ΕΕ: Κυρώσεις σε Λευκορωσία και προτάσεις για Βαρώσια

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν αλλαγές στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ανοίγοντας τη νομική οδό για την επιβολή νέων κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο, που όπως ρητά αναφέρεται σε δήλωση του Συμβουλίου, είναι η απάντηση στην εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς. Οι κυρώσεις θα πλήττουν την αεροπορική εταιρία BELAVIA και πρόσωπα που διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ένωση.

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εθονίας ζητούν από την Κομισιόν να αρχίσει να μελετά τη χρηματοδότηση κατασκευής συνοριακών φραχτών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και κυρώσεις για τα Βαρώσια. Ο Γιοζέπ Μπορέλ παρουσίασε έγγραφο επιλογών με επίσης ισχυρές κυρώσεις καθώς θα προκαλούν απομόνωση της περιοχής, αποθαρρύνοντας την τουριστική εκμετάλλευση και μέσω αυτής δεν θα επέλθει αλλαγή στο καθεστώς της περίκλειστης ζώνης.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα υποδειχθούν στην Τουρκία οι κόκκινες γραμμές στο θέμα των Βαρωσίων.

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί και με τον ΟΗΕ για την προετοιμασία της πρότασης κυρώσεων, που θα συζητηθεί οριστικά στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου, καθώς – όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες ανώτερος Ευρωπαίος Αξιωματούχος – τα Βαρώσια είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο της γενικής προσέγγισης επίλυσης του Κυπριακού.

Η ανατολική γειτονία παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά το σημαντικότερο στοιχείο της σημερινής ημέρας, πέραν της κρίσης στα πολωνικά σύνορα, είναι η έναρξη της συζήτησης για τη λεγόμενη στρατηγική πυξίδα της Ένωσης, δηλαδή το πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας των κρατών μελών στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Σχηματικά, συζητείται η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου στρατιωτικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα συνεργάζεται ωστόσο και με το ΝΑΤΟ, καθώς 21 από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης μετέχουν στο συνασπισμό των 30 χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Νωρίς το πρωί, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της Προεδρίας του στη Διαδικασία Συνεργασίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη παρέθεσε πρωινό εργασίας των Υπουργών με συμμετοχή των ομολόγων του από κράτη-μέλη της Ένωσης, του ύπατου εκπροσώπου Γιοζεπ Μπορέλ, του Επιτρόπου Όλιβερ Βαρχέλι με επίκεντρο την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την περιφερειακή συνεργασία.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος, Βρυξέλλες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος