Αλκ. Στεφανής: Είναι ευτυχής συγκυρία που υπάρχει ο Μενέντεζ στην πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών

Array

Η Αθήνα συνεχίζει να χαράσσει τη γραμμή άμυνας της όσον αφορά την εμμονή των Τούρκων για ανατροπή του status quo στο Αιγαίο. Για τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας αλλά και την σθεναρή ελληνική αντίδραση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός Άμυνας.

«Η Τουρκία έθεσε ανοιχτά για άλλη μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης του Αιγαίου, αμφισβητώντας ουσιαστικά την κυριαρχία των νησιών» σχολίασε ο Πιέρρος Τζανετάκος.

«Η Αθήνα συνεχίζει να χαράσσει τη γραμμή άμυνας της όσον αφορά αυτό το θέμα. Είναι μια παράλληλη προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να αποσπά δημόσια δεσμεύσεις και δηλώσεις των συμβαλλόμενων χωρών στη Συνθήκη της Λωζάννης. Έχει σημασία αυτό. Είναι η Ιταλία, είναι η Γαλλία και στη Συνθήκη των Παρισίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία κλπ. Δηλώσεις που βγάζουν από το τραπέζι κάθε τέτοια περίπτωση αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών» επεσήμανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Ο ίδιος, σχολίασε την επιστολή της μονίμου αντιπροσώπου μας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, στην οποία καταγγέλλεται για άλλη μια φορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Χαράσσονται ουσιαστικά και οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας, πίσω από τις οποίες δεν θα δεχθεί κανενός είδους παραβίαση. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω στέλνοντας ερευνητικό εντός αυτής της περιοχής ή ακόμα χειρότερα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, θα υπάρχει σαφέστατη απάντηση» διευκρίνισε ο κ. Τζανετάκος.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας μιλώντας στις «Συνδέσεις» τόνισε ότι «παρατηρούμε την τελευταία περίοδο μια μείωση στην τοξικότητα της τουρκικής πλευράς. Οφείλουμε να το παραδεχθούμε αυτό και αυτό είναι θετικό».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανη «οι θέσεις μας είναι σταθερές και συνεχείς». Σχολιάζοντας την επιστολή της Αθήνας σε ΟΗΕ που προειδοποιούσε για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο τόνισε αναδεικνύει τις θέσεις μας αλλά και τον τομέα της άμυνας.

Όσον αφορά το αίτημα της τουρκικής πλευράς για αποστρατικοποίηση δήλωσε πώς δεν μας αφορά καθόλου. «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται. Εάν η Τουρκία πάψει και άρει όλα αυτά τα πράγματα τα οποία λέει, τότε μπορεί να σκεφτούμε κάτι, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει η στρατιά του Αιγαίου προσανατολισμένη πάνω στα νησιά μας. Υπάρχει το casus belli, υπάρχει η κατάληψη του 34% της Κύπρου, υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υπάρχουν και περίφημες δηλώσεις του “θα έρθουμε νύχτα”, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποστρατικοποίει τα νησιά της».

Ο ρόλος του Μενέντεζ

Και όπως προσέθεσε, «ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος ειδικά απέναντι στα κρίσιμα γεγονότα» επισημαίνοντας ότι δεν μετρά σωστά το διεθνή παράγοντα, όπως οι δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που συνάδει με τις θέσεις τις δικές μας.

Mιλώντας για τον αμερικανικό παράγοντα ο πρώην υφυπουργός Άμυνας τόνισε ότι Μενέντεζ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας θέτει τα πράγματα στην πλήρη τους μορφή και έτσι όπως είναι. «Είναι ευτυχής συγκυρία που υπάρχει ο Μενέντεζ στην πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα δεν βασίζει όλη της την πολιτική, όλη της την επιχειρηματολογία ή όλη της τη δυναμική στον Μενέντεζ και σε όλους αυτούς οι οποίοι μας στηρίζουν, κατανοώντας ότι είναι τέτοιες οι ισορροπίες που κάποια στιγμή αυτό μπορεί να αλλάξει. Η Ελλάδα βασίζεται στα δικά της πόδια για το τι θα κάνει. Βασίζεται στην ισχυρή διπλωματία της και στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις» συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος