Τα μυστικά του νερού στο σπήλαιο του Αγγίτη της Δράμας

Ένα θαύμα της φύσεως, μοναδικό στην Ελλάδα, το σπήλαιο του Αγγίτη στην Δράμα, αποτελεί τόπο μελέτης και έρευνας για τις περιβαλλοντικές αλλαγές που εντείνονται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.

Η αρχέγονη ατμόσφαιρα προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία. Ωστόσο, στα 5.000 από την είσοδο είναι ένα τελείως διαφορετικό τοπίο. Αυτό εξερεύνησε ο γεωλόγος  Γιώργος Σωτηριάδης, και με ομάδα επιστημόνων χαρτογράφησε τα σημεία που τοποθετήθηκαν ευαίσθητα όργανα, που καταγράφουν τις εσωτερικές αλλαγές στο σπήλαιο, όπως αυτές επηρεάζουν και επηρεάζονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Τα σπήλαια δεν είναι μόνο χώροι αναψυχής, αλλά και σημεία επιστημονικής έρευνας, που αφορούν την γεωλογία και τις αλλαγές που καταγράφονται στο περιβάλλον και αφορούν το κλίμα, σημειώνει ο κ. Σωτηριάδης.

Σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία στου 12-14 βαθμούς η επιστημονική ομάδα μετέφερε ειδικά όργανα, Σένσορες, για να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μετρήσεις. Γνωρίζουν πότε το σπήλαιο γίνεται επικίνδυνο και υπάρχει φόβος να πλημμυρίσει, λόγω βροχής, αλλά δεν παύει να είναι μια επικίνδυνη αποστολή στα έγκατα της γής.

Ήδη οι μελέτες τους έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, όπου περιγράφουν την διακύμανση της θερμοκρασίας και πως επηρεάζεται από τις πηγές του ποταμού και πως οι πηγές του συγκεκριμένου σπηλαίου επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Το σπήλαιο διαθέτει μικρότερους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε σχέση με την γειτονική Αλιστράτη, αλλά το νερό που κυλά κάτω από τα πόδια του επισκέπτη μοιάζει να είναι βγαλμένο από κάποιο παραμύθι.

Το σπήλαιο είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που διαρρέεται από ποτάμι και ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο.

Μια εξαιρετική εμπειρία και πολύ επιμορφωτική για τα παιδιά. Για να το δεις περπατάς σε μια τεχνητή γέφυρα μήκους περίπου 500μ.που έχει κατασκευαστεί επάνω στο ποτάμι, ενώ ο γύρω χώρος είναι διαμορφωμένος ανάμεσα στα πλατάνια και την ανοιχτή κοίτη του ποταμού.

Μια επίσκεψη συνοδεύεται από επιφωνήματα θαυμασμού και λέξεις όπως υπέροχο, μαγευτικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος