Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Σήμερα (06/03) θα αρχίσει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3, όπου ο κ.Ευριπίδης Συλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αλέκος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, βουλευτής Λέσβου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ.Γιάννης Δελής, βουλευτής Θεσσαλονίκης ΚΚΕ και ο κ. Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος εξέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα.

« Το αρ. 16 του Συντάγματος στην παρ.8, απαγορεύει τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες, η παράγραφος 5 συμπληρώνει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Τα ιδρυόμενα με το νομοσχέδιο νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι προδήλως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και άρα υπάρχει -κατά τη γνώμη μου-ευθεία παραβίαση της παρ. 5 του αρ. 16. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν διασφαλίζεται η ακαδημαϊκή ελευθερία. Είμαι υπέρ να αναθεωρηθεί το αρ.16 αλλά όχι και να παραβιαστεί. Έχουμε παροχή εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και αυτό το απαγορεύει ευθέως το Σύνταγμα. Το νομοσχέδιο δεν περιέχει διασφαλίσεις για το εργασιακό καθεστώς των διδασκόντων και δεν τους καθιερώνει απέναντι στη αυθαιρεσία του εργοδότη. Φρουρός της ενωσιακής νομιμότητας δεν είναι ούτε η κυβέρνηση, είναι η κομισιόν στις Βρυξέλλες, αν θεωρούσε ότι οι απαγορεύσεις του αρ. 16 προσκρούουν στο ενωσιακό δίκαιο θα μας είχε ήδη παραπέμψει στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως ανέφερε ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος.

Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε:

«Σέβομαι την αξιολόγηση του κ.Χρυσόγουνου, αλλά το δίλημμα αν ο πάροχος ανώτατης εκπαίδευσης θα είναι ιδιώτης ή το δημόσιο έχει ξεπεραστεί σε όλο τον κόσμο. Έχουμε ένα δεδομένο που έχει αλλάξει , η γραμματική ερμηνεία του Συντάγματος είναι έτσι, αλλά το 1975, από το 19080 και μετά υφίσταται το ευρωπαϊκό δίκαιο από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχει κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο επί του συντάγματος με μια ευρωπαϊκή ερμηνεία του συνταγματικού γράμματος», όπως είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ.Αλέκος Αυλωνίτης βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Φέτος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την κατώτατη βάση που προσδιόρισε το υπουργείο παιδείας, στη σχολή ιστορίας, είναι οκτώ τα παιδιά που μπήκαν, τα άλλα δεν έχουν πατήσει το πόδι τους, καθώς δεν μπορούν να βρουν στέγη, είναι πανάκριβα, τείνει να εξαφανιστεί αυτή η σχολή. Τα φαινόμενα είναι παρόμοια και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Υπάρχει το αρ.14 των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης, που λέει αυτολεξεί ότι η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ασκείται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή της Το ενωσιακό δίκαιο δεν υποχρεώνει να ερμηνεύσουμε το γράμμα του συντάγματος με το πνεύμα του».

Ο κ.Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, είπε μεταξύ άλλων:
«Υπήρξε συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά η απόφαση είναι να πάμε συντεταγμένα. Τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ είναι ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αυτή ήταν η γραμμή γιατί θα βοηθήσουν τον τόπο μας, στην ανάπτυξη του τόπου, το θέμα είναι ότι έχουμε κι άλλες διαφωνίες, γιατί βλέπουμε ότι την αναβάθμιση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στα κρατικά πανεπιστήμια, δεν την κάνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε, γιατί εδώ στο Βόρειο Αιγαίο δεν μας δίνουν σημασία. Έτσι όπως πάει η κυβέρνηση να το περάσει, μιλά για πανεπιστημιακά παραρτήματα, εμείς θέλουμε πανεπιστήμια. Πρέπει να γίνει μια διαβούλευση».

«Για το ΚΚΕ είναι πρόδηλη και αυταπόδεικτη η παραβίαση του αρ. 16 του Συντάγματος, κανένας συνταγματικός ελιγμός με το αρ. 28 δεν μπορεί να δικαιολογήσει και να επιτρέψει την παραβίαση άλλου συνταγματικού άρθρου. Η διαφωνία του ΚΚΕ, δεν είναι μόνο επί της διαδικασίας, είναι επί της ουσίας, έχει και άλλες διατάξεις εξίσου τοξικές για τη δημόσια εκπαίδευση, είναι το νομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικό, υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών. Αν ψηφιστεί και ισχύσει θα έχουμε ένα ακόμη παράλληλο σύστημα πρόσβασης, το οποίο θα εξαρτάται από το πορτοφόλι. Εμείς λέμε η παιδεία να είναι δωρεάν. Με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων το εμπόρευμα που λέγεται παιδεία και μόρφωση, αναβαθμίζεται περαιτέρω, ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Τις συνέπειες ακόμη δεν τις έχουμε συνειδητοποιήσει». όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ.Γιάννης Δελής, βουλευτής Θεσσαλονίκης KKE.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος