Α. Διακόπουλος: Η Ελλάδα γίνεται κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Δύσης – Δ. Κούρκουλας: Να προετοιμαστούμε για μια περίοδο κρίσης (video )

Array

«Θα υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις από την Τουρκία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος ε.α. μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ενώ ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια γενικευμένη περίοδο κρίσης.

Μιλώντας για την στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε ότι είναι ένα παιχνίδι το οποίο το έχουμε ξαναδεί.

«Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά της για να δημιουργήσει τη ζώνη τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων. Περίμεναν να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες. Το πρώτο είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει απόλυτη ανάγκη την Τουρκία μέσω της οποίας γίνεται η παράκαμψη των κυρώσεων», εξήγησε ο κ. Διακόπουλος και πρόσθεσε η Ρωσία, το όποιο βέτο έβαζε στο παρελθόν τώρα, ή δεν το βάζει ή δεν είναι τόσο πειστικό.

Ο ίδιος, αναλύοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε στη βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζοντάς της ως περίεργη.

«Δεν έχω στοιχεία για να πω ότι ήταν κατασκευασμένη ή όχι η βομβιστική επίθεση στην Ιστικλάλ, στη λεωφόρο του Πέρα που αποδόθηκε στους Κούρδους του YPG, δίνοντας την αφορμή για να πουν ότι είναι δικαίωμά μας να προστατεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο αντιναύαρχος ε.α.

Α. Διακόπουλος: Η Ελλάδα γίνεται κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Δύσης – Δ. Κούρκουλας: Να προετοιμαστούμε για μια περίοδο κρίσης (video )
.(AP Photo/Can Ozer)

Μιλώντας για την προκλητική ρητορική έναντι της Ελλάδας και τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, που γίνονται σε μια εκλογική χρονιά, εκτίμησε ότι η επιθετικότητα εκτονώνεται προς τα ανατολικά και ενδεχομένως εκεί θα μείνει. «Δυστυχώς για τους Κούρδους η Τουρκία (στη Συρία)ί συναντά λιγότερες αντιστάσεις στο να εκτονώσει την επιθετικότητά της από τις αντιστάσεις που συναντά προς τα δυτικά, δηλαδή προς την περιοχή μας», σχολίασε ο κ. Διακόπουλος.

Τα πράγματα δεν είναι απλά για την Τουρκία

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ αναφέρθηκε στα λάθη που έκανε η Ευρώπη και η Αμερική τα περασμένα χρόνια στη Μέση Ανατολή, δίνοντας διάδρομο στη Ρωσία  για να εμφανιστεί στη Συρία, που είναι δίπλα μας.

«Αυτό ήταν μια τεράστια στρατηγική νίκη του Πούτιν και μια τεράστια ήττα της Δύσης. Τώρα όμως, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση ανασυντάσσεται. Η Τουρκία συνεχίζει να παίζει διπλό παιχνίδι, αλλά σήμερα η Δύση ανασυντάσσεται και γι’ αυτό τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά όσο ήταν μέχρι τώρα» σχολίασε ο κ. Κούρκουλας.

«Η ρωσική εισβολή ήταν ένα ξυπνητήρι για τους Αμερικανούς και για τους Ευρωπαίους. Εμείς που ανήκουμε στο δυτικό στρατόπεδο, στο στρατόπεδο της Δημοκρατίας, μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη αυτών των παραγόντων», συμπλήρωσε.

Και όπως τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, «βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, αλλά χτίζουμε συμμαχίες, οι οποίες δεν είναι συμμαχίες προσωρινές, αλλά ιδεολογικές».

Α. Διακόπουλος: Η Ελλάδα γίνεται κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Δύσης – Δ. Κούρκουλας: Να προετοιμαστούμε για μια περίοδο κρίσης (video )
Koύρδοι στην Συρία παρίστανται στην κηδεία θύματος από τουρκική αεροπορική επίθεση. (AP Photo/Baderkhan Ahmad)

Χρειάζεται ψυχραιμία

Aναφερόμενος στις προσπάθειες του Ερντογάν να επαναπροσεγγίσει την Αύγυπτο τόνισε ότι δεν πρέπει αυτό να μας εκπλήσσει: «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική μετώπου εναντίον της Τουρκίας. Κάνουμε πολιτική εμβάθυνσης και στερέωσης της ειρήνης και της συνεργασίας».

Και όπως τόνισε ο κ. Κούρκουλας, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Τουρκία έχει στην περιοχή ερείσματα τα οποία εκτείνονται όχι μόνο στον αραβικό κόσμο και στα Βαλκάνια και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάντα με τα μάτια ανοικτά. Μέχρι στιγμής σε επίπεδο διπλωματικό αλλά όχι μόνο, έχουμε κατορθώσει να αποτρέψουμε τις τουρκικές απειλές. Χρειάζεται ψυχραιμία. Είναι μια κατάσταση η οποία θα διαρκέσει πολύ».

Όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι εκλογές εντείνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για μια περίοδο κρίσης και αποσταθεροποίησης η οποία είναι γενικότερη».

Από την πλευρά του ο κ. Διακόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα γίνεται ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Δύσης μέσω των συμμαχιών μέσω των σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής, μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με τη Γαλλία, μέσω της συμφωνίας που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη. «Η σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας δεν είναι μόνο ένα κομμάτι που αφορά τη χώρα κυρίως αλλά είναι και ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας που κτίζει (η Δύση) απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα», συμπλήρωσε ο κ. Διακόπουλος.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος