνία του σιιτικού Ιράν, οι ισχυρές αραβικές σουνιτικές χώρες; Τι λέει η Ρωσία για τη συμφωνία αυτή;
Ο Plamen Tonchev, επικεφαλής του τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, απαντώντας στα ερωτήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος