Α. Κλάψης, καθ. διπλωματίας για ελληνοτουρκικά: Χρειάζεται αμυντική και διπλωματική εγρήγορση – Tι επιδιώκει ο Ερντογάν (video)

Array

Στο ίδιο «τέμπο» της προκλητικής ρητορικής συνεχίζουν οι εκπρόσωποι της Τουρκικής ηγεσίας και για το σημαντικό θέμα που μονοπωλεί καθημερινά την επικαιρότητα μίλησαν στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης και ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

«Το βαθύτερο αίτιο είναι η γενικότερη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία έχει μεγάλο βάθος χρόνου και η οποία έχει εκφραστεί και πριν τον Ερντογάν και κατά τη διάρκεια της εξουσίας του κυρίου Ερντογάν. Και νομίζω ότι θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών για να μην έχουμε αυταπάτες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κλάψης.

Σύμφωνα με  τον επίκουρο καθηγητή Διπλωματίας «το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται αυτού του είδους οι απόψεις από τον κ. Ερντογάν και από τους από το περιβάλλον του. Όχι, όμως ως προς την ουσία τους».

Μιλώντας για την φραστική κλιμάκωση που παρατηρούμε το τελευταίο καιρό o κ. Κλάψης επεσήμανε ότι μιλάμε για «διεκδικήσεις και προσπάθειες αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ακόμα και της ελληνικής κυριαρχίας που πηγαίνουν σε μεγάλο βάθος χρόνου».

Yπαρκτός ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου

«Φοβάμαι ότι αυτού του είδους η ένταση σίγουρα θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και προκλήσεων. Δεν είναι βέβαιο αν θα περάσει και σε ένα επόμενο στάδιο, δηλαδή αν θα μας δημιουργήσει και ένα πρόβλημα ενός θερμού επεισοδίου. Η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο και λειτουργεί με τη λογική ότι μπορούν τα πάντα να συμβούν. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα εξασφαλισμένοι απέναντι στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Κλάψης.

Και όπως πρόσθεσε, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαιώθηκε ότι τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο σε αυτόν τον κόσμο.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τόσο υπερβολικές αξιώσεις και κάνουν οι Τούρκοι ιθύνοντες τόσο αντιφατικές και τόσο προκλητικές δηλώσεις, που δεν είναι δυνατόν κάποιος λογικός άνθρωπος του δυτικού κόσμου, να μην τις αντιμετωπίζει όχι απλώς με σκεπτικισμό, αλλά με φόβο, βλέποντας ότι εδώ πρόκειται για μία πολιτική η οποία πηγαίνει πολύ πέρα από τα διεθνή νόμιμα, αλλά πηγαίνει και πολύ πέρα και από τη δυτική λογική των πραγμάτων», υποστήριξε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας. Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι αυτού του είδους η προκλητικότητα της Τουρκίας ισχυροποιεί τη διπλωματική μας θέση ακόμα περισσότερο.

Δομικός ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας

Ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης εκτίμησε ότι «ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας είναι δομικός και όχι ευκαιριακός. Βλέπουμε ότι όλο το πολιτικό σύστημα έχει την ίδια στάση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, δύο είναι τα δύο στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να μας οδηγήσουν σε κρίση το επόμενο διάστημα: το ένα αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο όταν ολοκληρωθεί από το 2027. Δεύτερον, ο Ερντογάν φαίνεται ότι έχει έναν μεγαλοϊδεατισμό. Θέλει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην τουρκική ιστορία  και να αντικαταστήσει τον Μουσταφά Κεμάλ.

Όπως είπε ο κ. Τζούμης, αυτή η επιδίωξη του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να συμβεί μέσα από μια ρητορική παρά μόνο μέσα από μια επιτυχία προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως το επόμενο διάστημα μπορεί να οδηγηθούμε σε μια κρίση με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α ο Ερντογάν θέλει ζωτικό χώρο: «Το έχει πει και ο Νταβούτογλου στο παρελθόν, θέλει εδαφικές ζώνες από την Ελλάδα, οι οποίες μπορεί να είναι είτε στη θάλασσα, στην ξηρά». Και όπως επισήμανε, έχει ανοίξει πάρα πολύ η ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Χρειάζεται διπλωματική εγρήγορση

«Aυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι εμείς οι ίδιοι για να αντιμετωπίσουμε την όποια εξωτερική απειλή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι κάποιος άλλος θα λύσει το δικό μας πρόβλημα. Από την άλλη όμως, πέρα από τη δική μας αμυντική προετοιμασία χρειάζεται και μια διπλωματική εγρήγορση, η οποία ευτυχώς υπάρχει και η οποία φιλοδοξούμε ότι στην κρίσιμη στιγμή θα μας δώσει το διπλωματικό εκείνο βάρος, το οποίο θα είναι σημαντικό ώστε να εξισορροπήσουμε ακόμα καλύτερα την τουρκική απειλή», συμπλήρωσε ο κ. Kλάψης.

Εκτίμησε, επίσης, ότι «ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και λόγω των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και λόγω της δικής μας δραστηριότητας».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα σταδιακά θα αναδειχθεί σε ένα κατά πάσα πιθανότητα σε έναν κόμβο ενεργειακό, τον οποίο δεν είχαμε φανταστεί ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια και θα μπορέσει έτσι να παίξει έναν ρόλο ο οποίος είναι πολύ ευρύτερος από εκείνον τον οποίο είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Διατύπωσε ακόμη την άποψη ότι σε μερικά χρόνια μπορεί να βλέπουμε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, κάτι που θα μας δώσει πόντους γενικότερα στην ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η ανάλυση του Φανη Παπαθανασίου

Για όλα όσα συμβαίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διεθνοποίηση των προκλήσεων και απειλών μίλησε στις «Συνδέσεις» ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου.

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του σήμερα στο Ταλίν. Εκεί χθες έστειλε μήνυμα από το Βίλνιους στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους προωθεί στην Ελλάδα» δήλωσε ο συντάκτης της ΕΡΤ ο οποίος αναφέρθηκε και στην δήλωση του ομοσπονδιακού βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Πάππα που επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθείι η τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν επιτρέπει στην Τουρκία να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη F-16.

Μιλώντας για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Αίγυπτο, στις 6 και 7 Νοεμβρίου, τόνισε τη σημασία της ενώ αναφέρθηκε και στο “στοπ” που έβαλε ο ΟΗΕ στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Χθες (31/10) είχαμε ένα δημοσίευμα στην επιθεώρηση “Πολιτικό” με ανταπόκριση από την Αθήνα που αναφέρει επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ότι στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να υπάρχει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης», ανέλυσε ο Φάνης Παπαθανασίου.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος