Το στοίχημα της κυβέρνησης για ενεργειακά πράσινη Αστυπάλαια    

Συνοδευόμενος από κλιμάκιο έξι υπουργών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της  Volkswagen ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Αστυπάλαια, προκειμένου να παραδώσει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα στο νησί. Πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτιστές που θα χορηγηθούν δωρεάν από την Volkswagen στις τοπικές αρχές του Δήμου της Αστυνομίας, και του Λιμενικού. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μετατραπεί το νησί σε 100% οικολογικό τονίζει ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, προκειμένου να καταστεί η Αστυπάλαια το πρώτο ενεργειακά “έξυπνο και πράσινο” νησί της Μεσογείου, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ηλεκτροκίνηση, με την σταδιακή αντικατάσταση όλων των Ι.Χ. και δημοσίων οχημάτων, τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης και συγκοινωνίας, καθώς και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω ενός υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι φιλόδοξοι στόχοι των τοπικών αρχών, όπως εξηγεί ο κ. Κομηνέας προσβλέπουν στην μετατροπή της Αστυπάλαιας  σε ενεργειακά αυτόνομο νησί. Στο πλαίσιο αυτό θα  λειτουργήσουν δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το ρεύμα θα παράγεται με εναλλακτικούς τρόπους.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις θα κυκλοφορούν ηλεκτρικά μίνι-βαν κατά παραγγελία,  δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, σε 24ωρη βάση, χωρίς όμως να γίνονται περιττές μεταφορές.

Πρόκειται για μια ολιστική αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος, που περιλαμβάνει ακόμη και την κομποστοποίηση των απορριμμάτων. «Επιθυμούμε το οικολογικό αποτύπωμα στην Αστυπάλαια να καταστήσει το νησί σε πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα».

Επίσης, αναμένεται να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις της Αστυπάλαιας να λάβουν μεγάλες επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος