Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στα μέτωπα του Ντονμπάς – Εκτοξευτήρες Μ270 στέλνει η Βρετανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες Κυριακή, επισκέφθηκε στρατιώτες,  στη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται εχθροπραξίες με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ενημερώθηκε σε βάθος για την επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή του μετώπου άμυνας, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο βραδινό διάγγελμά του που μεταφόρτωσαν οι υπηρεσίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Πήγαμε στη Λισιτσάνσκ, πήγαμε στη Σολεντάρ», είπε ο αρχηγός του κράτους μετά τις επισκέψεις του σε κέντρα διοίκησης σε αυτές τις κοινότητες κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη-κλειδί στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις της Μόσχας στη λεκάνη του Ντονμπάς.

Πήγε επίσης στην Μπαχμούτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ, όπου συζήτησε με στρατιωτικούς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ευχαρίστησε τους στρατιώτες της χώρας για το “εξαίρετο ” έργο τους  και τις υπηρεσίες που προσφέρουν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη εκ μέρους όλων  αλλά την προσωπική του υπερηφάνεια που τους έσφιξε το χέρι.

Ανέφερε ακόμη πως πήγε στη Ζαπορίζια, για να δει κατοίκους της Μαριούπολης που μπόρεσαν να φύγουν από το λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό στην Αζοφική Θάλασσα, το οποίο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στα μέτωπα του επέτρεψε να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και του ηθικού των δυνάμεων στην πρώτη γραμμή.

Παράλληλα ο συμβολισμός της επίσκεψης καταδεικνύει πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον στρατό του», καθώς και πόσο «διαφορετικός» είναι από τον αντίπαλό του, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές.

Η Βρετανία στέλνει εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών M270

Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ.

Τα συστήματα M270 MLRS θα επιτρέψουν «να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων», διαβεβαίωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η απόφαση ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πιο προηγμένα συστήματα του είδους, τύπου HIMARS, με βεληνεκές επίσης 80 χιλιομέτρων.

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να θεωρηθούν πως εμπλέκονται πλέον στη σύρραξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε πάντως την παράδοση στην Ουκρανία εκτοξευτήρες ρουκετών με μεγαλύτερη εμβέλεια, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου.

Η αποστολή εκτοξευτήρων στην Ουκρανία έχουν θορυβήσει τον Πρόεδρο Πούτιν  που προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα πλήξει νέους στόχους εάν οι Δυτικοί στείλουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, κρίνοντας ότι σκοπός των τρεχουσών προμηθειών όπλων, που τόνισε πως δεν περιλαμβάνουν «κάτι καινούργιο», είναι να «παραταθεί ο πόλεμος».

Η στρατιωτική υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, με βάση όσα είναι γνωστά ως αυτό το στάδιο, έχει αξία μεγαλύτερη από 750 εκατ. λίρες στερλίνες (874 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος