Αίγυπτος επί ξηρού ακμής: Οικονομική και μεταναστευτική κρίση, εταιρική σχέση με ΕΕ, συνεργασία με Ελλάδα, προσέγγιση με Τουρκία

Η σύναψη «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» της ΕΕ με την Αίγυπτο λόγω της σημασίας του Καΐρου για τις γενικότερες ισορροπίες στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, αλλά και ειδικά  τώρα τη διαχείριση της σύγκρουσης στη Γάζα, καθώς και μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης που αρχίζει να δημιουργείται και όλα αυτά ενώ η αιγυπτιακή οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, είναι θέματα που αναπτύσσονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Εξετάζεται επίσης η επαναπροσέγγιση που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, καθώς και ο ρόλος της τελευταίας στον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη, η οποία παραμένει διχοτομημένη, χωρίς κεντρική εξουσία, με συγκρούσεις και αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τώρα κυρίως προς την Ελλάδα και δευτερευόντως την Ιταλία. Καλεσμένος για τη σχετική συζήτηση είναι ο δημοσιογράφος και αναλυτής των θεμάτων της περιοχής Νίκος Μελέτης.

Η Eυρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος

Αίγυπτος επί ξηρού ακμής: Οικονομική και μεταναστευτική κρίση, εταιρική σχέση με ΕΕ, συνεργασία με Ελλάδα, προσέγγιση με Τουρκία
Νίκος Μελέτης

Την Κυριακή 17 Μαρτίου υπήρξε μια «απόβαση» υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο  πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κ. Νεμάχερ και επίσης οι πρωθυπουργοί  της Ιταλίας και του Βελγίου Τ. Μελόνι και Α. Ντε Κρου. Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπέγραψε εκ μέρους της Ένωσης με τον πρόεδρο Αλ Σίσι την «Κοινή Διακήρυξη για μια Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση».

Με τη Διακήρυξη, καθώς και μ’ ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 7,4 δις ευρώ, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στρατηγικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου στη διαχείριση του μεταναστευτικού, την ενεργειακή συνεργασία, αλλά  και την ενίσχυση της αιγυπτιακής οικονομίας που επιδεινώνεται ανησυχητικά μέσα από έναν συνδυασμό χρόνιων προβλημάτων, μεγάλης πτώσης των εσόδων από τη Διώρυγα του Σουέζ και τον τουρισμό λόγω της κρίσης στη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και επισιτιστικής κρίσης. Έτσι, μια χώρα πλέον 114 εκατ. κατοίκων αρχίζει να αποκτά πρόβλημα ακόμη και τη βασική διατροφή του πληθυσμού της. Επομένως, η δράση της ΕΕ έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, δεδομένης της σημασίας της Αιγύπτου για τη σταθερότητα της Μ. Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ενδεχομένως δε το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ να είναι μικρό για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Αίγυπτος και Μεταναστευτικό

Ένα νέο ζήτημα που έχει προκύψει και το οποίο επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο, αλλά και την Ανατολική Λιβύη, στην οποία ασκεί επιρροή το Κάιρο. Τώρα αντί της Ιταλίας, οι διακινητές που έχουν ως ορμητήριο το Τομπρούκ της Λιβύης στρέφονται ανατολικά, με προορισμό τη Γαύδο και την Κρήτη.  Στην συζήτηση εξηγείται πως έχει αυτή η κατάσταση, όπως και τονίζεται ότι στην Αίγυπτο βρίσκονται περίπου 9 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορα μέρη της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής και Μ.Ανατολής.

Η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου…

Στα πλαίσια της αποστολής της ΕΕ, η ελληνική πλευρά επεδίωξε να προωθήσει επίσης τη διμερή συνεργασία. Αυτή ξεκινά από πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα όπως οι ΑΟΖ και προχωρά στην ενίσχυση των δεσμεύσεων της ΕΕ για υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος GREGY Interconnector προς την Ευρώπη που θα διέρχεται από την Ελλάδα και έως και την υποστήριξη του λεγόμενου East Med Gas Forum με σκοπό την ενεργειακή συνεργασία μέσω  εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο από την περιοχή.

…και η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου

Για την Ελλάδα η συμφωνία ΕΕ/Αιγύπτου ήταν μια ευκαιρία ώστε με κοινοτική συνδρομή να υποβοηθηθεί η σχέση της Αθήνας με το Κάιρο, σε μια εποχή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπροσέγγισης Αιγύπτου-Τουρκίας. Στις 14 Φεβρουαρίου είχε επισκεφτεί ύστερα από 12 χρόνια το Κάιρο –και πρώτη μετά την επικράτηση του καθεστώτος Σίσι- ο Πρόεδρος Ερντογάν, συνοδευόμενος από υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Υγείας Φαχρετιν Κότσα και τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μεχμέτ Κατσίρ. Ερντογάν. Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αίγυπτο αποτελεί το επιστέγασμα των διπλωματικών προσπαθειών των τελευταίων δύο ετών για το ξεπάγωμα των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και ο Πρόεδρος Σίσι πρόκειται να ανταποδώσει σύντομα, επισκεπτόμενος τον Απρίλιο την Τουρκία,

Πέραν της βελτίωσης των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που είχε διαταραχθεί σοβαρά από το 2013, μετά την ανατροπή του Προέδρου Μόρσι μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων και συμμάχου της Τουρκίας από τον Σίσι, φαίνεται να προχωρά με ταχείς ρυθμούς η οικονομική συνεργασία τους.  Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο Αλ Σίσι επισήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική, κάτι που αυξάνεται μέρα με τη μέρα». Οι δύο Πρόεδροι έθεσαν σαν στόχο να φτάσει ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στα 15 δισ. δολάρια από τα δέκα που είναι σήμερα. Στη συνέχεια η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ προχωρά σε κινήσεις για αγορά μέρους του λιμανιού της Αλεξάνδρειας.

Η σημασία των σχέσεων Αίγυπτου – Λιβύης

Ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα έχει πάντα και η συνεργασία με την Αίγυπτο  αναφορικά με τα θέματα της Λιβύης. Όπως εξηγεί ο Ν.Μελέτης, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται χωρισμένη στα δύο, παρά τις προσπάθειες  που καταβάλλονται από τον διεθνή παράγοντα  αλλά και την Αίγυπτο για μια συμφωνία που θα την οδηγούσε σε εκλογές. Ωστόσο, το Κάιρο  φιλοξένησε στις 10 Μαρτίου  συνάντηση  μεταξύ του Προεδρικού Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου που εδρεύει στην Αν. Λιβύη και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους που εδρεύει στη Δ. Λιβύη. Στη συνάντηση απορρίφθηκαν οι ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Λιβύης και συμφωνήθηκε διαδικασία για την προετοιμασία εκλογικών νόμων, καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη σχηματισμού μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης που θα έχει  την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας. Όμως, τέτοιες ενέργειες διχάζουν τις αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη και –τουλάχιστον προς το παρόν –απορρίπτονται τόσο από τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, ο οποίος έτσι θα έχανε κάθε πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό, όσο και από τον στρατηγό Χαφτάρ που θα έπρεπε να θέσει τις δυνάμεις του υπό τις εξουσίες της νέας ενοποιημένης κυβέρνησης.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος