Α. Διακόπουλος (Αντιναύαρχος ε.α.) στο Πρώτο: Έξω από κάθε ρεαλισμό να γίνει η Ελλάδα μέρος του Λιβυκού Εμφυλίου (audio)

«Θα ήταν τελείως έξω από κάθε ρεαλισμό και πραγματικότητα να περιμένει κάποιος να μπει η Ελλάδα και να γίνει μέρος του λιβυκού εμφυλίου πολέμου» υποστήριξε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία να έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εμπεδώσει τη θέση της στην Ανατολική Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία που φαίνεται ότι δεν κατάφερε να προσεταιριστεί τους ηγέτες της Ανατολικής Λιβύης.

«Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει πάρα πολύ καλούς και ισχυρούς θεσμούς με την Αίγυπτο σε επίπεδο σχεδόν στρατηγικό . Η ελληνοαιγυπτιακή σχέση είναι όσο δυνατή ήταν πάντα και ακόμα περισσότερο ενισχυμένη», επισήμανε ο κ. Διακόπουλος για τις σχέσεις Ελλάδος –Αιγύπτου.

Σε ερώτηση για πιθανό περιστατικό νοτίως της Κρήτης μετά την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού συμφώνου, ο αντιναύαρχος ε.α. δήλωσε « Η Ελλάδα έχει μια παλέτα από πιθανές

αντιδράσεις που ξεκινάνε από τις πιο ήπιες και φτάνουν μέχρι μια δυναμική αντίδραση . Προσωπικά δεν θεωρώ ότι την Ελλάδα την εξυπηρετεί σε οποιαδήποτε περίπτωση ούτε η κλιμάκωση, ούτε η εκτράχυνση της κατάστασης. Βλέποντας μακροπρόθεσμα τα δικά μας συμφέροντα, πιστεύω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στη λογική της διείσδυσης και θα πρέπει να παραμείνουμε και στη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η οποία λιβυκή κυβέρνηση προκύψει, αν ποτέ λήξει ο εμφύλιος, θα χρειαστεί την ΕΕ για την ανασυγκρότηση της χώρας και για οικονομική βοήθεια».

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει την Ελλάδα σε μια σύγκρουση στην οποία μάλιστα θα πάρει η χώρα μας την ευθύνη της έναρξης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά καλά τοποθετημένοι στη Λιβύη, τουλάχιστον στο μέρος αυτό στο οποίο μπορούμε να είμαστε και να δημιουργήσουμε και τις σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ, ειδικά με τους νότιους, τη Γαλλία και την Ιταλία . Αυτοί θα εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον θα αποτρέψουμε μια εξέλιξη», δήλωσε ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Τέλος ο κ. Διακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να εκθέτουμε τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας με τη δημόσια διπλωματία μας ώστε να υφίσταται η Τουρκία κάποιο πολιτικό κόστος .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος