Ισπανία: Η ατζέντα και το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου

Όλες οι ξένες αντιπροσωπείες οι οποίες θα λάβουν μέρος στην 32η Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου αναμένεται να φθάσουν στην αεροπορική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης 28 Ιουνίου. 

Η Μαδρίτη αποτελεί πόλη – φρούριο, το κέντρο της πόλης έχει αποκλειστεί και οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους της πρωτεύουσας μέχρι και την Πέμπτη να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους, να χρησιμοποιούν την τηλεργασία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Μαδρίτη ελέγχεται από εδάφους και αέρος και ένα τεράστιο δίκτυο χιλιάδων αστυνομικών εργάζεται για την ασφάλεια της συνόδου.

Στη σύνοδο συμμετέχουν 44 εκπρόσωποι χωρών, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολικά 5.000 επισκέπτες. Την σύνοδο θα καλύψουν περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι. Εκτός από τους εκπροσώπους των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τη σύνοδο θα παρακολουθήσουν και οι τέσσερις συνδεδεμένες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα) και οι χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν αποτελούν μέρος της Συμμαχίας. Στη σύνοδο έχει προσκληθεί αυτοπροσώπως και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αλλά μέχρι αυτή την ώρα η μόνη ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι θα συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη.

Το πρόγραμμα της Τρίτης 28 Ιουνίου πριν από την έναρξη της συνόδου περιλαμβάνει στη 1 μ.μ. επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις εγκαταστάσεις της συνόδου κορυφής στο εκθεσιακό κέντρο IFEMA και μετά τις κοινές δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, θα έχουν γεύμα εργασίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα έχει επίσης και διμερείς συναντήσεις και με τις πρωθυπουργούς της Νέας Ζηλανδίας (Jacinda Ardern) και της Ισλανδίας (Katrín Jakobsdóttir).

Στις 5 μ.μ. ο Ισπανός πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο της Μονκλόα τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όπου θα πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση και θα ακολουθήσουν δηλώσεις τους στον Τύπο. Στις 9.30 μ.μ. θα συμμετέχουν από κοινού στο επίσημο δείπνο που παραθέτουν οι Ισπανοί βασιλιάδες στο Palacio Real της Μαδρίτης για τους επικεφαλής των 44 αντιπροσωπειών. Νωρίτερα στο Παλάτι θα προηγηθεί διμερής συνάντηση Τζο Μπάιντεν με τον βασιλιά Φελίπε.

Περίπου την ίδια ώρα παραχωρείται δείπνο για τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στο Palacio Santa Cruz. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, το δείπνο θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των προκλήσεων για το ΝΑΤΟ που θέτει το «νότιο τόξο»: η μετανάστευση ως πολιτικό όπλο, ο ενεργειακός εκβιασμός, ο τζιχαντισμός ή η παρουσία της Ρωσίας στο Σαχέλ. Θα προσκληθούν η Μαυριτανία και η Ιορδανία.

Τετάρτη 29 Ιουνίου – ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ του ΝΑΤΟ

Οι αφίξεις των ηγετών στο χώρο της συνόδου κορυφής είναι προγραμματισμένες για τις 9:15 το πρωί. Η οικογενειακή φωτογραφία υπολογίζεται περίπου στις 11 π.μ.

11:30 Πρώτη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Αυτή η πρώτη συνεδρίαση της συνόδου θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει σε αυτό, μέσω τηλεδιάσκεψης. Την Ουκρανία εκπροσωπεί ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση αυτή, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα τουλάχιστον οκτώ προσχέδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πηγές, για την νέα Στρατηγική Αντίληψη της συμμαχίας. Πρόκειται για ένα έγγραφο περίπου 15 σελίδων που στο τέλος της συνόδου θα δημοσιοποιηθεί. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί γύρω στις 2.30 μ.μ. και θα δώσει τη θέση της σε γεύματα και διμερείς συναντήσεις.

14:45 Πρώτη συνέντευξη Τύπου του Γ. Γ. Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις των χωρών μελών για την νέα Στρατηγική Αντίληψη.

16:00 Δεύτερη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

Σε αυτή τη σύνοδο θα πάρουν μέρος η Φινλανδία και η Σουηδία, η Γεωργία η Βοσνία-Εζεργοβίνη και οι προσκεκλημένες χώρες του Ειρηνικού: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

18:45 Δεύτερη συνέντευξη Τύπου του Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, θα υπάρξουν επίσης συνεντεύξεις τύπου για καθεμία από τις αντιπροσωπείες των χωρών που το επιθυμούν.

19:30 Άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας.

20:00 Συνάντηση και ευρωατλαντικό δείπνο στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης το οποίο θα παραμείνει κλειστό για δύο ημέρες για το κοινό. Οικοδεσπότης ο Πέδρο Σάντσεθ,ο οποίος θα υποδεχθεί τους 44 εκπροσώπους στο μοναστήρι του Μουσείου ενώ οι συνοδοί τους θα δειπνήσουν στην Αίθουσα των Μουσών.

Πέμπτη 30 Ιουνίου – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Την Πέμπτη το πρόγραμμα θα επαναληφθεί. Στις 9:30 π.μ. θα προσέλθουν οι αρχηγοί και αναμένεται να κάνουν σύντομες δηλώσεις πριν εισέλθουν στη συνάντηση.

11:00 Τρίτη συνεδρίαση του Ατλαντικού Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Αυτή η συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη στο «νότιο τόξο» (αφορά στα σύνορα με την Αφρική), μια από τις προσπάθειες της Ισπανίας ως χώρα υποδοχής της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η Ισπανία επιδιώκει στη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ να συμπεριληφθεί η μετανάστευση ως πολιτικό όπλο, ο ενεργειακός εκβιασμός, ο τζιχαντισμός ή η παρουσία της Ρωσίας στο Σαχέλ.

13:15 Τρίτη και τελευταία συνέντευξη Τύπου για τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, θα υπάρξει και συνέντευξη Τύπου του Πέδρο Σάντσεθ στην οποία θα κάνει απολογισμό της συνόδου.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος