Τριχόπτωση, μελανιές μέχρι «δυσανεξία όρθιας στάσης»: Μαρτυρίες για τη «χρόνια» Covid (video)

Ηχητική μαρτυρία 23χρονου που πριν από 15 μήνες νόσησε και τώρα «έχει εγκαταλείψει το όνειρο να γίνει γυμναστής αφού δυσκολεύεται ακόμη και να μαγειρεύσει», συμπληρώνει τη μαρτυρία της βιοχημικού και ερευνήτριας του ΕΚΠΑ, Μάρθα Κατσαρού ότι η χρόνια Covid καθηλώνει νέους στο κρεβάτι.

H βιοχημικός δηλώνει από τους «τυχερούς» γιατί δεν έχει μόνιμα κόπωση αλλά υποτροπές. Πάσχει από δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος και οι παλμοί ανεβαίνουν στους 140 αν δεν κάθεται ή ξαπλώνει, οπότε μιλάει για δίχως αιτιολογία δυσανεξία στην όρθια στάση. Μιλάει επίσης για μελανιές, ανοσμία, τριχόπτωση.

«Για να δουλέψω πέντε ημέρες πρέπει να κοιμάμαι πριν και μετά χωρίς άλλη δραστηριότητα, αν και φαινομενικά είμαι καλά», πρόσθέτει η κυρία Κατσαρού που θα είναι εκ των συνιδρυτών υπό σύσταση Σωματείου για πάσχοντες με long Covid.

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κατευθύνσεις για ευελιξία ή τηλεργασία, αλλά οι εργοδότες δεν μπρούν να καταλάβουν ότι αν δεν υπάρξει ξεκούραση άμεσα, έστω για 20 λεπτά, ακολουθεί υποτροπή διάρκειας μηνών.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος