Α. Συρίγος στην ΕΡΤ: Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

“Να θεωρούμε δεδομένες τις ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας, η ανησυχία είναι το τι θα κάνει επί του πεδίου με το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Αύγουστο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος. Όπως επισήμανε “τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Όσο για το αίτημά της για αποστρατικοποίηση σημείωσε πως η Τουρκία ζητάει αποστρατικοποίηση προσπαθώντας να συνθέσει ένα θολό τοπίο στο Αιγαίο και εκτίμησε πως “ο Ερντογάν παρότι θα ανεβάσει τους τόνους ενόψει εκλογών “δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, επιθυμεί επικοινωνιακού τύπου νίκες”. Ωστόσο επισήμανε πως “αυτά είναι μια λεπτή γραμμή. Μπορεί εύκολα να γίνει το λάθος”

“Ρητορικά θα επιμείνει στην αποστρατικοποίηση των νησιών ο Ερντογάν, είναι βασικό επιχείρημα της Τουρκίας, το πρωτοέθεσαν το 1957 σε σχέση με τη Λέρο, το ξαναέθεσαν το 1963 και το ξαναθέτουν από το 1974. Απλώς την τελευταία περίοδο είναι η αιχμή του δόρατός τους. Ρητορικά είναι βέβαιο ότι θα μείνει διότι τους βολεύει, καθώς δημιουργεί την εικόνα μίας χώρας (της Ελλάδας) η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι αυτή που ποδοπατά το διεθνές δίκαιο” σημείωσε ο κ. Συρίγος.

“Το θέμα της αποστρατικοποίησης, τους προσφέρει την εικόνα – όχι την ουσία – ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, άρα θα συνεχίσουν να το λένε ρητορικά” σημείωσε.

“Η ανησυχία είναι τι θα κάνουν επί του πεδίου. Επί του πεδίου υπάρχει το εξής δεδομένο. Μέσα στον Αύγουστο, θα είναι διαθέσιμο το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος που έχει η Τουρκία, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Το ερώτημα είναι τι θα το κάνουν. Λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβάνει περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα. Τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα” επισήμανε.

Όπως εκτίμησε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος “Ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, θα παίξει με το εθνικιστικό συναίσθημα. Υπάρχει ο κίνδυνος όσο πλησιάζουν οι εκλογές να ανεβάζει τους τόνους και να γίνεται πιο επιθετικός, όχι μόνο ρητορικά, αλλά και επί του πεδίου. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση στα ελληνοτουρκικά, σε ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν στις εκλογές, σημείωσε πως “Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, οπότε και ο όποιος επόμενος θα συνεχίσει την πολιτική Ερντογάν”

Στην Τουρκία η αντιπολίτευση ενώ διαφωνούν σε όλα τα θέματα με τον Ερντογάν, στα Ελληνοτουρκικά του επισημαίνουν πως “δεν είσαι αρκούντως επιθετικός με την Ελλάδα” ανέφερε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος