«Ποτάμι» οργής στο Ιράν – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις – Συγκέντρωση και στην Αθήνα

Array

Στο Ιράν, συνεχίζεται το κύμα διαδηλώσεων κατά του θεοκρατικού καθεστώτος, μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε δεκάδες.

Στις διαδηλώσεις οι γυναίκες πρωτοστατούν, κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντίλες δημόσια, έχοντας τη συμπαράσταση χιλιάδων ανδρών, κυρίως νεαρής ηλικίας. Η κυβέρνηση οργάνωσε αντισυγκεντρώσεις και απείλησε να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, ενώ εξακολουθεί να μπλοκάρει τις πλατφόρμες επικοινωνίας. Επίσης θεωρεί ότι πρόκειται για «σατανικό σχέδιο των εχθρών της πατρίδας».

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας».

Το σχόλιο αυτό του Ιρανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια ενός συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια ενός φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές από οργισμένους διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με τα μμε.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο νεαρής γυναίκας ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, μετέδωσε το Σάββατο 24/9 ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, και στο πλαίσιο αυτό σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται συλλαλητήριο αλληλεγγύης στο Σύνταγμα.

Πηγές: EΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος