Ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή-Ποια εμπόδια υπάρχουν ακόμη (video)

Ο νέος εφαρμοστικός νόμος με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ψηφισθεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, πρωί – βράδυ, στην αρμόδια Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και κατόπιν θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφισή του.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι υπάρχουν ένα με δυο προαπαιτούμενα που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες και δεν θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο καθώς δεν απαιτούν κύρωση από τη Βουλή. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν θα υπάρχουν άλλες διατάξεις εκτός εκείνων που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα.

Η Βουλή έκανε την Τετάρτη νόμο του κράτους τη σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ικανοποιώντας ένα από τα 15 προαπαιτούμενα.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ χωρίς νέα έγκριση από το συνολικό ποσό των 10,3 δισ. ευρώ είναι η 31η Οκτωβρίου.

Το ενδεχόμενο να σπάσει η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σε δυο τμήματα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί αν προκύψουν σημαντικά εμπόδια με κάποιο ή κάποια προαπαιτούμενα.

Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, η μεταφορά μερικών ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Αττικό Μετρό και Κτηματικές Υπηρεσίες στο υπερταμείο και τα θέματα της αγοράς ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Με βάση το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, στο υπερταμείο περνάνε η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, οι κτιριακές υποδομές ΑΕ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό και το 34% των μετοχών της ΔΕΗ. Αντίθετα, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ δεν εμφανίζονται στη σχετική λίστα.

Στην ενέργεια υπάρχουν εκκρεμότητες που άπτονται της αγοράς φυσικού αερίου και του ειδικού τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπου υπάρχει υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στην αγορά φυσικού αερίου, οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα αύξησης των ποσοτήτων που διαθέτει η ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών σε βιομηχανίες και τρίτους προμηθευτές.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ με τους δανειστές να επιμένουν όπως ολοκληρωθεί με βάση τον διαγωνισμό του 2013 και το ίδιο τίμημα των 400 εκ. ευρώ.

Η αζέρικη Socar είχε πλειοδοτήσει για το 66% της ΔΕΣΦΑ αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε η Socar να έχει μερίδιο 49% και το υπόλοιπο 17% να πάει σε ευρωπαϊκή εταιρεία για να εγκρίνει την μεταβίβαση. Η ιταλική Snam είναι υποψήφια για το 17% της ΔΕΣΦΑ.

Ομως, η αζέρικη εταιρεία Socar απειλεί να αποχωρήσει, διαφωνώντας με την τροπολογία που έφερε το υπουργείο ενέργειας και ψηφίσθηκε τον Ιούλιο, ισχυριζόμενη ότι μειώνει την αξία της ΔΕΣΦΑ και ζητά συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Πάντως, υπάρχει πίεση χρόνου για να κλείσει η ιδιωτικοποίηση ή τουλάχιστον να παραταθεί χρονικά καθώς η εγγυητική της Socar λήγει στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το EuroWorking Group (EWG) συνέρχεται στις 29 Σεπτεμβρίου για να επιληφθεί της έκθεσης συμμόρφωσης των θεσμών και να δώσει το πράσινο φως αν όλα πάνε καλά ενώ την τελευταία λέξη για την εκταμίευση της υποδόσης έχει το Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος