Κομοτηνή: Η “Όμορφη Πόλη” και ο Ζορμπάς στο τρίτο Γυμνάσιο μέσα από τα μάτια των μαθητών

«Είχα μια θάλασσα στο νου/ και ένα περβόλι του ουρανού/ την ώρα που άνοιγα πανιά για την απάνω γειτονιά», λέει και συγκινείται μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής για μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Η “Όμορφη Πόλη” “ζωντάνεψε” ξανά, μαζί και ο “Ζορμπάς”, και η “Μαργαρίτα η Μαργαρώ…”.

Ένα διαφορετικό σχολικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων υλοποίησε το 3ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής τιμώντας τη μνήμη του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. «Ανακαλύπτοντας την ποίηση μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», ήταν ο τίτλος με την ιδέα να γεννιέται αμέσως μετά το θάνατό του και το πρόγραμμα να «τρέχει» καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, εκτός διδακτικών ωρών και με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Σιρλώπη Χρυσάνθη, φιλόλογος – υποδιευθύτρια του Σχολείου και οι μαθήτριές της Τρίτης Τάξης, Κλεοπάτρα Τσερκέζη και Ελισσάβετ Καραγιανοπούλου, φιλοξενούμενες στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», η συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών ήταν άριστη.

“Με την συνάδελφο κα Σαλαβδά σκεφτήκαμε πως θα ήταν ωραίο για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να τους βάλουμε στην προοπτική γνωριμίας της ποίησης μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη”, σημείωσε η υποδιευθύντρια και οι μαθήτριες της πρόσθεσαν: “Ήταν κάτι που μας είχε λείψει με τον κορονοϊό, δεν είχαμε την ευκαιρία για δύο ολόκληρα χρόνια να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους δράσεις και προγράμματα και αυτό φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή που είχε το πρόγραμμα. Ήταν κάτι που είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».
Παράλληλα, τόνισαν: «Ήμασταν όλοι μαζί, ως μια μεγάλη παρέα, προσπαθώντας να φτιάξουμε κάτι όμορφο για να το παρουσιάσουμε σε όλους τους υπόλοιπους. Μέσα από τις πρόβες, εκτός του ότι βγάλαμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα γίναμε φίλοι».
Από την πλευρά της η κα Σιρλώπη τόνισε ότι στόχος της ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ελληνική ποίηση. “Ξέραμε ότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πάρα πολλές εκδόσεις, έχουμε πληθώρα Λογοτεχνικών ερεθισμάτων, παρόλο αυτά ενήλικες παιδιά και έφηβοι μένουν μακριά από τη Λογοτεχνία και την ποίηση, δεν θα τολμούσαμε να το κάνουμε εάν δεν είχαμε το κατάλληλο όχημα κι αυτό ήταν η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη”.
“Άλλωστε”, όπως είπε, “αυτό ήταν και ένα από τα σημεία της μεγάλης προσφοράς του, ότι κατάφερε να φέρει την Ελληνική ποίηση στα στόματα απλών ανθρώπων και να ακούγονται μεγάλα σπουδαία ποιήματα σε χώρους εργασίας, σε γιαπιά, σε μαγαζιά, στα σπίτια, στο δρόμο. Αυτό ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να το πετύχουμε μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Απευθυνθήκαμε σε μαθητές της Γ’ Τάξης Γυμνασίου θεωρώντας ότι γνωστικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά ήταν στο επίπεδο να ανταποκριθούν”.
Πολλοί βοηθοί και συνοδοιπόροι, με συστατικό την ποίηση, τη μουσική (Γιώργος Μιντιούρης ο μουσικός του σχολείου), το χορό και τη μεικτή χορωδία αποτελούμενη από μαθητές, μαθήτριες και καθηγήτριες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος