«Με τα μάτια ανοιχτά» Το Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

4 Μέρες | 16 Ελληνικά Ντοκιμαντέρ | 25 Προβολές | Αφιέρωμα στο Ντοκιμαντέρ της Ουγγαρίας |
Masterclass «Τείχη ή Γέφυρες» | Ημερίδα «Ντοκιμαντέρ και Τηλεόραση»
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, μετά την επιτυχία των προηγούμενων ετών, συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από 4 έως 7 Μαΐου, ένα αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και εμείς το περιμένουμε με ανυπομονησία. Φέτος, το πρόγραμμα αποτελεί ωδή στην αληθινή ζωή και στην πραγματικότητα, πού, όπως αποδεικνύεται, γράφει τα καλύτερα σενάρια.

Στο φετινό μας ραντεβού με την «πραγματικότητα» θα προβληθούν 16 ελληνικά ντοκιμαντέρ -παλαιότερα και σύγχρονα. Πρόκειται τόσο για ταινίες που έχουν σηματοδοτήσει την ιστορία του ελληνικού ντοκιμαντέρ όσο και για ταινίες που μιλάνε για τη σημερινή εποχή. Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες, που Ελληνίδες και Έλληνες ντοκιμαντερίστες έχουν καταγράψει σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη μας: Από τα σύνορα μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας μέχρι τις ΗΠΑ,  και από το Αιγαίο Πέλαγος μέχρι μια παραλία της Τεργέστης.

Τα ωραία νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και ένα ειδικό αφιέρωμα στο Ντοκιμαντέρ της Ουγγαρίας που θα μας οδηγήσει στην πραγματικότητα μιας άλλης χώρας και θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές μας. Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θέλοντας να παρέμβει και να μιλήσει με κινηματογραφικούς όρους για όσα συμβαίνουν σε παγκόσμια επίπεδο και, κυρίως, στη γειτονιά μας -στην Ευρώπη- προτείνει για τη φετινή χρονιά το συγκεκριμένο αφιέρωμα και ένα master class με θέμα ΤΕΙΧΗ ή ΓΕΦΥΡΕΣ. «Να κλειστούμε στον εαυτό μας ή να ανοιχτούμε στον κόσμο», έχει γίνει πια το κεντρικό δίλημμα των σύγχρονων κοινωνιών.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του φετινού αφιερώματος ελληνικού ντοκιμαντέρ, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργανώνει  τρεις  παράλληλες εκδηλώσεις:

Ένα αφιέρωμα στην κινηματογραφία της Ουγγαρίας, μιας χώρας στην οποία το δίλημμα «Τείχη ή Γέφυρες» έχει πάρει παραδειγματικές διαστάσεις, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε -παρουσία των δημιουργών τους, 4 αριστουργηματικά ουγγρικά ντοκιμαντέρ για το θέμα.

Ένα μοναδικό Master Class με τους Ούγγρους καλεσμένους, με κεντρικό θέμα «Τείχη ή Γέφυρες: να κλειστούμε στον εαυτό μας ή να ανοιχτούμε στον κόσμο;». Το Master Class θα λειτουργήσει ως εισαγωγή του φετινού εργαστηρίου δημιουργικού ντοκιμαντέρ της ΕΕΝ, το οποίο θα γίνει στη συνέχεια σε 2 φάσεις -τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο 2017.

Ημερίδα με τίτλο: Ντοκιμαντέρ και Τηλεόραση Η νέα τηλεοπτική πραγματικότητα και η παραγωγή δημιουργικού ντοκιμαντέρ σε αυτή. Κεντρικός εισηγητής ο Paul Pauwels, Πρόεδρος του EDN (European Documentary Network).

Η Διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης και των «νέων παιχτών» στην παραγωγή δημιουργικών ντοκιμαντέρ.

Νέοι παίκτες, νέες τεχνολογίες, εμείς τι κάνουμε; Νέες στρατηγικές παραγωγής και διανομής δημιουργικών ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν από δημιουργούς και επαγγελματίες του χώρου

Καλεσμένοι για να τοποθετηθούν σχετικά με το θέμα, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης , το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την ΕΡΤ, το ΕΚΚ, το Κανάλι της Βουλής, την COSMOTE TV, και  τη NOVA.

Κι ακόμη: Το περσινό Εργαστήρι  EXODUS, φέτος μας φέρνει τους καρπούς του: Πέντε ταινίες μικρού μήκους νέων σκηνοθετών

Στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ 2016, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργάνωσε  ένα εργαστήρι για νέους ντοκιμαντερίστες με θέμα την πρόσφατη κρίση των προσφύγων και τίτλο «EXODUS”.

Το Εργαστήρι «EXODUS», συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα MEDIA και η παραγωγή των 5 ταινιών μικρού μήκους υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου είναι τα πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, οι πέντε προσωπικές ματιές, που θα παρουσιαστούν φέτος στο κοινό.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα ζήσουμε τέσσερις μέρες γεμάτες εικόνες αληθινής ζωής. Επειδή η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια, καταγράφουμε τη ζωή «Με τα μάτια ανοιχτά» και ανανεώνουμε το ραντεβού μας –πού αλλού; – στην Τεχνόπολη!

INFO:

Ημέρες: 4-7 Μαΐου 2017

Χώρος Διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο

Τιμές εισιτηρίων: Ημερήσιο 5€ / Για 4 ημέρες 15€

Η είσοδος στην ΗΜΕΡΙΔΑ και στο MASTERCLASS είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες: greekdocumentaryassociation@gmail.comtel:+30.6972318826,

https://hellasdoc.wordpress.comwww.facebook.com/GreekDocumentaryAssociation.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548 press@athens-technopolis.grwww.technopolis-athens.com

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΤ Α.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος