Είναι στιγμές που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με τους κόπους που καταβάλλει για να υπάρξει σε εποχές άκρατης εμπορευματοποίησης, εκτός από την κοινωνική του προσφορά και τη διέξοδο για άθληση που δίνει σε τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, ενισχύει με τη δράση του τον κοινωνικό ιστό των περιοχών που λειτουργεί.
Πριν λίγες ημέρες ο Αθλητικός Όμιλος Μεσαριάς Ικαρίας για τρίτη συνεχόμενη φορά διοργάνωσε αγώνα τιμής και μνήμης για τον αδικοχαμένο 17χρονο ποδοσφαιριστή του Μιχάλη Καρναβά.
Είχε πνιγεί το 2022 στην παραλία Κυπαρίσσι Ικαρίας και δυστυχώς το www.ertnews.gr είχε ανοίξει με την είδηση της αναζήτησής του σαν αγνοούμενου, τον κύκλο της θλιβερής ειδησεογραφίας γύρω από το γεγονός με την τραγική κατάληξη.
Στη φετεινή διοργάνωση (αγώνας παλαιμάχων και σύγχρονης ομάδας) τιμήθηκε και ο Γιάννης Χιωτέλης, εκ των πρωτεργατών του συλλόγου, όπως και ο επί σειρά ετών πρόεδρος Ιωάννης Κιουλανής ενώ αναφορές έγιναν και στους εκλιπόντες Γιώργο Καρναβά, Στέλιο Μάζαρη, Ηλία Γεράκη, για τη μεγάλη τους προσφορά.
Για την ιστορία, αλλά και το παρόν του συλλόγου μας μίλησε ο Μάρκος Ρουστάς, σημερινός πρόεδρος και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των πρώτων χρόνων που πήρε ζωή η ομάδα, άρα γεφυρώνει δύο εποχές.
-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;
-O σύλλογος από άποψη καταστατικού, ιδρύθηκε το 1983 αλλά κατέβαζε αθλητές μόνο στην τοπική διοργάνωση των Πανικαριακών αγώνων στίβου. Το ποδόσφαιρο ιδρύθηκε το 1993 με πρωτεργάτη το Γιώργο Καρναβά, που έχοντας ερυθρόλευκα αισθήματα, τα πέρασε και σαν χρώματα του συλλόγου. Από τους πρωτεργάτες ήταν και ο Στέλιος Μάζαρης που πάντα όταν έρχονταν ομάδα να παίξει στην έδρα μας την υποδέχονταν προσφέροντάς της ανθοδέσμη.
-Ποιες ήταν οι συνθήκες στο γηπεδικό;
-Στην περιοχή δεν υπήρχε γήπεδο κανονικών διαστάσεων, εκτός από αυτό της περιοχής «Φύτεμα», που δεν έχει διαστάσεις για επίσημους αγώνες. Οι προπονήσεις γίνονταν εκεί στο ξερό, αλλά και με τρέξιμο σε αγροτικούς δρόμους.
Μάλιστα επειδή δεν υπήρχε φωτισμός και οι προπονήσεις γίνονταν νωρίς το μεσημέρι, πιέζονταν και οι μαθητές και οι εργαζόμενοι, καθώς άλλοι έρχονταν αμέσως μετά το σχολείο και άλλοι αμέσως μετά την οικοδομή.
Βγάζαμε τις πέτρες από το ξερό γήπεδο, ενώ είχαμε και κάνα-δύο άτομα με απόχη και μαγιό, ώστε αν πήγαινε η μπάλα στη θάλασσα να την ψαρέψουν για να μην την πάρει ο νοτιάς. Μία φορά η μπάλα από το Φύτεμα, έφτασε στην άκρη της Ικαρίας στο χωριό Νέγια, την ψάρεψαν είδαν τα αρχικά της ομάδας και μας την έφεραν.
Στην περιοχή ήρθε με μετάθεση ο γυμναστής Γιάννης Χιωτέλης, που ανέλαβε παίκτης και προπονητής. Θυμάμαι όταν μας συστήθηκε για πρώτη φορά, μας είπε ότι δεν θα κάνουμε κανονική προπόνηση, αλλά μια πρώτη γνωριμία με ελαφρύ τρέξιμο. Ήταν τόσο έντονο το τρέξιμο που σκεφτήκαμε ότι αν αυτό ήταν το ελαφρύ, ποιο μπορεί να ήταν το βαρύ.
Εντός έδρας αγωνιζόμασταν στο ξερό γήπεδο της περιοχής των Ραχών και μαζεύονταν 200-300 θεατές και μάλιστα την πρώτη χρονιά ανεβήκαμε από το Β τοπικό στο Α τοπικό της ΕΠΣ Σάμου.
Έχουμε φτάσει δύο φορές στον τελικό κυπέλλου της ΕΠΣ Σάμου, το 2000 και το 2022, αλλά δεν ευτυχήσαμε να το κατακτήσουμε, την πρώτη φορά το χάσαμε στα πέναλτι.
-Πόσο δυσκολεύει το ζήτημα των μετακινήσεων σε άλλο νησί;
-Το βασικό πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις προς τη Σάμο και οικονομικά και οργανωτικά. Για παράδειγμα πρέπει να ξυπνήσουμε στις 4πμ, να μαζευτούμε στις 5πμ, να ξεκινήσουμε από τον Εύδηλο για το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και να φτάσουμε κατά τις 6πμ, να πάρουμε στις 7πμ το πλοίο της τοπικής συγκοινωνίας με τη Σάμο (αν πάμε με το πλοίο της γραμμής σημαίνει και διανυκτέρευση, άρα έξοδα), να φτάσουμε στις 9.45πμ στο Καρλόβασι, να πάμε από εκεί με πούλμαν ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σε όποιο γήπεδο της Σάμου έχουμε αγώνα, να φτάσουμε στο γήπεδο στις 11πμ, να ξεκινήσει ο αγώνας στις 12, να τελειώσει στις 2μμ, να φύγουμε χωρίς να κάνουμε μπάνιο για να προλάβουμε το καράβι των 4μμ για να επιστρέψουμε.
Μάλιστα έχει συμβεί όλο αυτό το ταξίδι να το έχουμε κάνει και κάτω από τραγικές συνθήκες, με ομίχλη στο βουνό, καταιγίδα, θαλασσοταραχή και αν δεν φτάσουμε εγκαίρως στο λιμάνι για να πάμε στον εκτός έδρας αγώνα να κινδυνεύουμε με πρόστιμο 500 ευρώ.
-Σας έχει αποκλείσει ποτέ ο καιρός;
-Έχει συμβεί να χειροτερέψει ο καιρός και να αποκλειστούμε στη Σάμο, όπως και ομάδες της Σάμου να αποκλειστούν στην Ικαρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα μέρος των επιπλέον εξόδων για ξενοδοχείο και διατροφή το καλύπτει η ΕΠΣ, αλλά υπάρχει σοβαρή πίεση από τις απουσίες των μαθητών και τα χαμένα μεροκάματα των εργαζομένων.
-Πως συγκεντρώνει χρήματα η ομάδα για τα λειτουργικά της έξοδα;
-Οικονομικά για να στηριχτεί η λειτουργία της ομάδας, κάνουμε χοροεσπερίδες, λαχειοφόρους αγορές, διανομή λουκουμάδων, μακαρονάδες, πάρτυ, ημερολόγια κλπ. Προ της κρίσης τα ερασιτεχνικά σωματεία έπαιρναν και επιχορηγήσεις από τους Δήμους, αλλά μετά αυτό περιορίστηκε σημαντικά. Επίσης μας βοηθούν τοπικοί χορηγοί.
η ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών το 2018-19
-Έχουν υπάρξει αλλαγές στα τοπικά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την περίοδο που ξεκίνησε ο ΑΟΜ;
-Ναι έχει μειωθεί ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν, όπως και η προσέλευση θεατών, έχει τύχει να δώσουμε αγώνες στη Σάμο σε άδεια γήπεδα.
-Ποιο είναι το σημερινό προφίλ της ομάδας;
-Στο παρελθόν κατεβάσαμε και γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα στη Γ’ εθνική, ενώ άτυπα είχαμε για ένα διάστημα και μπάσκετ σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες, που σήμερα δεν λειτουργεί. Παραμένει ο στίβος και το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει και τμήματα υποδομών από Κ-8 έως Κ16.
Έχουμε περίπου 120 δελτία, περίπου 80 στις υποδομές και γύρω στα 30 στους άνδρες, έρχονται σε αγώνες και ποδοσφαιριστές μας που σπουδάζουν μακριά από το νησί, ενώ οι γυναίκες κάνουν προπονήσεις και ίσως να ξανακατέβουν σε επίσημη διοργάνωση. Αγωνιζόμαστε στο δημοτικό γήπεδο Ευδήλου, που δεν υπήρχε όταν ξεκινήσαμε, έχει μπει πλέον χορτοτάπητας και έχει και φωτισμό, ώστε να γίνονται και προπονήσεις όταν φεύγει το φως της μέρας. Η νέα αθλητική περίοδος θα μας βρει στη Β τοπική κατηγορία της ΕΠΣ Σάμου.
Πηγή φωτο: αρχείο Α.Ο.Μ. & Ν. Μπράτσου
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Σχετικά θέματα – Αθλητισμός στην Ικαρία
Διαγόρας Ικαρίας: Το “κρυφό σχολειό του αθλητισμού” από το 1933
Ζαχαρίας Παρήμερος: Μπάσκετ υποδομών στις εσχατιές του Αιγαίου
Aγώνες στίβου και αθλητισμός βάσης στο “ξερό” (pic)
Oι ομογενείς των ΗΠΑ αρωγοί του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα
Την ενίσχυση δραστηριοτήτων των αθλητικών συλλόγων σχεδιάζει ο δήμος Ικαρίας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος