Οι ταινίες της εβδομάδας – Μέρος B’: Οι Εμπορικές

Array

Ανεκδιήγητα σίκουελ, εξωγήινες καταστάσεις, κίτρινοι καταστροφείς που μιλάνε ελληνικά και κάτι καραβίδες που σερβίρονται πριν την ώρα τους είναι τα υλικά του δεύτερου μέρους των ταινιών της εβδομάδας.

[Αν χάσατε το πρώτο μέρος, με τις «ποιοτικές» ταινίες, μπορείτε να το βρείτε εδώ:
Οι ταινίες της εβδομάδας – Μέρος Α’: Οι Ποιοτικές]

Ούτε Καν

Λάτρης της πολιτικής και κοινωνικής αλληγορίας, ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζόρνταν Πιλ, παράγει το τρίτο θρίλερ της καριέρας του. Το «Ούτε Καν» (που θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα ως «αποκλείεται» ή «με τίποτα») είναι η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι στιγμής ιδέα του σκηνοθέτη της φιλμογραφίας του, εμφανώς βεβιασμένα γραμμένη για να προλάβει «τη στιγμή» καθώς πλέον, αρκετοί μιμητές του φιλοδοξούν να κατακτήσουν το θρόνο του.

Με μετατόπιση από το αγαπημένο του θέμα, τον φυλετικό ρατσισμό, «ο καλύτερος σκηνοθέτης πολιτικοκοινωνικών θρίλερ της γενιάς του» δοκιμάζεται -όπως και ο Μ. Νάιτ Σαϊαμαλανγκ- σε υπερβατική ιστορία, με την εξωγήινη ζωή να αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ανθρώπων. Με στόχο την κριτική του εντυπωσιασμού και της πρόσκαιρης διασημότητας, υπογραμμίζεται σε κάθε σκηνή πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει σημασία.

Μια σειρά από αλλεπάλληλα ακραία γεγονότα οδηγούν τους κεντρικούς χαρακτήρες στην πεποίθηση ότι στο πλησιέστερο σύννεφο πάνω από τη φάρμα τους κρύβονται εξωγήινοι. Με δεξιοτεχνική συρραφή αγωνιωδών ημιτονίων, παρατηρούμε τις συγκρούσεις φιλοδοξιών με τη Show-Biz καθώς όλα έχουν μια κάποια τιμή στο σύμπαν των θεαμάτων.

Εμπνευσμένος από την «οδύσσεια του διαστήματος», τη γουέστερν ατμόσφαιρα των ταινιών Τζάνγκο, αλλά και τηλεοπτικά θεάματα άλλων δεκαετιών, χτίζει με όρους θυματοποιημένου Ντάγκλας Σερκ, ένα παλλόμενο οικογενειακό μελό ντυμένο σε στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και θρίλερ. Δυστυχής η υπερπληροφόρηση στο πρώτο μέρος που παραμένει εκκρεμότητα με τις οπτικές φλυαρίες του δεύτερου μέρους, δεν απογειώνουν τις πολλές ανοιχτές θεματικές, που μόνο για τους τύπους συνδέονται. Αναγνωρίζουμε στον Τζόρνταν Πιτ ότι είναι ένας τολμηρός σκηνοθέτης με ξεκάθαρη ματιά στις αφηγήσεις του, αρκετά προοδευτικός (με καταπιεσμένο συντηρητισμό που φαίνεται στις «φυλετικές γενικεύσεις» και τις θρησκευτικές αναφορές), διάθεση διδακτικού έναντι σιωπηλής καταγραφής σοφού οτέρ, που με το τέλος κάθε ταινίας του, είτε μας αρέσει είτε όχι, το ταλέντο του λάμπει.

Το «Ούτε Καν», αν και έχει συμπαγή αφηγηματική ταυτότητα, είναι ξέχειλο από πληροφορίες που όσο εμπνευσμένες και αν είναι, θα ήταν καλύτερες αν αποτελούσαν τον κορμό μιας άλλης ταινίας του, παρά σεναριακά παρακλάδια μιας ιστορίας που θα μπορούσε να την αφηγηθεί περισσότερο συμπαγή αν δεν έψαχνε δικαιολογίες για καταστάσεις που δεν τις χρειάζονται. Αστεία αν και λιγότερο επιτυχώς στοχευμένη η αναφορά στα κουτσομπολίστικα μέσα και το TMZ.

After 4: Για Πάντα Μαζί

Τυχαία και επιδερμικά οι προηγούμενες τρεις ταινίες αυτού του φραντσάιζ συναντήθηκαν με το Ελληνικό κοινό. Το τέταρτο μέρος της νεανικής τσιχλόφουσκας «After», έρχεται εκ νέου χωρίς να έχει να προσθέσει κάτι ουσιαστικό σε όσα ήδη κοινότυπα έχει παρουσιάσει. Το σινε-ρομάντζο τηλεοπτικής κοπής, με αέρα γλυκανάλατης ιντριγκαδόρικης μεξικανικής σαπουνόπερας με ελαφρό (και φθηνό) Americanized γκλάμουρ, θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο την Τέσα να κάνει υπερπροσπάθεια να σώσει τη σχέση και τον εαυτό της. Ο Χάρντιν από την άλλη κρύβει ένα μυστικό που θα αποκαλυφθεί σταδιακά όταν επισκεφτεί τη μητέρα του στο γάμο. Ντροπιαστικά αστείο, χωρίς να έχει την ανάλογη πρόθεση. Να πούμε ότι η Ελλάδα ανοίγει δύο εβδομάδες νωρίτερα από την Αμερική, σχεδόν αποκλειστικά σε multiplex.

Εκεί που τραγουδάνε οι Καραβίδες

Μια εβδομάδα πριν την επίσημη πρεμιέρα της στη χώρα μας, γίνονται ειδικές προβολές αυτό το Σάββατο, της πολυαναμενόμενης λογοτεχνικής μεταφοράς. Στην κινηματογραφική της μεταφορά, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Κάια, ενός κοριτσιού που εγκαταλείφθηκε από τους ανθρώπους και μεγάλωσε στους επικίνδυνους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας. Ακούγεται κάτι ανάμεσα σε «Γαλάζια Λίμνη» και εξευγενισμένο «Μόγλη»… Περισσότερες πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα.

Μίνιονς 2 (μεταγλωττισμένο)

Τα minions κάνουν τη… μεταγλωττισμένη πρεμιέρα τους. Για να μη λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια, διαβάστε την αναλυτική κριτική εδώ: Είδαμε τη νέα ταινία με τους Minions και είναι απολαυστική

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος