«Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, αποδέχθηκε εξ ολοκλήρου την πρότασή μας και το ολοκληρωμένο σχέδιο που του παρουσιάσαμε για τη λειτουργία οργανωμένων ιατρικών δομών για ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid», τόνισε η Μάρθα Κατσαρού, βιοχημικός, ερευνήτρια του ΕΚΠΑ και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid – 19, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.
«Το μοναδικό κριτήριο που είχαμε ήταν να μην κουράζονται οι ασθενείς, να είναι οι δομές όσο το δυνατόν πιο φιλικές γίνεται προς αυτούς. Στις συγκεκριμένες δομές θα ακολουθήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε κάποια πρότυπα τα οποία υπάρχουν πανευρωπαϊκά και παγκόσμια σε άλλες μονάδες, ανέφερε.
Σημείωσε, δε, ότι ύστερα από πρόταση της Ένωσης, η Ελλάδα θα καινοτομήσει δημιουργώντας μέσα σε αυτές τις Μονάδες τμήματα τηλεϊατρικής, γιατί οι ασθενείς αισθάνονται πολύ μεγάλη κόπωση και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουν επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με γιατρούς. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει πολλές ακριτικές περιοχές και πολλά νησιά όπου είναι δύσκολο να γίνουν δια ζώσης επισκέψεις σε γιατρούς.
Σύμφωνα με την κ., Κατσαρού, στο εγχείρημα υπάρχει υποστήριξη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο θα συμμετέχει ενεργά. Όπως εξήγησε, αυτό βοηθάει για μέσα σε αυτές τις δομές, εκτός από τη διάγνωση – θεραπεία, και την αποκατάσταση ( με φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες και ότι άλλο χρειάζεται), θα υπάρχει και η έρευνα και η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. «Δηλαδή θα γίνεται καταγραφή των ασθενών, θα διεξάγονται μελέτες, και θα υπάρχει πρόσβαση σε νέες θεραπείας», διευκρίνισε.
Υπογράμμισε ότι σε ΗΠΑ και Βρετανία το σύνδρομο long covid έχει αναγνωριστεί ως μορφή αναπηρίας, Στη χώρα μας, πάσχουν 70.000 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων νόσησαν με ήπια συμπτώματα. Για πρόσβαση στις δομές, δεν τίθεται ως προϋπόθεση η νοσηλεία,
«Με μια άτυπη μελέτη που κάναμε μέσα στην ομάδα ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στο υπουργείο κάποια δεδομένα, οι ασθενείς με long Covid στη χώρα μας είναι από 30 έως 60 ετών. Δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία και θα είναι πολύ μεγάλο πλήγμα εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση», υπογράμμισε, λέγοντας πάντως ότι υπάρχουν και παιδιά από 4 ετών. Το κύριο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών είναι η βαριά και εξαντλητική κόπωση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από έγκριτες μελέτες από το εξωτερικό. Πέρα από την κόπωση, πολλού ασθενείς εμφανίζουν – μεταξύ άλλων- ταχυκαρδία και «ομίχλη εγκεφάλου».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος