Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ παραμένει η εκκρεμότητα στην επίλυση του Ανατολικού ζητήματος, με τις συμμαχικές δυνάμεις να επιμένουν στην πολιτική των καθυστερήσεων, στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται η κριτική στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για παθητικότητα στην αντιμετώπιση του εθνικού θέματος. Το ενδεχόμενο των απ’ ευθείας συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, ολοένα πιο πιθανό, ολοένα πιο ανησυχητικό…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ

«Οι κίνδυνοι την φοράν αυτήν δεν είνε πολεμικοί. Ο εχθρός δεν έχει δύναμιν να εκτοπίση ουδ’ εν φυλακείον της παρατάξεώς μας. Οι κίνδυνοι εύρηνται εν τη συνολική καταστάσει της χώρας ουχί ως έθνους χειμαζομένου αλλ’ ως κράτους υφισταμένου την επίδρασιν επερχομένης ψυχικής κοπώσεως και υλικής εξαντλήσεως. Η σωτηρία εύρηται εν τη αποφασιστικότητι και τη τόλμη. Αντ’ αυτών δ’ έχομεν κυβερνώσαν την αβουλίαν εν συμπράξει με την κομματικήν διαπάλην και τον προσωπικόν υπολογισμόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΣ ΓΙΝΗ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟΝ – Ο ΛΑΟΣ ΑΠΕΚΑΜΕ, ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΛΥΘΗ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΣ
  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

«Μένει κατά συνέπειαν μία και μόνη λύσις εν τοιαύτη περιπτώσει νόμιμος και επιβεβλημένη εκ των περιστάσεων, αλλά και ασφαλώς μέλλουσα να τύχη της λαϊκής επιδοκιμασίας. Η επέμβασις του ετέρου πολιτειακού παράγοντος –δεδομένης της αδυναμίας του αντιπροσωπευτικού- και η ανάληψις της πρωτοβουλίας παρ’ αυτού διά την ανάδειξιν νέας Κυβερνήσεως, η οποία υπό τοιαύτας προϋποθέσεις εγκαθισταμένη εις την αρχήν έχομεν πάντα λόγον να πιστεύωμεν ότι θα τύχη και της εμπιστοσύνης του κοινοβουλευτικού σώματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΩΡΑ ΑΛΗΘΕΙΩΝ

«Αλλά δεν θ’ ανανήψη ο λαός; Δεν θα συναισθανθή, ότι αρκετά εθυσίασεν εις τον Μολώχ της φατρίας; Δεν θα εννοήση, ότι τα πρόσωπα υπάρχουν μόνον διά να υπηρετούν το πολιτειακόν σύνολον, ΟΠΕΡ Ο ΜΟΝΟΣ ΘΕΟΣ; Μετά τοσαύτας δοκιμασίας και συμφοράς δεν θα σκεφθή ο τόπος διά τα αληθή συμφέροντα αυτού, αποτρέπων την καταστροφήν, τον σπαραγμόν, τον θάνατον της εις τρεις χιλιάδας έτη αθανάτου Ελλάδος;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΑΡΜΟΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΕΛΛΕ – ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ
  • ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΓΟΡΓΟΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΝ ΣΑΡΩΜΑ

«Εκλογαί και σάρωμα γενικόν του παλαιοκομματισμού είνε η μόνη σανίς σωτηρίας. Ας παύσουν να φλυαρούν περί κομματικών δυνάμεων και περί της ισχύος της Κυβερνήσεως του συνασπισμού εις την Εθνοσυνέλευσιν. Το εξ ου αρύεται την ισχύν της η Κυβέρνησις έπαυσε προ πολλού να έχη το παραμικρόν κύρος εις την συνείδησιν του ελληνικού λαού. Από της απόψεως αυτής η Συνέλευσις δεν υφίσταται […] Είνε απλούν σχήμα κενόν οιασδήποτε ηθικής ουσίας. Είνε σύλλογος υπό διάλυσιν. Είνε σωματείον υπό καταδίκην. Αυτά αισθάνεται σήμερον ο ελληνικός λαός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΟΙ κ.κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΖΑΝΕΣΤΗΣ ΕΚΛΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • ΘΑ ΠΕΣΗΤΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

«Με τον Κεμάλ μία και μόνη διαπραγμάτευσις χρειάζεται. Η της βίας, η συνεννόησις των τετελεσμένων πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων. Με την Τουρκίαν θα δεχθώμεν απ’ ευθείας συνεννόησιν όταν καταθέση τα όπλα της, όταν ομολογήση την ήτταν της και υποταχθή εις την μοίραν της και προσυπογράψη τους όρους –τους όρους του εθνικού μας Συμβολαίου- τους όρους τους οποίους εχάραξεν ήδη η λόγχη της Ελλάδος και έγραψεν ανεξιτήλους το χυθέν τίμιον και άφθονον αίμα των τέκνων της, όρους ελευθερίας και δικαιοσύνης και πολιτισμού!»

  • ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΝΕΑΙ ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΑΣ

ΜΟΝΟΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΙΑΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

«Τι λοιπόν απαιτείται διά να διαλυθή και αποσυντεθή τελείως ο εξηντλημένος αυτός ηθικώς και υλικώς στρατός του Κεμάλ; Διά τούτο μία ώθησις μόνον πολιτική, συνδυασμένη με ανάλογον πολεμικήν και στρατιωτικήν δράσιν χρειάζεται […] Και την ώθησιν αυτήν πρέπει να δώσωμεν το ταχύτερον διά να φθάσωμεν εις άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Και την ώθησιν αυτήν θα έχη ως σκοπόν το νέον πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόγραμμα, όπερ υπό την Αρχιστρατηγίαν του Βασιλέως θα τεθή εις εφαρμογήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Δεν θα γίνουν ποτέ λοιπόν εκλογαί; Θα γίνουν, και ταχύτατα μάλιστα. Αλλά δεν θα τας οφείλωμεν εις την Κυβέρνησιν. Θα έλθουν μόναι των, μοιραίως, αναπόφευκτοι, αναποσόβητοι, χωρίς παράτασιν, χωρίς αναβολήν, χωρίς προσπάθειαν επισπεύσεως ή υπεκφυγής. Θα έλθουν με το απροσδόκητον φυσικού φαινομένου. Θα πέσουν ως κεραυνός, τον οποίον ανθρωπίνη δύναμις δεν ημπορεί να προλάβη. Θα έλθουν την στιγμήν που τα σύννεφα, τα οποία αναβαίνουν τώρα από όλα τα σημεία του ορίζοντος, θα σκεπάσουν τον ουρανόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΦΟΥΡΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΗΣΗ…
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΕΝ ΤΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ – ΜΑΚΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΓΩΝΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

«Το δεινώς χειμαζόμενον ελληνικόν σκάφος κατά την ώραν της εσχάτης εντάσεως της καταιγίδος εναποθέτει τας ελπίδας του εις την Αθηνάν και ταύτης την βοήθειαν επικαλείται προς σωτηρίαν. Αλλά συν τη Αθηνά δεν δυνάμεθα άραγε να κινήσωμεν και την ιδίαν ημών χείρα; Ιδού τι φαίνονται μη εννοούντες ή μη δυνάμενοι να εννοήσωσιν οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί της σήμερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΟΣ
  • ΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΙΔΟΥ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

«Και ο Ελληνισμός δεν είνε δυνατόν να υπάρξη παρά επιστρέφων εις την Συμμαχίαν. Η Κυβέρνησις ας υπολογίση τας ευθύνας της. Θα είνε φοβερόν να ίσταται διαρκώς εις το εδώλιον του κατηγορουμένου και να απολογήται ενώπιον των αποθανόντων, των συγχρόνων και των επιγόνων»

  • Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΟΥΙΛΣΩΝ

ΖΩΗΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ – ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ

«Αλλ’ εις την Χώραν, ακούουσαν ήδη να σημαίνη η ενδεκάτη, απομένει μολαταύτα στάδιον δράσεως, όπερ ευφυώς και πολιτικώς διατρεχόμενον, θα ηδύνατο να οδηγήση προς τέρμα ευτυχές τα εκκρεμούντα ζητήματα […] Το στάδιον, από της ενδεκάτης μέχρι της δωδεκάτης ώρας απομένει βεβαίως εισέτι εις την διάθεσιν της Χώρας. Και δεν αποκλείεται ότι, παρεμβαίνοντος και του βασιλικού παράγοντος, θα ήτο δυνατόν να ίδωμεν τελικώς και τα κυβερνητικά και τα εθνικά πράγματα ακολουθούντα οδόν λογικής και συνέσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΜΠΡΟΣ ΕΙΣ ΝΕΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Αναβολαί δεν επιτρέπονται πλέον. Τα εθνικά συμφέροντα δεν επιδέχονται πλέον τοιαύτας. […] Οι Σύμμαχοι άλλως τε παρουσιάζουν από τινος τας μεταμορφώσεις του Πρωτέως. Όσα προέβαλον χθες τα ακυρούν σήμερον, και όσα προτείνουν σήμερον θα ατονίοσυν αύριον! Δεν επιτρέπεται τάχα και εις την Ελλάδα χάριν της ταχείας ειρηνεύσεως της Ανατολής, ην επιδιώκουν οι Σύμμαχοι, να λάβη νέας αποφάσεις και να εφαρμόση νέον πρόγραμμα πολεμικής και πολιτικής δράσεως; Αλλ’ αν αυτό δεν επιτρέπεται, τότε ας μας δηλωθή καθαρά και ξάστερα από τους Συμμάχους, ότι επιθυμούν ν’ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩΜΕΝ και να εξαφανισθώμεν τελείως, διά να μη παρεμβάλλωμεν προσκόμματα εις την εν Ανατολή πολιτικήν των!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ! – ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΣΛΕΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΑΝΟΥΣ!
  • Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ

«Και η Εργατική τάξις θα κάμη το καθήκον της. Κατανοεί αύτη εκ των πραγμάτων ότι ο αντιπολεμικός και αντικυβερνητικός αγών αυτής, ο αγών κατά της κυριαρχίας ολίγων πλουτοκρατών κατά της χώρας, συγκινεί και συνενώνει όλον τον πτωχόν, τον πολύν κόσμον της Ελλάδος. Και τον αγώνα τούτον αναλαμβάνει το συνειδητόν προλεταριάτον της χώρας την πεποίθησιν περί του βεβαίου της νίκης του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΣΤΥΓΕΡΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΟΥΪΛΣΩΝ
  • Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

«Διακηρύσσετε ότι πιστεύετε εις τον Βασιλέα; Διατί τότε δεν αναγνωρίζετε το καθεστώς, αλλά κατηγορείτε αυτό ως αίτιον εθνικών καταστροφών; Φρονείτε ότι ο Βασιλεύς είναι Ανεύθυνος; Τότε διατί άλλοτε ενηργήσατε εναντίον Αυτού; […] Ουδείς αναμένει απάντησιν εις ταύτα. Διότι δεν δύναται να υπάρξη απάντησις. Διότι ο βενιζελισμός επιθυμεί να παραπλανήση τον λαόν. Ν’ απατήση αυτόν δι’ άλλην μίαν φοράν, διά να δουλώση αυτόν και πάλιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 11 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

‘’ΕΡΧΟΜΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΚΟΛΑΪΕΦ’’

Ενδιαφέρουσαι αφηγήσεις του πληρώματος του Γαλλικού ατμοπλοίου ‘’JAQUES FRAISSINET’’ – Αξιοθρήνητος η εν Ρωσία κατάστασις – Η ανισότης των τάξεων – Άλλοι ζουν εν ανέσει και άλλοι αποθνήσκουν της πείνης – Τορπίλλαι εις την Οδησσόν και το Νικολάϊεφ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος