Α. Μίχος, καθ. Παιδιατρικής: Αναμένουμε να υπάρξει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία – Τι λέει ο πρ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Array

Για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά που ταλαιπωρούν ασθενείς και θέτουν σε κίνδυνο της υγεία τους μίλησαν στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Από το Σεπτέμβρη ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ιώσεων, το οποίο τώρα συνεχίζεται και αναμένουμε και τους επόμενους μήνες να υπάρξει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και σε επίπεδο μονάδων νεογνών λόγω της λοίμωξης» δήλωσε ο κ. Μίχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Μίχος στις μονάδες παίδων υπάρχουν σοβαρές λοιμώξεις ιών, βακτηρίων που οδηγεί σε παιδιά που κάνουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, να εμφανίσουν επιπλοκές και ίσως να μπουν σε μονάδα.

«Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στους επόμενους μήνες. Πριν ξεκινήσει αυτό το κύμα το ξέραμε ότι θα συμβεί. Βγάζοντας τις μάσκες και χωρίς να υπάρχουν μέτρα απομόνωσης, θα υπάρξει αυτό το κύμα μεγάλων λοιμώξεων», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.

Σε οριακή κατάσταση οι παιδιατρικές κλινικές

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τον τρόπο λειτουργίας των παιδιατρικών κλινικών τόνισε ότι υπάρχουν κενές κλίνες, αλλά λειτουργούν οριακά.

«Γεμίζουν στις εφημερίες, αδειάζουν. Αν αυτό το κύμα επεκταθεί, πιθανώς θα έχουμε προβλήματα στο δικό σας νοσοκομείο» διευκρίνισε ο κ. Μίχος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο για ενίσχυση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού στα κεντρικά παιδιατρικά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρείται στα φαρμακεία ο κ. Μίχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνεται κατάχρηση σε παιδιατρικά φάρμακα και ιδίως σε αντιβηχικά σιρόπια, τα οποία δεν έχουν καμία επίσημη μελέτη ότι βοηθούν στις παιδιατρικές ιώσεις.

«Αντιβιώσεις δε χρειάζονται για τις ιώσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, μόνο κατόπιν οδηγίας γιατρού και να υπάρχουν κατάλληλες κλινικές ενδείξεις να δώσουμε αντιβίωση», είπε παραδεχόμενος ωστόσο ότι στις αντιβιώσεις υπήρξε μια δυσκολία στο να τις βρει άμεσα κάποιος ασθενής.

Και όπως είπε, στα νοσοκομεία έχουμε επάρκεια αντιβιοτικών ωστόσο αν ένα παιδί, σε μια ακραία περίπτωση  δεν μπορεί να βρει το κατάλληλο φάρμακο στην κοινότητα τότε μπορεί να πάει στο νοσοκομείο και να εξυπηρετηθεί.

Mετά από είκοσι ημέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος δήλωσε ότι η πραγματικότητα είναι ότι μετά από είκοσι ημέρες που δεν είχε τροφοδοτηθεί η αγορά του φαρμάκου με σκευάσματα ξεκίνησε από τη Δευτέρα (9 Γενάρη).

«Το πρόβλημα είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι έχουμε μια αύξηση στις συνταγογραφήσεις πάνω από 20% εξαιτίας των ιώσεων, των αναπνευστικών λοιμώξεων και της γρίπης, πράγμα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση» εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Έχοντας γνώση της αγοράς φαρμάκου τόνισε επίσης ότι για να αποκατασταθεί η διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά θα χρειαστεί χρόνος θέτοντας παράλληλα το μικρό κέρδος κερδοφορίας που έχουν οι εταιρείες που εισάγουν τα αναπνευστικά σκευάσματα, για τα οποία οι ποσότητες είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες μας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος