Ιερουσαλήμ: Πεδίο μάχης η πλατεία των τζαμιών – Δεκάδες τραυματίες

Νέες συγκρούσεις μαίνονται στο χώρο του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ,. με πετροπόλεμο από την πλευρά των Παλαιστινίων ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν με ρίψεις δακρυγόνων, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρούτου λάμψης.

Σοκ προκαλεί νέο βίντεο από την Πύλη των Λεόντων με Ισραηλινό έποικο να επιχειρεί να χτυπήσει Παλαιστίνιους με το αυτοκίνητό του, όπως τουλάχιστον ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

Αντίθετα, ισραηλινές εφημερίδες κάνουν λόγο για ατύχημα καθώς Παλαιστίνιοι πετροβολούσαν το όχημα.

Εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης,  η Τυνησία ζήτησε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους εβραίους Όρος του Ναού.

https://twitter.com/fadelmoghrabi/status/1391649857467678723?s=20

«Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως έχει εντολές να καταστείλει τις βιαιότητες στην πλατεία, αλλά και «σε άλλους τομείς της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».

«Η προσευχή συνεχίζεται όπως συνήθως» στο Τείχος των Δακρύων, που γειτονεύει με την πλατεία, αλλά «δεν θα αφήσουμε εξτρεμιστές να απειλήσουν την ασφάλεια του κοινού», ανακοινώθηκε.

Το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 200 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστινίους στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σάββατο και την Κυριακή, η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αστυνομικούς σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε επίσης λόγο για τραυματίες στις τάξεις της.

Αναφέρθηκαν επίσης επεισόδια στη βόρεια ισραηλινή πόλη της Χάιφα και κοντά στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την αστυνομική δράση εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών την Κυριακή, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του “δεν θα επιτρέψει σε κανένα ριζοσπαστικό στοιχείο να υπονομεύσει την ηρεμία” στην πόλη.

Με τρεις συνεχόμενες νύχτες βίας έκλεισε το Ραμαζάνι, καθώς οι Παλαιστινίοι διαμαρτύρονταν για απαγόρευση εισόδου στην Πύλη της Δαμασκού, εν μέσω της μουσουλμανικής γιορτής.

Ένταση υποδαύλισε και η πορεία από υπερεθνικιστές Εβραίους, κοντά στην ίδια περιοχή.

Νέα πορεία πραγματοποιούν νεαροί στην πλειονότητα Ισραηλινοί, με την ευκαιρία της “Ημέρας της Ιερουσαλήμ” που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος.

Πηγή:AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος