Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το Ανατολικό ζήτημα, η αγγλο-γαλλική διένεξη και το εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της χώρας, ανεπίλυτα και με δυσοίωνη πρόβλεψη απασχολούν την αρθρογραφία, συντηρώντας διχόνοιες και προβληματισμούς, αποφεύγοντας ωστόσο την ουσία…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

«Απέναντι της ωργανωμένης τάξεως των αισχροκερδών, υπάρχει η μεγάλη μάζα των καταναλωτών ανοργάνωτος ακόμη και αδυνατούσα να διατυπώση τας αξιώσεις της, αλλ’ εντελώς κατανοούσα την αιτίαν των κυβερνητικών δισταγμών. Η μεγάλη δε αυτή μάζα, ήτις αποτελεί και την μεγίστην πλειονοψηφίαν του Ελληνικού λαού, θα θεωρήση την Κυβέρνησιν ως συνεργόν της αισχροκερδείας, εάν εξακολουθήση η ασυδοσία του αδικήματος τούτου, ήτις απειλεί και αυτήν την διταήρησιν της δημοσίας τάξεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

«Οπωσδήποτε αι Αγγλογαλλικαί συζητήσεις θα συμβάλουν εις την διευκρίνσηιν της εν Ευρώπη μεταπολεμικής καταστάσεως, αν δε πρόκηται εξ αυτών να προκύψη η κατίσχυσις της αντιλήψεως και συνεργασίας των ζητημάτων, αναγκαίως και το Ανατολικόν δεν θα εξαιρεθή των γενικών τούτων συζητήσεων. […] Η συγκυρία είνε ευτυχής διά την Ελλάδα. Διότι οπωσδήποτε εκ των μεταξύ των Δυνάμεων συνεννοήσεων θα προέλθη κατ’ ανάγκην η λύσις της εκκρεμότητος καθ’ οιανδήποτε μορφήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Εάν αυτοί κηρύσσουν το μίσος, θέλοντες και συμφέρον έχοντες να διαιωνίζουν αυτό, το κόμμα των Φιλελευθέρων ακρογωνιαίον λίθον του εσωτερικού προγράμματός του θέτει την αγάπην. […] Οι άλλοι ας μισούν, ας διώκουν, ας απειλούν, ας τυραννούν. Διά τους Φιλελευθέρους δεν υπάρχει ή η θρησκεία της αγάπης. Και εν ονόματι αυτής θα σωριασθή εις ερείπια το οικτρόν αυτό οικοδόμημα του Παλιοκομματισμού, όστις απομυζά διά μυρίων μεθόδων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΣ ΚΙΛΙΚΙΑΝ

«Εν σχέσει προς την αποστολήν βρεττανικού πολεμικού πλοίου εις Μερσίναν διά την προστασίαν των εκεί χριστιανών μετά την εκκένωσιν της Κιλικίας υπό των Γάλλων, η αγγλική Κυβέρνησις κατέστησε γνωστόν εις το Και ντ’ Ορσαί ότι έχει πράγματι την πρόθεσιν αποστολής αγγλικού πολεμικού εις Μερσίναν, αλλά μόνον εφόσον την αποστολήν κρίνει σκόπιμον ή αναγκαίαν και η γαλλική Κυβέρνησις. Ωσαύτως η αγγλική Κυβέρνησις διεβεβαίωσεν ότι ουδέποτε εσκέφθη να προβή εις στρατιωτικήν απόβασιν εν Κιλικία»

  • ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ Ή ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΙΣ ΜΕΡΣΙΝΑΝ
  • Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Αλλά μέχρι ποίου σημείου επιτρέπεται να ελπίζωμεν ότι δύναται να εξευρεθή βάσις συνεννοήσεως μεταξύ των Δυνάμεων κατά την Αγγλικήν αρχήν της ενιαίας πολιτικής, ενιαίου σχεδίου και προς ενιαίον σκοπόν (…); Αλλά οι όροι, αναγνωρίζοντες τόπον και διά την Ελλάδα εν Μικρασία και απωθούντες τους Τούρκους εκ των παραλίων ‘’εις την καρδίαν της χώρας εξ ης εξώρμησαν’’, δεν είνε προωρισμένοι να ευχαριστήσωσι τους εν Αγκύρα και Παρισίοις αδιαλλάκτους κύκλους»

  • ΕΝ ΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1ΗΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΠΗΛΘΕΝ Η ΓΕΦΥΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ; Η ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΑΛΥΤΡΩΤΟΥ. Η ΠΑΛΑΙ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩΜΕΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Επειδή επί της συνεντεύξεως ταύτης οι εχθροί του κ. Πρωθυπουργού προς διαστρέβλωσιν της αληθείας εδημοσίευσαν μέρη τινά μόνον, αναδημοσιεύομεν πλήρες το κείμενον των δηλώσεων του κ. Γούναρη, αίτινες είνε αισιόδοξοι. Θα τεθή τέρμα ούτω εις τας ψευδολογίας και τας συκοφαντίας του Βενιζελισμού και θα αναθαρρήσουν όσοι και προς στιγμήν μόνον εκλονίσθησαν, δόσαντες πίστιν εις όλας τας γραφείσας ατιμίας, ότι η Ελλάς πρόκειται να εγκαταλείψη την Μικράν Ασίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝ…

«Καταγγέλλομεν τον κύριον υπουργόν της Δικαιοσύνης ότι : Ανώτατος λειτουργός της Πολιτείας αυτός, ποντίφηξ της Δικαιοσύνης, ρυθμιστής των σχέσεων των πολιτών μεταξύ των και απέναντι του κράτους, εξερεθίζει και εξωθεί μίαν μερίδα πολιτών εναντίον άλλης μερίδος πολιτών. […] Ανάξια ενός υπουργού όλα ταύτα. Οι Βενιζελικοί ούτε εν κρυπτώ –όπως υπούλως και σκοπίμως λέγει ο κ. υπουργός- ούτε φανερώς ενήργησαν κατά του καθεστώτος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ !

«Οπωσδήποτε οι Φιλελεύθεροι νομιμόφρονες πάντοτε αλλά και ακλόνητοι εις τας αρχάς των, πλήρεις πίστεως διά το μέλλον αλλά και απτόητοι από απειλάς, δεν έχουν παρά να ευχηθούν όπως ο ύψιστος πληθύνη τον θυμόν των κυβερνώντων ίνα και εις άλλας συλλήψεις και άλλας κακοποιήσεις και άλλας απαντήσεις ως τας τελευταίς προβούν, όπως ο ανανήψας λαός γνωρίση πληρέστερον και ταχύτερον εκείνους, τους οποίους από πολλού τώρα ήρχισε να γνωρίζη…

  • ΚΑΙ ΠΩΣ ΗΝΩΡΘΩΘΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΟΝ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΕΙΤΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

«Η Αγγλία επ’ ουδενί λόγω συγκατατίθεται ν’ αποδεχθή την γαλλοκεμαλικήν Συμφωνίαν. […] Θα προτιμήση επομένως να φθάση μέχρι διαρρήξεως πλήρους και τελείας των συμμαχικών δεσμών των συνδεόντων αυτήν προς την Γαλλίαν παρά να αποδεχθή την Συμφωνίαν ταύτην, την οποίαν θεωρεί άδικον, άνισον, παράλογον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΕΝΕΞΕΩΣ

«Ο κ. Μπριάν ετόνισεν εν πρώτοις ότι η συμφωνία της Αγκύρας απέβλεπεν εις την διαρρύθμισιν των συνόρων της Συρίας και της Κιλικίας, την ανταλλαγήν των αιχμαλώτων και την κατάπαυσιν των εχθροπραξιών, αίτινες από του πολέμου και εντεύθεν εστοίχισαν πολλάς χιλιάδας νεκρών εις την Γαλλίαν, αναγκαζομένην να διατηρή εις τας απομεμακρυσμένας ταύτας περιφερείας στρατόν εξ 70,000 ανδρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΙΝ ΕΝΟΣ ΛΙΒΕΛΛΟΥ

«Τα άλλα αφορώσι το κύρος εις την αξιοπρέπειαν της Κυβερνήσεως, η οποία δύναται να πληροφορηθή περί της οικτράς εντυπώσεως, την οποίαν γενικώς προυξένησεν ο λίβελλος του κ. Βοζίκη, όχι μόνον μεταξύ ημών, αλλά και μεταξύ των κύκλων των πολιτικώς αντιφρονούντων προς το κόμμα των Φιλελευθέρων»

  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

Ο Βενιζέλος συναντάται με τον κ. Μπερτελώ – Το Πρόγευμα παρά τω κ. Μπριάν – Τα άφθαστα του Βενιζέλου επιχειρήματα – Ο αποδοκιμασθείς υπό του λαού του εργάζεται υπέρ αυτού δραστηριώτερον παρ’ όσον όταν ήτο ο εκλεκτός του – ραντεβού με τον κ. Μπριάν εις το Λονδίνον

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Έγκειται δε εν τω συμφερόντι της Γαλλίας, ακριβώς όσον και εν τω συμφερόντι της Αγγλίας, να προαχθή τοιαύτη λύσις του τουρκικού προβλήματος, ώστε να μειωθούν αι υφιστάμεναι ανησυχίαι εν Αφρική και εις την Μέσην Ανατολήν. Χωριστή ειρήνη του ετέρου των Συμμάχων μετά της Τουρκίας δύναται να εξασφαλίση προσωρινά μόνον πλεονεκτήματα με μόνον αντιστάθμισμα την συνέχισιν της μωαμεθανικής ανησυχίας, ήτις θα ηδύνατο ν’ αποβή επικίνδυνος δι’ αμφοτέρους τους Συμμάχους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ

«Αλλά τόσον οι Βενιζελικοί, όσον και η Κυβέρνησις και πας τις εις το Κράτος, δεν πρέπει να λησμονούν, ότι ο λαός δεν εδίκασε και ότι δεν ελησμόνησεν. […] Εάν δε το μεσολαβήσαν χρονικόν διάστημα δεν εχρησίμευσεν ως δοκιμαστήριον μεταμελείας διά τους κακοποιούς, τόσον το χειρότερον δι’ αυτούς. Εάν σήμερον εξακολουθούν να υποκρίνωνται και εξακολουθούν να γελούν, ας είνε βέβαιοι, ότι δεν θα γελάσουν τελευταίοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

«Ας το έχη υπόψη η Κυβέρνησις, πάσα αδικαιολόγητος παύσις καθηγητού θα είνε εις το παθητικόν της. […] Ας εξετασθή σοβαρώς και μακράν πάσης μικροπολιτικής το πανεπιστημιακόν ζήτημα, ας εξασφαλισθή η εκλογή των καθηγητών του επί τη βάσει μόνον της επιστημονικότητος και του ήθους, ανεξαρτήτως πολιτικών επιρροών, κοσμικών δεξιοτήτων και καθηγητικών αδυναμιών, ας κατορθωθή να περιλάβη τούτο πάσας τας επιστημονικάς κορυφάς του τόπου και τότε και μόνον τότε το Πανεπιστήμιον θα καταστή άξιον της ιεράς του αποστολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ

«Οι εργάται δεν  θα επιτρέψουν καμμίαν διάκρισιν των θυμάτων των. Ο νέος αγών που αρχίζει διά την άρσιν της αγρίας αυστηράς αυτής καταδίκης, πρέπει να εύρη όλους τους εργάτας ενωμένους. Καμμία διαίρεσις δεν πρέπει να συγχωρηθή»

  • ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΙΝ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
  • ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΑΠΛΕΕΙ ΕΙΣ ΜΕΡΣΙΝΑΝ
  • ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ;

«Η ιδική των τετραετής εξουσία πόθεν απέρρευσεν; Απέρρευσε τουλάχιστον από την επικράτησιν μιας επαναστάσεως; Απέρρευσεν από το θάρρος των, από την παλληκαριάν των; Τίποτε απ’ όλα αυτά! Η εξουσία των ήτο το προϊόν μιας ανάνδρου αγοραπωλησίας διαξχθείσης μεταξύ αυτών και των ξένων! Η εξουσία των ήτο το αντίτιμον μιας ατίμου πωλήσεως. […] Τώρα τι θέλουν; Θέλουν το Σύνταγμα, όπερ επώλησαν, ή την πληρωμήν της πράξεώς των;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟΥ ‘’ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ’’

ΠΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ – ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ – ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΡΑΛΛΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος