Απαγορεύτηκε στις trans γυναίκες να μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις στίβου

Η World Athletics απαγόρευσε στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία σε διεθνείς διοργανώσεις στίβου.

Ο πρόεδρος της World Athletics, Σερ Κόου, είπε ότι κανένας τρανς αθλητής που έχει περάσει την εφηβεία δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει σε αγώνες παγκόσμιας κατάταξης γυναικών από τις 31 Μαρτίου.

Θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιλεξιμότητα των τρανς.

«Δεν λέμε όχι για πάντα», είπε.

Σύμφωνα με προηγούμενους κανόνες, η World Athletics απαιτούσε από τις διεμφυλικές γυναίκες να μειώσουν την ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα τους στο μέγιστο 5 nmol/L και να παραμείνουν κάτω από αυτό το όριο συνεχώς για μια περίοδο 12 μηνών προτού αγωνιστούν στη γυναικεία κατηγορία.

Ο Λόρδος Coe πρόσθεσε ότι η απόφαση «καθοδηγείται από την πρωταρχική αρχή που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας».

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τρανς αθλητές που αγωνίζονται διεθνώς στο άθλημα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου ψήφισε επίσης τη μείωση της ποσότητας τεστοστερόνης στο αίμα που επιτρέπεται για αθλητές με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSD), όπως ο Κάστερ Σεμένια της Νότιας Αφρικής.

Οι αθλητές DSD θα πρέπει να μειώσουν το επίπεδο τεστοστερόνης στο αίμα τους κάτω από 2,5 nanomoles ανά λίτρο, από πέντε, και πρέπει να παραμείνουν κάτω από αυτό το όριο για δύο χρόνια προκειμένου να αγωνιστούν διεθνώς στη γυναικεία κατηγορία σε οποιοδήποτε αγώνα στίβου.

Σύμφωνα με προηγούμενους κανονισμούς, οι αθλητές DSD περιορίζονταν μόνο σε αγώνες που κυμαίνονταν από 400 μέτρα έως ένα μίλι.
Θα εισαχθούν προσωρινές διατάξεις για αθλητές DSD που ήδη αγωνίζονται σε αγώνες χωρίς περιορισμούς στο παρελθόν, απαιτώντας τους να καταστέλλουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 2,5 nmol/L για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τους επιτραπεί να αγωνιστούν ξανά.

“Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από όλα τα άλλα ζητήματα”, δήλωσε ο Λόρδος Coe.

“Θα καθοδηγηθούμε σε αυτό από την επιστήμη γύρω από τη φυσική απόδοση και το ανδρικό πλεονέκτημα που αναπόφευκτα θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Καθώς υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, θα αναθεωρήσουμε τη θέση μας, αλλά πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας .”

Το Συμβούλιο συμφώνησε να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας για 12 μήνες για να «εξετάσει περαιτέρω το θέμα της ένταξης των τρανς».

Ένας ανεξάρτητος πρόεδρος θα ηγηθεί της ομάδας, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης έως τρία μέλη του συμβουλίου, δύο αθλητές από την Επιτροπή Αθλητών, έναν τρανσέξουαλ αθλητή, τρεις εκπροσώπους των ομοσπονδιών μελών του Παγκόσμιου Στίβου και εκπροσώπους του τμήματος υγείας και επιστήμης του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Θα διαβουλεύεται συγκεκριμένα με τρανς αθλητές, καθώς θα επανεξετάσει και θα αναθέσει έρευνα και θα υποβάλει συστάσεις στο Συμβούλιο.

‘Μικρή υποστήριξη’ για προηγούμενη προτίμηση

Μόλις τον Ιανουάριο, η World Athletics είπε ότι η «προτιμώμενη επιλογή» της ήταν να συνεχίσει να επιτρέπει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία, αλλά να αυστηροποιήσει τους κανόνες επιλεξιμότητας του αθλήματος, χρησιμοποιώντας ακόμα τα όρια τεστοστερόνης ως βάση για ένταξη.

Είχε προτείνει ότι οι τρανς γυναίκες θα έπρεπε να μειώσουν το επίπεδο τεστοστερόνης στο αίμα τους κάτω από 2,5 nmol/L για δύο χρόνια, ευθυγραμμίζοντας το με τις τροποποιήσεις που έγιναν πέρυσι από το UCI, τον παγκόσμιο κυβερνητικό οργανισμό του ποδηλάτου.
Ωστόσο, η World Athletics είπε ότι υπήρχε «λίγη υποστήριξη» για αυτή την επιλογή όταν παρουσιάστηκε σε ενδιαφερόμενα μέρη, που περιλάμβαναν ομοσπονδίες μέλη, αθλητές, προπονητές και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), καθώς και αντιπροσωπευτικές ομάδες τρανσέξουαλ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλές υποστηρίζουν ότι οι τρανς γυναίκες δεν πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικείο άθλημα ελίτ λόγω τυχόν πλεονεκτημάτων που μπορεί να διατηρούν – αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι πιο περιεκτικός.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στην ισορροπία της ένταξης, της αθλητικής δικαιοσύνης και της ασφάλειας στον γυναικείο αθλητισμό – ουσιαστικά, εάν οι τρανς γυναίκες μπορούν να αγωνιστούν σε γυναικείες κατηγορίες χωρίς αθέμιτο πλεονέκτημα.

Το πλαίσιο της ΔΟΕ για τις τρανς αθλήτριες – που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021 – αναφέρει ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι ένας τρανς αθλητής έχει αυτόματα αθέμιτο πλεονέκτημα σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα και αναθέτει την ευθύνη σε μεμονωμένες ομοσπονδίες να καθορίσουν κριτήρια καταλληλότητας στο άθλημά τους.

Τον Φεβρουάριο, η UK Athletics δήλωσε ότι ήθελε μια αλλαγή στη νομοθεσία για να διασφαλίσει ότι η κατηγορία των γυναικών προορίζεται νόμιμα για αγωνιζόμενες που είναι γυναίκες κατά τη γέννηση.

Η World Athletics είπε ότι όλοι οι τρανς αθλητές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται με άνδρες σε μια ανοιχτή κατηγορία για να «διασφαλιστεί η δικαιοσύνη» στον γυναικείο ανταγωνισμό.

Ποιοι είναι οι κανόνες σε άλλα αθλήματα;

Τον Ιούνιο του 2022, ο Λόρδος Coe χαιρέτισε την κίνηση της Fina – της παγκόσμιας ομοσπονδίας κολύμβησης – να εμποδίσει τις τρανς αθλήτριες να συμμετέχουν σε αγώνες ελίτ γυναικών, εάν είχαν περάσει από οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας της ανδρικής εφηβείας, επιμένοντας ότι “η δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτη”.
Η απόφαση της Fina ακολούθησε μια έκθεση από κορυφαίες προσωπικότητες από τον κόσμο της ιατρικής, του νόμου και του αθλητισμού που ανέφερε ότι η ανδρική εφηβεία σημαίνει ότι οι τρανς γυναίκες διατηρούν «σχετικό πλεονέκτημα απόδοσης έναντι των βιολογικών θηλυκών», ακόμη και μετά από φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της τεστοστερόνης.

Η Fina στόχευε επίσης να δημιουργήσει μια «ανοικτή» κατηγορία στους αγώνες, για κολυμβητές των οποίων η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από το φύλο τους που παρατηρήθηκε κατά τη γέννηση.

Το 2022, το British Triathlon έγινε ο πρώτος βρετανικός αθλητικός οργανισμός που καθιέρωσε μια νέα «ανοιχτή» κατηγορία στην οποία μπορούν να αγωνίζονται τρανς αθλητές.

Η Rugby Football League και η Rugby Football Union απαγόρευσαν επίσης στις διεμφυλικές γυναίκες να αγωνίζονται σε αγώνες μόνο για γυναίκες.

Ακολούθησε το Παγκόσμιο Ράγκμπι που έγινε η πρώτη διεθνής αθλητική ομοσπονδία που είπε ότι οι τρανς γυναίκες δεν μπορούν να αγωνιστούν στο ελίτ και διεθνές επίπεδο του γυναικείου παιχνιδιού το 2020.

Ορισμένοι επικριτές έχουν πει ότι αυτοί οι κανόνες εισάγουν διακρίσεις.

Ο Ολυμπιονίκης καταδύσεων Tom Daley δήλωσε ότι ήταν «έξαλλος» με την απόφαση της Fina να σταματήσει τους τρανς αθλητές από το να συμμετέχουν σε αγώνες ελίτ γυναικών, λέγοντας: «Όποιος έχει πει ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί ή δεν μπορεί να κάνει κάτι που αγαπά μόνο και μόνο για το ποιος είναι είναι, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος