Το παγκόσμιο φαινόμενο των πλημμύρων: Ρέκβιεμ για μία απωλεσμένη σχέση αρμονίας με την φύση (video)

Οι πλημμύρες από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρούνταν στοιχείο των μύθων της ανθρωπότητας. Ήταν η θεϊκή τιμωρία για τις ατομικές αλλά και συλλογικές αμαρτίες. Μέχρι σήμερα, η σύνδεση αυτή έμοιαζε να πηγάζει από την μεταφυσική του μύθου, χωρίς αιτιοκρατική βάση. Στην εποχή μας, ακόμα και η πλέον ορθολογική μερίδα του πληθυσμού, οι επιστήμονες, φαίνεται να συγκλίνουν πλέον στο ότι οι πλημμύρες που μάστισαν τους τελευταίους μήνες πολλές περιοχές της Γης είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα ανθρώπινων πρακτικών και πολιτικών σε σχέση με το περιβάλλον.

Με εικόνες από τις φετινές νεροποντές, και τα λόγια ειδικών πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα αλλά και ανθρώπων που επλήγησαν από αυτές, το βίντεο μάς δίνει μια αίσθηση της παγκόσμιας έκτασης των εν λόγω φαινομένων.

Με μουσική επένδυση από τον δίσκο Requiem For My Friend του Zbigniew Preisner, αφιερωμένο στον στενό συνεργάτη και φίλο του Krzysztof Kieślowski, αναλογιζόμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας και τα διακυβεύματά της που φτάνουν, στο ένα άκρο στην αφάνιση του είδους και στο άλλο στην επανόρθωση της απωλεσμένης σχέσης αρμονίας με τo περιβάλλον μας.

Πέραν αυτού όμως, αναδρομικά, μπαίνουμε στη διαδικασία να αντιληφθούμε το παρόν μας σαν έναν μύθο, σαν την ιστορία που θα παραλάβουν μελλοντικές γενιές οι οποίες θα νοηματοδοτήσουν και θα κρίνουν τα πεπραγμένα μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος