Ένωσις Νέας Περάμου 1928 – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα του Μεσοπολέμου (Β’ μέρος)

Τα πρώτα βήματα στους αθλητικούς χώρους, των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Πέραμο στη δεκαετία του 1930 ιχνηλατούμε στο δεύτερο μέρος του σχετικού αφιερώματος. Άνθρωποι δημιουργικοί στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, εργατικοί, έφεραν τις εμπειρίες τους και τη θέληση για ζωή στους τόπους που τους υποδέχτηκαν. Εκείνα τα χρόνια, όπως προκύπτει από τις εφημερίδες της εποχής, με ανταποκρίσεις που κατά κανόνα έστελναν οι ίδιοι άνθρωποι που στελέχωναν τα αθλητικά σωματεία, το βασικό αθλητικό σωματείο της Νέας Περάμου ήταν η «Ένωσις Νέας Περάμου» με ίδρυση το 1928 και λειτουργία σαν ανεξάρτητη ομάδα, δηλαδή έδινε φιλικούς αγώνες και δεν συμμετείχε σε επίσημες διοργανώσεις.

Ένταση και επεισόδια

Στις 27 Μαρτίου 1932 (το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητικός Τύπος στις 30-3-1932) η Ένωση Νέας Περάμου υποδέχεται το γειτονικό Βύζαντα Μεγάρων και βρίσκεται μπροστά με 2-1 έως το 23′ του δευτέρου ημιχρόνου, όπου ο ανταποκριτής αναφέρει ότι: «Αλλά δυστυχώς εις το 23ον λεπτόν οι Μεγαρείς εισέρχονται εις το γήπεδον και δημιουργούν σοβαρά επεισόδια τραυματίσαντες παίκτες και διαιτητήν. Ούτω ο αγών διεκόπη με νικήτριαν την Ένωσιν Μ. Πεύκου η οποία ηγωνίσθη ως εξής: Διακάκης, Νικολαΐδης, Ιωαννίδης, Φλουράκης, Αλεξανδρίδης, Φραντζής, Ζωρζάκης, Ευάγγελος, Μαρόπουλος, Γερμανός, Παπαθανασίου».

Ένωσις Νέας Περάμου 1928 – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα του Μεσοπολέμου (Β’ μέρος)

Στις 2 Μαΐου 1932 ο αγώνας, στις 7-5 το δημοσίευμα και βλέπουμε ότι η Πανκυκλαδική Αγίας Σοφίας (που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παροικία των Κυκλαδιτών είχε φτιάξει ομάδα) πηγαίνει στη Νέα Πέραμο και έρχεται ισόπαλη με 1-1, «κατόπιν πεισματώδους και θεαματικού αγώνος».

Η σύνθεση της Ένωσης Νέας Περάμου ήταν: Διακάκης, Ιωαννίδης, Μπούκης, Αλεξανδρίδης, Χρυσαφίδης, Φλουράκης, Αρτόπουλος, Ευάγγελος, Μαρόπουλος, Σίμος, Νικολαΐδης.

Η Πανκυκλαδική έπαιξε με τους: Βρεττός, Κασάρχος, Καλέργης, Γραβανάς, Κόης, Μπαλαφούτης, Ζόμπας, Σμυρλής, Χούμης, Δικαιόπουλος, Κώνστας.

Σε δημοσίευμα της 13-7-1932 διαβάζουμε ότι ο Πρωτέας Κοκκινιάς πήγε στη Ν. Πέραμο και έχασε με 3-1.

Ένωση: Διακάκης, Χρήστος, Νικολαΐδης, Αλεξανδρίδης Ι, Αλεξανδρίδης ΙΙ ,Φλουράκης,

Ευάγγελος, Τζίνζος, Σαραντίδης, Ζωρζάκης (αρχηγός), Μαρόπουλος, Κεχαγιάς

Πρωτέας Κοκκινιάς: Τσοπανάκης, Γιαμιτσόπουλος, Κατριδης, Ψάλλης, Παραγούλιας, Κυριακίδης, Παυλίδης, Κωνσταντάρας, Γεωργίου, Κουμάντος, Παπαδόπουλος.

Ένωσις Νέας Περάμου 1928 – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα του Μεσοπολέμου (Β’ μέρος)

Την Κυριακή 20 Ιουλίου 1932 (η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» στις 24-6-1932) με γκολ που πέτυχε ο Ζωρζάκης, η Ένωση κέρδισε τον Λευκό Αστέρα Χατζηκυριακίου που εξέδραμε στη Νέα Πέραμο. Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Γ. Ζουμπλιός, που δίνει και τη σύνθεση των νικητών: Αχιλλ. Διακάκης, Νικολαΐδης, Χρήστος, Αζαριάδης, Αλεξανδρίδης, Φλουράκης, Μαρόπουλος, Τάκης, Ευάγγελος, Ζωρζάκης (αρχηγός) και Αραπάκης.

Φτάσαμε στις 25 Ιουλίου 1932 και το δημοσίευμα αναφέρεται σε αγώνα της 18-7 η είδηση όμως είναι στις συνθέσεις, όπου βλέπουμε ονόματα της Ένωσης να παίζουν με τον Ηρακλή Νέας Περάμου που έχασε με 3-1.

Η σύνθεση της Ένωσης Νέας Περάμου ήταν: Διακάκης, Χρήστος, Βενιέρης, Φώτης, Αλεξανδρίδης, Νικολαΐδης, Αραπάκης, Ζωρζάκης (αρχηγός), Φρανσουά, Κώστας, Μαρόπουλος.

Ο Ηρακλής: Φαρμάκης, Μήτσορας, Ιωαννίδης, Τσάμης, Στρατόπουλος, Βαρδιανός, Τριπολιτσιώτης (αρχηγός), Μπιχαλκής, Τσινταράκης, Σωτηράκης, Νώντας.

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 1932 ο Ανατολικός Αστήρ Κοκκινιάς με πολλούς εκδρομείς πηγαίνει στη Νέα Πέραμο και έρχεται ισόπαλος με 2-2- με την τοπική Ένωση που αγωνίστηκε έχοντας στη σύνθεσή της πέντε παίκτες από τη δεύτερη ομάδα.

Η σύνθεσή της: Νικολαΐδης, Παπάς (αρχηγός), Αρβανιτάκης, Αλεξανδρίδης, Γερμανός, Παπαθανασίου, Δημητριάδης και Αραπάκης. Μετρήσαμε σύνθεση οκτώ ατόμων, μάλλον ο δαίμων του τυπογραφείου έκανε την αφαίρεση των υπολοίπων γιατί η άλλη ομάδα είχε πλήρη ενδεκάδα.

Ο Ανατολικός Αστήρ έπαιξε με τους: Κουγιουμτζής, Αβεδής, Χατζηαναγνώστου, Καλατζόγλου Ι, Κρικόρ, Καλατζόγλου ΙΙ, Καφετζής, Χρυόγλου, Μάρης (αρχηγός), Σταμπουλίδης και Ζέπος. Πριν τον αγώνα τα «δεύτερα» του Ανατολικού Αστέρα έπαιξαν με ομάδα «ανεξάρτητων» και έφεραν ισοπαλία.

31 Ιουλίου και η Ένωση Νέας Περάμου φιλοξενεί την Ένωση Κεραμεικού με τελικό αποτέλεσμα το 1-1.

Ένωσις Νέας Περάμου 1928 – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα του Μεσοπολέμου (Β’ μέρος)

Η μικρασιατικής προέλευσης Πέρα Κλουμπ πήγε στις 14-8-1932 να παίξει στη Νέα Πέραμο (δημοσίευμα στις 17-8) και έχασε με 3-2.

Η σύνθεση των νικητών: Διακάκης, Βενιέρης, Χριστοδουλίδης,Φλουράκης, Αλεξανδρίδης, Τζανής, Αραπάκης, Ζωρζάκης (αρχηγός), Φρανσουά, Άλκης, Νώντας.

Δυο γκολ ο Νώντας και ένα ο Φρανσουά.

Η Πέρα Κλουμπ: Κουρμπετζόπουλος, Γιακουμάκης, Κελεσίδης, Κορσιάνος, Ανανιάδης, Σπανουδάκης, Μουτζούρης, Κοζαμάνης, Αλέξιο, Τσεμπερδίν, Λουκίδης.

Στις 15 Αυγούστου 1932 (δημοσίευμα στις 19-8-1932) η Ένωση κατέβηκε στο γήπεδο για να υποδεχτεί το Βύζαντα Μεγάρων, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ και μετά από δίωρη αναμονή ο αγώνας τυπικά έγραψε νικήτρια την Ένωση, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Στις 30-8-1932 το προσφυγικής προέλευσης Βυζάντιο Ταμπουρίων πηγαίνει στη Νέα Πέραμο και έρχεται ισόπαλο με 1-1. Την είδηση τη διαβάζουμε στις 31-8-1932.

Η σύνθεση της Ένωσης Νέας Περάμου: Διακάκης, Xρυσαφιδης, Χριστοδουλίδης, Φρανσουά, Φλουράκης, Αλεξανδρίδης, Αραπάκης, Ζωρζάκης (αρχηγός και ο σκόρερ του τέρματος), Άλκης, Σαραμαντής, Μαρόπουλος.

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και η Ένωση Νέα Περάμου πηγαίνει στην ΑΕΚ (μικτή πρώτης και δεύτερης ομάδας) που αποδείχτηκε αφιλόξενη καθώς νίκησε με 4-0 τους φιλοξενούμενους τους οποίους ακολούθησαν αρκετοί ακδρομείς από τη Ν. Πέραμο.

Η Ένωση: Διακάκης, Xρυσαφίδης, Χριστοδουλίδης, Φλουράκης, Αλεξανδρίδης, Mιχαλάκης, Αραπάκης, Ζωρζάκης (αρχηγός), Φρανσουά, Άλκης, Νώντας, Σαραμαντής.

Δημοσίευμα της 16-9-1932 όπου την «παρελθούσαν Κυριακήν» η Χαλκηδόνα Κοκκινιάς πήγε στη Νέα Πέραμο και κέρδισε με 0-5 συνοδευόμενη από αρκετούς φιλάθλους της. Εκτός του ποδοσφαίρου έγιναν και κολυμβητικοί αγώνες, αλλά λόγω κακοκαιρίας πρόλαβε να γίνει μόνο το αγώνισμα των 200 μέτρων.

Οι συνθέσεις ήταν οι ακόλουθες.

Ένωση Νέα Περάμου: Διακάκης, Βενιέρης, Χριστοδουλίδης,Φλουράκης, Αλεξανδρίδης, Mιχαλάκης, Αραπάκης, Ζωρζάκης (αρχηγός), Φρανσουά, Άλκης, Νώντας.

Χαλκηδώνα: Μύλλιος, Περιβολάρης,Κεχαγιάς, Πολυχρονιάδης, Μακρίδης, Τσίρηπας, Καλούμενος, Νικολάου, Μοσχίδης, Χαλβάς, Γεωργίου.

Αύγουστος του 1933 και ο Ακρίτας Δραπετσώνας, σημαντική ομάδα της εποχής πηγαίνει στη Νέα Πέραμο και ενώ έχανε με 2-0 τελικά φεύγει με 2-2.

Η Ένωση έπαιξε με τους: Διακάκης, Αλεξανδρίδης, Βενιέρης, Χρυσαφιδης, Αρβανιτάκης, Παπαγεωργίου, Τριπολιτσιώτης, Γερμανός, Σαραμαντής, Αραπάκης, Νώντας (αρχηγός). Βλέπουμε τον «επαναπατρισμσό» η σύνθεση των Τριπολιτσιώτη και Νώντα που τους είχαμε εντοπίσει και στη σύνθεση του Ηρακλή Ν. Περάμου.

Ακρίτας: Λούβαρης, Παπαβραμίδης, Σαμπολίδης, Γιάνναρος, Σωκράτης, Κυριακίδης, Κουσουρής, Τζώνης, Βότσης, Μαργιόλης, Γάσπαρης.

Ένωσις Νέας Περάμου 1928 – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα του Μεσοπολέμου (Β’ μέρος)
πηγή φωτο: Ένωση Νέας Περάμου

Αν αυτά συνέβαιναν στα χρόνια του Μεσοπολέμου, η περιοχή στη σύγχρονη περίοδο έχει την τύχη να διαθέτει δημιουργικούς αθλητικούς συλλόγους στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ, συνεχίζοντας την αθλητική παράδοση που ξεκίνησε μέσα σε αντίξοες συνθήκες πολλές δεκαετίες πριν.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Διαβάστε επίσης: Ένωσις Νέας Περάμου 1928 – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα του Μεσοπολέμου (Α’ μέρος)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος