Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ – Στους 20 οι νεκροί στη Γάζα

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών καθώς είκοσι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν -μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά- από τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Στο μεταξύ, εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 10/5 το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν το πρωί στην Πλατεία Τεμενών και έπειτα από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, κάνοντας λόγο για τραυματίες. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου που χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος.

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ – Στους 20 οι νεκροί στη Γάζα
AP Photo/Ariel Schalit

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες από τη Γάζα, και συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές. Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Νέες συγκρούσεις με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ έφεραν αντιμέτωπους σήμερα στην Ιερουσαλήμ Παλαιστίνιους με Ισραηλινούς αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη.

Λίγα μόλις λεπτά μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς, με το οποίο καλούσε τις Ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το τέμενος του Αλ Άκσα, οι πρώτες ρουκέτες έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος. Οι διαδηλωτές που γιόρταζαν την ημέρα της Ιερουσαλήμ με μία μεγάλη πορεία, τρέχουν να καλυφθούν.

Χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες έπεσαν στο τέμενος του Αλ Άκσα. Συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και νεαρών Παλαιστινίων. Οι τραυματίες μεταφέρονται ακόμα και στο εσωτερικό του τζαμιού.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ο Ισραηλινός οδηγός ενός οχήματος κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ δέχεται βροχή από πέτρες. Αρχικά οπισθοχωρεί και στη συνέχεια πέφτει με ταχύτητα πάνω στον κόσμο.. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι έχασε τον έλεγχο, όταν Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να τον λιντσάρουν.

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ – Στους 20 οι νεκροί στη Γάζα
(AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Η ισραηλινή αστυνομία κατηγορεί τους Παλαιστίνιους ότι οχυρώνονταν εδώ και μέρες μέσα στο τέμενος του Αλ Άκσα. Συγκεντρώνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ σκόπευαν να επιτεθούν σε εκατοντάδες Ισραηλινούς που θα τιμούσαν με πορεία την ημέρα μνήμης για την κατάληψη της ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετά το πόλεμο των 6 ημερών του 1967.

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ – Στους 20 οι νεκροί στη Γάζα
AP Photo/Oded Balilty

Αντίποινα σε βάρος της Χαμάς προανήγγειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, προς την Ιερουσαλήμ.

Οι εντάσεις έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν αναμονή και της δικαστικής απόφασης για την επικείμενη έξωση δεκάδων οικογενειών Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με σκοπό οι κατοικίες τους να παραχωρηθούν σε Εβραίους εποίκους.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι καθόλα υπεύθυνη για όσα υπέστησαν οι πιστοί στο ιερό τέμενος του Άλ Άκσα και σας προειδοποιώ για τις συνέπειες” τόνισε Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγεχ.

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ – Στους 20 οι νεκροί στη Γάζα
AP Photo/Mahmoud Illean

Την ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τους Παλαιστίνιους ηγέτες και έκανε λόγο για ισραηλινή “τρομοκρατία” και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο. Αλλά και στην Ιορδανία διαδηλωτές ζήτησαν την κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ και την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik – Eπιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανιά

Σχετικά Άρθρα: Στις φλόγες η Ανατολική Ιερουσαλήμ – Ολονύκτιες συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες

Έκκληση Μπορέλ για ηρεμία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος