Aλ. Στεφανής για ΚΥΣΕΑ: Πρέπει όλοι να προφυλάξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις – Πάντα οι κρίσεις είναι σωστές (video)

Array

«Πρέπει όλοι να προφυλάξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε στην ΕΡΤ o πρώην υφυπουργός Άμυνας, Aλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πορεία των εξοπλισμών.

«Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το σημαντικότερο οπλικό σύστημα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι αυτό που στην κρίσιμη ώρα μπορεί να κάνει τη διαφορά και θα κάνει ένα μέτριο οπλικό σύστημα, εξαιρετικό. Κυρίαρχο στοιχείο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το ηθικό του, η εκπαίδευσή του και η πειθαρχία του» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Στεφανής.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ και την παραμονή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για ένα ακόμα χρόνο ο πρώην υφυπουργός Άμυνα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σημαντικός παράγων του ηθικού είναι οι κρίσεις και ο τρόπος με τον οποίον γίνονται. Συνεδρίασαν τα συμβούλια, εισηγήθηκαν, το ΚΥΣΕΑ, πήρε απόφαση και τώρα τα νέα συμβούλια θα έρθουν και θα κρίνουν τους υπόλοιπους αξιωματικούς για την πορεία τους προς το μέλλον. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κρίσεις να έχουν την αίσθηση της δικαιοσύνης. Οι κρίσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι κοιτάξτε να δείτε ο εξαιρετικός αξιωματικός τον οποίον είχατε διοικητή, αυτός ο αξιωματικός είναι κρίθηκε σωστά και προχωρεί στο μέλλον».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα ιερό κομμάτι

Θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του ο κ. Στεφανής τόνισε ότι «πάντα οι κρίσεις είναι σωστές και βγαίνουν μέσα από μία πληθώρα πολύ παραγωγικών στοιχείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα στελέχη κρίνονται ετήσια και πάρα πολύ αυστηρά. Κρίνονται οι ίδιοι, κρίνεται η επίδοση της μονάδος τους, κρίνονται η διοικητική πορεία του στελέχους, κρίνεται η λογιστική πορεία. Άρα χιλιάδες στοιχεία είναι εκείνα τα οποία καθημερινά εξετάζουν τα στελέχη και τα στελέχη αξιολογούνται».

Ο ναύαρχος Λυμπέρης ήταν εξαιρετικός

Αναφορικά με την αποστρατεία του ναυάρχου Λυμπέρη ο κ. Στεφανής είπε:«Ήταν εξαιρετικός. Ο ναύαρχος ήταν παραπάνω από εξαιρετικός. Μάλιστα, είχα κάνει και μια παρέμβαση πριν από μερικούς μήνες, όταν υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα σε βάρος του κ. Λυμπέρη» προσθέτοντας ότι το παράδειγμα ηγεσίας το οποίο δίνει στους άλλους είναι καταπληκτικό.

Aλ. Στεφανής για ΚΥΣΕΑ: Πρέπει όλοι να προφυλάξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις – Πάντα οι κρίσεις είναι σωστές (video)
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Όπως υποστήριξε «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα ιερό κομμάτι, όπως και τα Σώματα Ασφαλείας, το οποίο πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες να πιστεύουμε σε αυτό, να το αγαπάμε, διότι εκείνες είναι που μας δίνουν το στοιχείο η χώρα να πορευθεί μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Θα πρέπει να απομονώσουμε τις Ένοπλες δυνάμεις από φωνές οι οποίες αφορούν σε κρίσεις, σε σχόλια, σε λοιδορίες».

Με αφορμή  την αποστρατεία του Ναυάρχου Λυμπέρη και το πώς αποχαιρέτισε τους στενούς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ότι «βάζει τον εαυτό του κάτω από το εμείς, το εγώ κάτω από το εμείς. Οι κρίσεις λοιπόν πάντα ακολουθούν μια πορεία» δίνοντας τα εύσημα και στο νέο αρχηγό.

«Οποιοσδήποτε και να επιλεγεί είναι εξαιρετικός. Πρέπει όλοι να προφυλάξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις.  Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το εργαλείο έτσι ώστε η πατρίδα μας να μπορεί να είναι ασφαλής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αγαπάνε την πατρίδα και πάντα κάνουν το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα. Όπως και τα σώματα ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Στεφανής.

Δύσκολη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε ότι είναι μια δύσκολη συνάντηση.

«Η Τουρκία πηγαίνει εκεί με πολλά όνειρα για το τι θα πάρει, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο εύκολο το περιβάλλον για την Τουρκία να κερδίσει σε όλα αυτά. Το κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά κυρίαρχα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θέλουν να τελειώσουν με αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά, βεβαίως, και η στάση που τηρεί ο κ. Ερντογάν σε σχέση με τη Συρία και τον Άσαντ» ανέλυσε ο πρώην υφυπουργός  Άμυνας.

Και όπως είπε, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ η Τουρκία να πείσει τον Πρόεδρο υποστηρίζοντας ότι «θα γίνει μια σκληρή διαπραγμάτευση και σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε λόγο εμείς. Η ελληνική παροικία εκεί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ δίνουν ένα σκληρό αγώνα όχι τόσο υπέρ της Ελλάδος, όσο υπέρ της Δικαιοσύνης, υπέρ του να σταματήσουμε την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν από αυτό τον αναθεωρητισμό του και τη στάση που έχει όχι μόνο ενάντια στη χώρα μας, αλλά στο γενικότερο περιβάλλον».

Πρόβλημα σεβασμού των διεθνών κανόνων

Σύμφωνα με τον ίδιο το αποτέλεσμα της αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία οφείλεται στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έπαψε να παρακαλά. Η Ελλάδα πλέον δείχνει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά είναι πρόβλημα σεβασμού των διεθνών κανόνων, σχέσεων και συμφωνιών που πλέον αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πρόγραμμα για την αναβάθμιση ή την αγορά των F-16 επισήμανε ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο τελειώνει σε μια μέρα, αλλά θα κρατήσει 5 με 6 χρόνια.

«Η Τουρκία ήταν μέσα στο πρόγραμμα (για τα F-35) και λόγω της στάσης της βγήκε εκτός. Άρα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με το τι θα υποσχεθεί και το τι θα συμφωνήσει σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας και με τη χώρα μας», εκτίμησε.

Όσον αφορά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και την στάση των συμμάχων μας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ εξήγησε ότι «θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές και να αντιληφθούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να ενοχλείται, όπως και το ΝΑΤΟ από τη στάση της Τουρκίας, αλλά… θέλουν την Τουρκία στους κόλπους της και εμείς τη θέλουμε. Θέλουμε να είναι κοντά μας η Τουρκία, αλλά να είναι σωστή σύμμαχος».

Ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών και την ανησυχία που υπάρχει μήπως η Τουρκία προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο επισήμανε ότι «σε κρίσιμες περιόδους ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει δείξει ότι είναι και ενωμένος και μπορεί να διαχειριστεί τα κρίσιμα θέματα». Ως επίρρωση των παραπάνω ο κ. Στεφανής δήλωσε ότι«θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όποιος πιστέψει ότι θα είναι μια αδύναμη περίοδος για εμάς. «Όχι, δεν θα είναι καθόλου αδύναμη περίοδος. Είμαστε σε θέση με επιτυχία να διαχειριστούμε όλα μας τα θέματα», συμπλήρωσε μιλώντας για τα θέματα της επικαιρότητας στην ΕΡΤ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος