Το…αρκουδοπούρναρο του Ολύμπου δίνει χρώμα στα Χριστούγεννα

Πιο γνωστό ως Ου, το φυτό που είναι χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων φυτρώνει στον Όλυμπο και συλλέγεται στα τέλη του Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πολλές ονομασίες του μπερδεύουν το κοινό. Λιόπρινο-Ίληξ, οξύφυλλος-Ίλεξ και στην καθομιλουμένη αρκουδοπούρναρο. Έτσι, για μια πιο “sic” ονομασία επικράτησε το γαλλικό Ου – “Houx” δηλαδή πουρνάρι. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να συγχέεται με το γκύ ένα άλλο φυτό με κίτρινο καρπό. Σε κάθε περίπτωση το ου ευδοκιμεί στα 850 μέτρα υψόμετρο, όπου μετέβη ο  δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, για να το εντοπίσει.

1η Δεκεμβρίου άρχισε η συλλογή του φυτού αναφέρει ο Νίκος Αξούνγκας, πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου.

Όσον αφορά την παραγωγή φέτος ήταν πολύ καλή και σε αυτό ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες. Όπως αναφέρει ο κ. Αξούνγκας το κόστος ανέρχεται στα 15 ευρώ το δεμάτι των 7-8 κιλών. Επίσης, “ντύνεται” ή  άλλως “συνοδεύεται” με κλαδί ελάτης.

«Στο βάζο διαρκεί πολλές ημέρες έως και ένα μήνα, εφ’ όσον δεν έχει βραχεί λίγο πρίν από την κοπή του και έτσι διατηρεί το ζωηρό χρώμα του».

Το ου ήταν το ιερό φυτό των Κελτών Δρυίδων, οι οποίοι διατήρησαν το όνομά τους από την ελληνική δρυ- βαλανιδιά. Έτσι, οι παγανιστικές τελετές στον γερμανικό κόσμο μετεξελίχθηκαν και τα Χριστούγεννα επικράτησε ο στολισμός με το Ου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος