Α. Ξανθός στο Πρώτο: Ανασχηματισμός – ομολογία της δύσκολης θέσης της κυβέρνησης – Δεν θα της βγει (audio)

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακατέψει την τράπουλα για να κάνει ένα νέο restart, στην αιχμή της πανδημίας, σε ένα περιβάλλον μεγάλης ανασφάλειας και αβεβαιότητας για την κοινωνία. Νομίζω ότι δεν θα της βγει αυτό», εκτίμησε για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Η ανάγκη του πρωθυπουργού να πάει σε ανασχηματισμό αυτές τις ημέρες, είναι ομολογία της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση», τόνισε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό για να εκτονώσει λίγο τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας για την ανεπιτυχή διαχείριση αυτής της μεγάλης κρίσης».

Ειδικά για τις αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για έμμεση αναγνώριση μιας συνολικά αποτυχημένης διαχείρισης στην πανδημική κρίση.

«Δεν μπορεί στον ανασχηματισμό, εν μέσω πανδημίας, σε μια φάση που χρειάζεται αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας και μια νέα υγειονομική στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, η κυβέρνηση να βγάζει και τα δυο κεντρικά πρόσωπα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας», επισήμανε.

Για τη νέα αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για τις υπηρεσίες Υγείας, Μίνα Γκάγκα, παραδέχθηκε ότι έχει οργανική σχέση με τον χώρο της Υγείας και είναι μαχόμενη νοσοκομειακή γιατρός.

«Ωστόσο, τοποθετεί στην κεφαλή του υπουργείου τον Θάνο Πλεύρη, έναν άνθρωπο που έχει διαπιστευτήρια ακροδεξιάς πορείας, διαδρομής, αντιλήψεων και ρητορικής, ο οποίος επιδεικνύει εχθροπάθεια και κρατά στάση διχασμού και πόλωσης έναντι των πολιτικών αντιπάλων. Πρόκειται δηλαδή για ένα πρόσωπο, το οποίο επουδενί δεν μπορεί να δώσει σήμα ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να διασφαλίσει και την αναγκαία ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη διασφάλιση κοινωνικών συναινέσεων για να υπάρξει συνειδητή εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας, για να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί», σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας. «Εντελώς εκτός κλίματος αυτή η επιλογή, ειδικά στο πρόσωπο του κ. Θάνου Πλεύρη. Σηματοδοτεί για σκληρή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων στο σύστημα υγείας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά, έχουν κάνει μια τραγικά λανθασμένη ανάγνωση της συγκυρίας. «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει από την πανδημία, δεν έχει περάσει η “μπόρα” και άρα δεν μπορούμε να επαναφέρουμε – κατά τη λογική τους – τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το άνοιγμα στην αγορά και την υποχώρηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ίσα-ίσα αυτό που χρειαζόμαστε είναι ενδυνάμωση, αναδιοργάνωση, ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, παρεμβάσεις πολυεπίπεδες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της περιόδου», διευκρίνισε ο ίδιος.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, «το σήμα είναι προς την αντίθεση κατεύθυνση. Ο κ. Πλεύρης είναι θιασώτης του ιδιωτικού τομέα, ενώ ο κ. Κικίλιας, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, έλεγε ότι ήταν θεματοφύλακας του δημόσιου συστήματος».

«Η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει μια πολιτική “σοκ και δέος” και απέναντι στο προσωπικό του ΕΣΥ. Αύριο αν δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν εκτός συστήματος χιλιάδες υγειονομικοί», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος