Έκθεση: Frederick Leboyer – Η φιλοσοφία της αγάπης

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου μαιευτήρα-διανοητή, φιλόσοφου, ποιητή, φωτογράφου και φιλέλληνα, Frederick Leboyer, παρουσιάζεται ένα multi-media πανόραμα αποσπασμάτων του έργου του, καθώς και μια ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τη μητρότητα, στον χώρο της Zivasart Gallery, από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου 2019.

O Frederick Leboyer (1918-2017) ήταν ανθρωπιστής, στοχαστής, ένας “φιλόσοφος της αγάπης”. Ήταν, επίσης, φιλέλληνας, με έμπρακτη δράση από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και μετά. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε επί σειρά ετών με μαίες για την προαγωγή του φυσικού τοκετού. Μετά τον θάνατό του, εκείνες συνεργάστηκαν με τη σύζυγό του Mieko Leboyer για τη δημιουργία της έκθεσης «FRΕDΕRICK LEBOYER – Η φιλοσοφία της αγάπης» όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά ντοκουμέντα από τη ζωή και τις ενασχολήσεις του.

Προβάλλονται, επίσης, οι ταινίες του: Naissance (1974), Shantala (1976) και Le Sacre De La Naissance (1980).

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 18 Νοέμβρη 2018, στις 17:00. Θα παρευρεθεί η σύζυγος του Frederick Leboyer, Mieko.Έκθεση: Frederick Leboyer – Η φιλοσοφία της αγάπης

Πρόγραμμα έκθεσης FRΕDΕRICK LEBOYER – Η φιλοσοφία της αγάπης

  • Κυριακή 18/11/2018         17:00 

Εγκαίνια Έκθεσης

Kατά την διάρκεια των εγκαινίων θα μιλήσει η σύζυγός του Frederick Leboyer, Mieco

  • Δευτέρα 19/11/2018          17:00 

Προβολή των ταινιών Naissance (1974), Shantala (1976)

Θα παρευρίσκεται και θα σχολιάσει η Mieco Leboyer

  • Πέμπτη 22/11/2018          10:00-11:00

Chanting – Ωδή, μια πρακτική από τον δάσκαλο Frederick Leboyer. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, ειδικότητας, φύλου ή κατάστασης, που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την πρακτική αυτή είτε για προσωπική τους χρήση, είτε για να την προτείνουν σε άτομα που υποστηρίζουν στην περιγεννητική περίοδο.

  • Κυριακή 25/11/2018       17:00-20:00  

Προβολή  της ταινίας Le Sacre De La Naissance (1980)

  • Τετάρτη 21/11/2018       11:00- 13:00 

Birth Art για μητέρες με μωρά. H προετοιμασία με την τέχνη είναι ένα όχημα που φέρνει τους γονείς από την εξωτερική στην εσωτερική γνώση. Είναι οργανική και ευχάριστη διαδικασία μάθησης. Η διαδικασία της επιβραδύνει τις φευγαλέες εικόνες του νου και σου επιτρέπει να δεις τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.

  • Τρίτη 27/11/2018          17:30- 19:30 

Birth Art για εγκύους. H προετοιμασία με την τέχνη είναι ένα όχημα που φέρνει τους γονείς από την εξωτερική στην εσωτερική γνώση. Είναι οργανική και ευχάριστη διαδικασία μάθησης. Η διαδικασία της επιβραδύνει τις φευγαλέες εικόνες του νου και σου επιτρέπει να δεις τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.

  • Τετάρτη 28/11/2018       11:00- 13:00 

Προβολή των ταινιών Naissance (1974), Shantala (1976)

  • Πέμπτη 29/11/2918        19:00-20:00

Chanting – Ωδή, μια πρακτική από τον δάσκαλο Frederick Leboyer. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, ειδικότητας, φύλου ή κατάστασης, που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την πρακτική αυτή είτε για προσωπική τους χρήση, είτε για να την προτείνουν σε άτομα που υποστηρίζουν στην περιγεννητική περίοδο.

  • Σάββατο 1/12/2018       17:00-20:00 

Προβολή της ταινίας Le Sacre De La Naissance (1980)

Βιογραφικό Frederick Leboyer

Ο Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ γεννήθηκε στο Παρίσι την 1η Νοεμβρίου 1918. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, όπου έκανε και την ειδικότητά του. Συνέχισε με πανεπιστημιακή καριέρα στη χειρουργική και στη μαιευτική. Συν τω χρόνω στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και άνοιξε την κλινική Clinique De l’Ile de France, όπου γεννήθηκαν πάνω από 10.000 μωρά. Στη διάρκεια αυτών των ετών ταξίδευε συχνά στην Ινδία. Εκεί συνάντησε έναν άνθρωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική του εξέλιξη. Επηρεασμένος από τον Σουάμι Πρατζνανπάντ (Swami Prajnanpad), ο Λεμπουαγιέ έφτασε να αμφισβητήσει τον τρόπο ζωής του και κυρίως τη δεοντολογία και τις πρακτικές του επαγγέλματός του, με αποτέλεσμα τα τελευταία 1.000 μωρά που γεννήθηκαν στην κλινική του να αντιμετωπιστούν με μια τελείως διαφορετική προσέγγιση τοκετού.

Το 1974 εκδίδει το βιβλίο Pour une naissance sans Violence από τις εκδόσεις Le Seuil (Για μια γέννηση χωρίς βία). Αυτό το επαναστατικό βιβλίο διαδόθηκε και μεταφράστηκε ευρέως, δημιουργώντας έντονη αίσθηση στον ιατρικό κόσμο όσον αφορά τον επαναπροσδιορισμό των νοσοκομειακών πρακτικών αμέσως μετά τη γέννηση, και ξεκίνησε μία έντονη συζήτηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το βασικό του μήνυμα είναι ότι πρέπει να καλωσορίζουμε το νεογνό με σεβασμό, ηρεμία, φροντίδα και τρυφερότητα. Μετά την έκδοση του βιβλίου αποφάσισε να τερματίσει την επαγγελματική του ενασχόληση με την ιατρική και τη μαιευτική για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή, στη φωτογράφιση και τη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ. Σταδιακά το ενδιαφέρον του μετατοπίστηκε από το νεογνό στη μητέρα και εξέδωσε τα βιβλία Shantala, Cette lumière d’ où viens l’ enfant, L’ Art du Souffle, Le Sacre de la Naissance. Αργότερα ασχολήθηκε με τις μαίες με το βιβλίο Si l’ enfantement  m’ était conté (Σαν παραμύθι αν μου ‘λέγαν πώς έρχεται ένα παιδί στον κόσμο). Για την προετοιμασία των εγκύων, για αυτή τη νέα προσέγγιση του τοκετού, δημιούργησε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα άσκησης επηρεασμένο από το Τάι τσι, την πρακτική Carnatic Chanting, όπως το διδάχτηκε από τη Σαβίτρι Νέρ (Savitry Nair) και μεθόδους ανάπτυξης της αναπνοής. Οι πρακτικές αυτές αποτέλεσαν επίσης μέρος της καθημερινής δικής του προσωπικής εξάσκησης.

 Διοργάνωση και επιμέλεια έκθεσης:

Σπίτι θηλασμού Μητέρα Βρέφος Οικογένεια

Σωματείο Ευτοκία

Ο κόσμος της Μητρότητας

ΙROIS, Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

Πληροφορίες

Πού: Zivasart Gallery (Παντανάσσης 1, Μαρούσι)

Πότε: 18 – 21 Νοεμβρίου 2019, Καθημερινά 09:00 – 21:00

(Εγκαίνια: 18 Νοεμβρίου, 17:00)

Πληροφορίες: https://frederick-leboyer67.webnode.gr/

Επικοινωνία: 6936801609, spitithilasmou@gmail.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ