Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Φόβοι για εξάπλωση χολέρας στη Μαριούπολη – Παγκόσμια κατακραυγή

Φόβοι για εξάπλωση χολέρας στη Μαριούπολη. Οι μη οργανωμένες ταφές και η έλλειψη πόσιμου νερού καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δημάρχου, πόσιμο νερό και τρόφιμα είναι σε έλλειψη ενώ ακόμα η πόλη δεν έχει καθαριστεί μετά τις επιθέσεις. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του υπουργείου υγείας είχε δηλώσει ότι η παρακολούθηση για πιθανή ανάπτυξη χολέρας είχε ξεκινήσει στην Ουκρανία την 1η Ιουνίου. Επιπλέον, οι κίνδυνοι θα επιδεινωθούν μόνο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας: «Δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα υπάρξουν εστίες ασθενειών, αλλά όλες οι προϋποθέσεις για αυτές υπάρχουν ήδη».

Περισσότεροι από 2.500 Ουκρανοί μαχητές από το Αζοφστάλ βρίσκονται σε αιχμαλωσία, δήλωσε ο Ζελένσκι. Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Πληροφοριών, επί του παρόντος επιφορτισμένοι με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, εργάζονται ώστε να προχωρήσουν το διάλογο για να επιστρέψουν όλους τους Ουκρανούς κρατούμενους σπίτια τους.

Τριπλό εναέριο «μπλόκο» στον Λαβρόφ – Ματαιώθηκε η επίσκεψή του στο Βελιγράδι, οργή από Μόσχα

Φανερά ενοχλημένος ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο που επρόκειτο να τον μεταφέρει σήμερα στο Βελιγράδι.

Όπως είπε: «Αυτό αποτελεί ακόμη μία σαφή και διδακτική απόδειξη του πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας χαμηλού επιπέδου τακτικές επιρροής».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαιώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα πληγούν, κάλεσε τον Σέρβο ομόλογό του στη Μόσχα. Και δεν ξέχασε να προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις παραδόσεις όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των (εξοπλιστικών) συστημάτων που παραδίδονται (στην Ουκρανία), τόσο πιο μακριά θα απωθούμε τους Ναζί» ανέφερε.

Το σφυροκόπημα στο Σεβεροντονιέτσκ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

«Οδομαχίες λαμβάνουν χώρα στο Σεβεροντονιέτσκ. Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Υπάρχει υποστήριξη και από το πυροβολικό. Τα ουκρανικά στρατεύματα διατηρούν τις θέσεις τους» λέει ο Ουκρανός δημοσιογράφος, Μάριαν Κουσνίρ.

Οι Ουκρανοί έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μισή πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις, την ίδια ώρα, επιχειρούν να προωθηθούν τώρα προς το Σλοβιάνσκ , με στόχο περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες όμως αντιστέκονται σθεναρά.

Σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των στρατιωτών του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, βρέθηκε στη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς.

Στην απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας απαντά στις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χτυπήσει νέους στόχους.

«Καταρχάς για μας, για την ουκρανική κυβέρνηση, οι δηλώσεις της Ρωσίας μας προκαλούν έκπληξη. Γιατί δεν έχουμε υπόψη μας μέρη στα οποία οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έχουν χτυπήσει!» δήλωσε ο Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

Ο κύριος Μοτουζιάνικ αναφέρεται και στη στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία, σε ερώτηση της απεσταλμένη της ΕΡΤ.

«Γιατί (τεθωρακισμένα) BMP-1; Είναι επίσης σημαντικά αυτά, επειδή οι στρατιώτες μας ξέρουν αυτό το μηχάνημα και γρήγορα θα το χειριστούν εύκολα».

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Μόσχα συμφώνησε με την Άγκυρα για ένα προκαταρκτικό σχέδιο για την έξοδο των ουκρανικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Οδησσό.

Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της σιδηροδρομικώς μέσω της Λευκορωσίας με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη, Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μερνιεράκης, Ήχος: Αντώνης Κυπραίος – Ρεπορτάζ: Βάνα Κουτρουλού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος