Α. Δεσποτόπουλος: “Καμπανάκι” από Γερμανία στην Τουρκία για “φρένο” στην ένταση στη Μεσόγειο

Εμφανές θεωρεί ότι “υπάρχει κάποιος συντονισμός για να αποτραπεί μια προσπάθεια πειρατείας της Άγκυρας στη Μεσόγειο, ή εάν δεν αποτραπεί, να υπάρξει μετά συντονισμένη απάντηση από Ελλάδα, Λευκωσία και Ευρώπη” ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή όπως εξηγεί την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία σε συνδυασμό με την σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κύπρο. Ωστόσο παραδέχτηκε πως “είναι περιορισμένη η επιρροή που ασκεί αυτή την περίοδο η Δύση στην Τουρκία, καθώς αισθάνεται ενδυναμωμένη και από την κρίση στην Ουκρανία”

Η γερμανική διπλωματία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να μην περάσει τις κόκκινες γραμμές, σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος. “Έχει δύσκολο πλαίσιο ο Πρόεδρος Ερντογάν εσωτερικά, έχει μεγάλο πληθωρισμό, έχει μεγάλες δυσκολίες ο μέσος Τούρκος πολίτης και φοβάμαι ότι αυτό το εξάγει προς την Ελλάδα” επισήμανε και κατέληξε πως “Προσπαθεί να αλλάξει την εσωτερική του ατζέντα ο Ερντογάν δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα”

Ωστόσο σημείωσε πως είναι και “Πολιτική και αναθεωρητική η στόχευση της Τουρκίας. Έχει και ουσία όλη αυτή η ένταση.”

Όπως εκτίμησε “Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών πηγαίνοντας στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία, προσπαθεί να πιέσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε ένταση στη Μεσόγειο”. Όπως ανέφερε, αυτό το συνδέει με τη σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κύπρο.

Ο κ. Δεσποτόπουλος θεωρεί εμφανές πως “υπάρχει κάποιος συντονισμός για να αποτραπεί μια προσπάθεια πειρατείας της Άγκυρας στη Μεσόγειο, ή εάν δεν αποτραπεί να υπάρξει μετά συντονισμός απάντησης από Ελλάδα, Λευκωσία και Ευρώπη”.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Δεσποτόπουλος “Η αλήθεια είναι πως η επιρροή που ασκεί αυτή τη στιγμή η Δύση στην Τουρκία, είναι πιο περιορισμένη απ΄ότι ήταν κάποια χρόνια πριν. Αυτό ωφείλεται και στον τρόπο που λειτουργεί η τουρκική κυβέρνηση αλλά και από το γεγονός ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο αισθάνεται ενδυναμωμένη από την κρίση στην Ουκρανία”

Ταυτόχρονα όμως σημείωσε πως “οι κακές σχέσεις που έχει η Τουρκία με κάποια κράτη της Δύσης κυρίως με τις ΗΠΑ την έχει δυσκολέψει αρκετά. Εάν εμείς είχαμε τα χρήματα θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τα F-35 σήμερα, που είνα αεροπλάνα 5ης γενιάς. Η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει αεροπλάνα προηγούμενης γενιάς”.

Όπως  συμπλήρωσε “Κάποια στιγμή η Τουρκία θα πάρει τα F-16, γιατί θα έχει αλλάξει η συγκυρία. Εμείς όμως τότε θα είμαστε στην τροχιά των F-35. Έχουμε ήδη τα Rafale”

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική προέκρινε και  το ότι “δεν φαίνεται να εξασφαλίζει “πράσινο φως” και υποστήριξη για το Κουρδικό, για την επίθεση στη Συρία, ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από τη Ρωσία, ούτε καν από το Ιράν”.

O  κ. Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι “έως τις τουρκικές εκλογές η ένταση με την Ελλάδα θα κορυφώνεται” ενώ ως ιδιαίτερα σημαντικό υπογράμμισε το ότι “ο μέσος Τουρκος πολίτης έχει εκπαιδευτεί στη ρητορική Ερντογάν και πραγματικά πιστεύει πως η Ελλάδα του έχει υφαρπάξει νησιά. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε τεράστιες περιπέτειες”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος