Ανασχηματισμός: Όλες οι αλλαγές στην κυβέρνηση – Ποιοι μπαίνουν, ποιοι μένουν εκτός

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ανασχηματισμό που είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός, που αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά. Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται την υπουργοποίησή του, γεγονός που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να εξαπολύει δριμεία επίθεση τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά του κ. Αποστολάκη. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει προκειμένου να αποδεχτεί την πρόταση για ανάληψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Με δήλωσή του, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες προσθέτοντας ότι η υπουργοποίηση του θα γινόταν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση.

Oι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επιστρέφει στην κυβέρνηση και εκτός μένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στη θέση του Αλκιβιάδη Στεφανή, που φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα.

Τη θέση του υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Θανάσης Πλεύρης, στη θέση του Βασίλη Κικίλια που μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού, αναλαμβάνοντας την θέση του Χάρη Θεοχάρη, που επίσης μένει εκτός.

Επίσης αναλαμβάνουν

Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για τις Υπηρεσίες Υγείας: Μίνα Γκάγκα

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική: Σίμος Κεδίκογλου

Υφυπουργός Μεταφορών: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υφυπουργός Υποδομών: Γιώργος Καραγιάννης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Ανδρέας Κατσανιώτης

Ο κ. Κατσανιώτης έρχεται στη θέση του Κώστα Βλάση  με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

Η θέση του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργου Ζαββού καταργείται και ο ίδιος μένει εκτός. Οι εν λόγω αρμοδιότητες που αφορούν στα κόκκινα δάνεια περνούν κατά πάσα πιθανόητητα απευθείας στον υπουργό κ. Σταϊκούρα.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με τη νέα σύνθεσή του την Πέμπτη.

Oι αντιδράσεις των κομμάτων

«Αντί για επανεκκίνηση, όπισθεν ολοταχώς» είναι το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με εμφανή τρόπο τη στροφή προς τα δεξιά. Η παρουσία των κ. Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις υπουργών καταρρίπτει τον “μύθο” περί κεντρώας πολιτικής» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ τονίζει πως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός «δεν συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες.

Την ίδια στιγμή, είτε παραμένουν ακλόνητοι είτε εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί (εργασία, παιδεία, υγεία κ.λπ.) που με συνέπεια και πάθος υπηρετούν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές».

Η Ελληνική Λύση σημειώνει πως «είναι τα ίδια “καμμένα χαρτιά” που έκαψαν την Ελλάδα, αλλά εξακολουθούν να συμμετέχουν στο δήθεν “ολιγομελές” (με 58 υπουργούς) υπουργικό συμβούλιο».

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει πως «ο ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από μια απλή αναδιάταξη στις πολυθρόνες του “Τιτανικού”».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος