Άρθρο του ορθοδοντικού Δημητρίου Κλούκου, για την οδοντική και ορθοδοντική φροντίδα των παιδιών

Ο ειδικός ορθοδοντικός και διευθυντής του Ορθοδοντικού Τμήματος του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, Δημήτρης Κλούκος, δίνει οδηγίες για τη σωστή στοματική υγεία των παιδιών μας και πολύτιμες συμβουλές ειδικά για την περίπτωση ύπαρξης στραβών δοντιών. Γιατί η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Άρθρο του ορθοδοντικού Δημητρίου Κλούκου, για την οδοντική και ορθοδοντική φροντίδα των παιδιών

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα υγιές και όμορφο παιδικό χαμόγελο; Ας μεγαλώσουμε τα παιδιά μας φροντίζοντας γι’ αυτό!

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται πριν την ηλικία των 2 ετών ή μόλις το παιδί αποκτήσει τα πρώτα νεογιλά του δόντια. Θα περιλαμβάνει κυρίως συμβουλές στοματικής υγιεινής και εξοικείωση του παιδιού με τον χώρο. Η έγκαιρη επίσκεψη του παιδιού θα οδηγήσει στην καλή εμπειρία του και σε μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό.

Βούρτσισμα

Βουρτσίζουμε τα δόντια του παιδιού ήδη από την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών. Χρησιμοποιούμε παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο μέχρι 2 ετών. Από 2 ετών και μετά, και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδοδοντιάτρου σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και ελάχιστη παιδική φθοριούχο οδοντόπαστα (μεγέθους μπιζελιού). Βουρτσίζετε πρωί πριν το πρωινό γεύμα και οπωσδήποτε βράδυ πριν από τον ύπνο. Μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών, καλό θα ήταν οι γονείς να επιβλέπουν ή και να βουρτσίζουν οι ίδιοι τα δόντια των παιδιών τους.

Άρθρο του ορθοδοντικού Δημητρίου Κλούκου, για την οδοντική και ορθοδοντική φροντίδα των παιδιών

Διατροφή

Μάθετε το παιδί σας από μικρή ηλικία να τρέφεται σωστά! Μειώστε τα ζαχαρούχα γεύματα, ενώ προτιμήστε ένα σάντουιτς, φρούτο ή γιαούρτι για ενδιάμεσο. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνουν τα παιδιά γλυκά μία φορά (αν είναι δυνατόν) την εβδομάδα.

Θηλασμός πιπίλας ή δακτύλου  

Μην αφήνετε το παιδί σας να θηλάζει την πιπίλα ή το δάκτυλο του πέραν της ηλικίας των 2 ετών. Θηλασμός πιπίλας ή δακτύλου πέραν αυτής της ηλικίας μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα, όπως πρόσθια ανοικτή δήξη και σταυροειδή σύγκλειση (στενή άνω γνάθο).

Άρθρο του ορθοδοντικού Δημητρίου Κλούκου, για την οδοντική και ορθοδοντική φροντίδα των παιδιών

Στραβά δόντια  

Η ηλικία των 7 ετών θεωρείται ως η ιδανική ηλικία για την πρώτη εξέταση του παιδιού από τον ορθοδοντικό. Αυτό συστήνει η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών, καθώς και πολλές ορθοδοντικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Μόνο έτσι θα προσδιοριστεί έγκαιρα εάν υπάρχει πρόβλημα ή όχι, το μέγεθός του καθώς και ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει θετικά το προφίλ και τη σύγκλειση των δοντιών σ’ ένα παιδί που αναπτύσσεται με σκελετικές ανωμαλίες. Για τον λόγο αυτόν, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από μικρή ηλικία μπορεί να γλιτώσει μεταγενέστερη ταλαιπωρία, χρόνο και, φυσικά, χρήματα. Ταυτόχρονα μπορεί να ελαττώσει ή να εξαφανίσει τυχόν αρνητικά συναισθήματα ή και ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την αισθητική του προσώπου, ιδιαίτερα στην ηλικία της εφηβείας.

Η σημασία των παιδικών δοντιών  

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: ο ρόλος των παιδικών δοντιών είναι ζωτικός. Χρησιμεύουν στην ανάπτυξη του προσώπου, στη μάσηση και την κατάποση, στην ομιλία, την αισθητική αλλά και στην καθοδήγηση της ανατολής των μόνιμων δοντιών. Πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών λόγω τερηδόνας έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την απώλεια χώρου, η οποία, στη συνέχεια, οδηγεί σε στράβωμα των μονίμων δοντιών. Γι’ αυτό, λοιπόν, η θεραπεία της τερηδόνας στα παιδικά δόντια είναι απολύτως απαραίτητη.


Γράφει ο Δημήτριος Κλούκος, Ειδικός Ορθοδοντικός, Διευθυντής Ορθοδοντικού Τμήματος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Άρθρο του ορθοδοντικού Δημητρίου Κλούκου, για την οδοντική και ορθοδοντική φροντίδα των παιδιών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος