Τα γερασμένα και επικίνδυνα κτήρια της Θεσσαλονίκης

Η κακοκαιρία στα τέλη Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη απέδειξε πως κάποια κτήρια στον ιστό της πόλης εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες. Η διαδικασία μέχρι ένα κτήριο που χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο να κατεδαφιστεί από τον αρμόδιο δήμο είναι χρονοβόρα, ενώ κάποια κτήρια αργούν πολύ ακόμα και να περάσουν από το στάδιο της αυτοψίας. 

Στις 28 Μαρτίου, μεγάλο τμήμα τοίχου περίφραξης γκρεμίστηκε πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, από τους ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας ζημιές στα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Πόλη με γερασμένο κτηριακό δυναμικό, η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλά κτήρια με φθορές που σε περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους περαστικούς. Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θεσσαλονίκης συνέταξε  170 εκθέσεις επικινδύνου το 2021. 50 εξ’ αυτών οδηγήθηκαν στην αρμόδια ανεξάρτητη Επιτροπή και 30 κρίθηκαν επικίνδυνως ετοιμόρροπα.

Στον Δήμο Αμπελοκήπων, στέγη κτηρίου κατέρρευσε επίσης στις 28 Μαρτίου, και λίγο έλειψε να προκαλέσει κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα.  

Ο κ. Ιωάννης Μπατάς, επιχειρηματίας, ισχυρίζεται πως το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο από το 2000, όταν άνοιξε εκεί την επιχείρησή του. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κατάσταση του επιδεινωνόταν, ενώ είχε μεγαλώσει ένα ολόκληρο δέντρο εντός του κτηρίου.

Σημειώνεται, ενδεικτικά, πως στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν γίνει περίπου τριάντα κατεδαφίσεις και στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης δέκα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος