Ιταλία, Κυβερνητική κρίση: Αναμονή για την τελική απόφαση του Μάριο Ντράγκι – Ποια τα σενάρια;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα. Υπάρχει μέχρι στιγμής απόλυτο πέπλο μυστηρίου για το τι είπαν οι δύο άνδρες, και ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην έδρα της Ιταλικής κυβέρνησης, όπου αναμένεται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις εντός των επόμενων ωρών.

Εν τω μεταξύ, τα Ιταλικά ΜΜΕ αναλύουν – μεταξύ αυτών η Corriere della Sera – τα δεδομένα από την ψηφοφορία στη Γερουσία. Από τους 61 Γερουσιαστές των 5 Αστέρων (ήταν 62, αλλά ένας αποχώρησε το πρωί, περνώντας στο νεοσύστατο κόμμα του Luigi Di Maio πρώην 5 Αστέρων), οι 15 βρίσκονται σε αποστολή ή άδεια, μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Stefano Patuanelli, ενώ 46 Γερουσιαστές δεν ψήφισαν.

Μέχρι στιγμής επικρατούν 4 σενάρια για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης:

1. Η κατάσταση παραμένει ως έχει
Το Κίνημα 5 Αστέρων δεν αποχωρεί από το Κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα συνεχίζει την υποστήριξη του Μάριο Ντράγκι ως Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, αυτή δεν είναι μια εκδοχή που ο Ντράγκι προτίθεται να επιλέξει.

2. Διερεύνηση νέου Κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή Draghi bis
Ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα ‘δίνει εντολή’ στον Μάριο Ντράγκι να επιστρέψει στα Επιμελητήρια όπου θα επαληθεύσει την ύπαρξη μιας (νέας;) πλειοψηφίας. Σε αυτό το σημείο σημειώνεται πως εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ματαρέλα υπέδειξε στον Μάριο Ντράγκι “Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα αποχωρήσεις από το Palazzo Chigi”.

3. Τέλος της Κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές
Ο Μάριο Ντράγκι θα υποβάλλει την παραίτησή του και δεν θα διερευνήσει την ύπαρξη μιας νέας πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο Ματαρέλα να “λύσει” Γερουσία και Κοινοβούλιο και να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το νόμο, αυτές θα πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα 2 μηνών, μεταβαίνοντας έτσι σε ημερομηνία μεταξύ τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

4. Μεταβατική Κυβέρνηση “σκοπού”
Σχηματίζεται μια κυβέρνηση με έναν μεταβατικό πρωθυπουργό ώστε να περάσουν τα τελευταία μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Αλλά ποιος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός; Τα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν για ονόματα υψηλού προφίλ όπως αυτό του Υπουργού Οικονομικών, Daniele Franco, ή του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Giuliano Amato.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος