1ο βραβείο ΕΕ για ελληνικό σύστημα διεθνούς παρακολούθησης μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών

O SARS-COV2 και η πανδημία, μεταξύ των υπολοίπων συνεπειών, ήρθαν να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία δημιουργίας και ανάπτυξης μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία. 

1ο βραβείο ΕΕ για ελληνικό σύστημα διεθνούς παρακολούθησης μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών
Δρ.Σπύρος Μουρελάτος

Από την άλλη, η Covid 19 μονοπωλεί το ενδιαφέρον και συμβάλλει στο να ξεχαστεί η ύπαρξη άλλων μολυσματικών ασθενειών που είναι επίσης επικίνδυνες και ενδημικές, όχι μόνο σε φτωχές χώρες, αλλά και στον αναπτυγμένο κόσμο, την Ευρώπη κι ακόμη και την Ελλάδα. Και τέτοιες νόσοι είναι οι εγκεφαλίτιδες που προκαλεί ο ιός του Δ.Νείλου, η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα, ο Κίτρινος πυρετός κλπ.

Κοινός παρονομαστής αυτών των ασθενειών -με πολλές χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο παγκοσμίως και ορισμένους θανάτους και στη χώρα μας- αποτελούν οι διαβιβαστές τους, που είναι διάφοροι τύποι κουνουπιών. Όμως, από την άλλη, έχει μεγάλη σημασία ότι η διάδοση αυτών των νόσων μπορεί να επιτηρηθεί, να προβλεφθεί και να δώσει την ευκαιρία σε χώρες, αρχές και φορείς να λαμβάνουν εγκαίρως μέτρα αντιμετώπισης.

Ένα τέτοιο σύστημα διεθνούς παρακολούθησης της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών, με ένα συνδυασμό χρήσης τεχνολογιών παρατήρησης της γης και επίγειων ελέγχων, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με ελληνική πρωτοβουλία και ονομάζεται #EYWA (EarlY WArning System for vector-borne diseases).

1ο βραβείο ΕΕ για ελληνικό σύστημα διεθνούς παρακολούθησης μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών

Το σύστημα EYWA υπό τον συντονισμό του Κέντρου Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη συνεργασία άλλων 4 φορέων και επιστημονικών εταιρειών της χώρας έλαβε πριν μερικές μέρες το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την έκταση του προβλήματος της διάδοσης μολυσματικών ασθενειών από τα κουνούπια, και τη δημιουργία του προαναφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μίλησε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου ,«Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ο Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, βιολόγος και πρόεδρος της εταιρίας ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, που είναι από τους βασικούς εταίρους στην δημιουργία του.

Σύνταξη-Παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος