Συνεργασία εργατικών κέντρων Φλώρινας και Ηρακλείου για διάθεση θέσεων εργασίας

Η έλλειψη εργατικών χεριών για την καλλιέργεια της γης οδήγησε στην συνεργασία δυο Εργατικών Κέντρων, του Ηρακλείου Κρήτης και της Φλώρινας, με στόχο την εξυπηρέτηση των αγροτικών αναγκών και την μείωση της ανεργίας.

Εκπλήσσει το φαινόμενο της υψηλής ανεργίας σε ορισμένες περιοχές τη; χώρας και ταυτόχρονα  το έλλειμμα εργατών γής σε άλλες.

Αυτό οφείλεται στις αντιλήψεις των νέων που αποφεύγουν τις αγροτικές εργασίες, επιλέγοντας τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και στην ενασχόληση με τα τουριστικά επαγγέλματα, που θεωρούνται αποδοτικότερα και πιθανώς ευκολότερα. Η νέα γενιά δεν βλέπει τις προοπτικές μακροπρόθεσμα. Αναζητά το εφήμερο κέρδος.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, άμεσα απαιτούνται 6.000 με 7.000 εργατικά χέρια για να καλυφθούν οι ανάγκες στην συγκομιδή ειδικά της ελιάς.

Όπως τονίζει τα μεροκάματα είναι ιδιαίτερα υψηλά και κυμαίνονται από 50 έως 60 ευρώ.

Ωστόσο, πέραν του ημερομισθίου πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες διαβίωσης, να επιδοτηθούν οι μετακινήσεις των εργαζομένων, από άλλες περιοχές της χώρας. Αυτά είναι αναγκαία, προκειμένου ο μετακινούμενος εργάτης να έχει δημιουργήσει ένα κομπόδεμα επιστρέφοντας στον τόπο του.

Το θέμα το έθεσαν στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντά και ενημερώθηκαν ότι γίνονται επαφές με άλλες χώρες, εξαγωγής εργατικών χεριών, όπως το Βιετνάμ, προκειμένου να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες.

Εκείνο που επεσήμανε ο κ. Βοργιά, είναι ότι οι διμερείς συνθήκες απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις επιτακτικές ανάγκες του σήμερα. Επιπλέον, είναι προς το συμφέρον της χώρας να βρούν εργασία οι έλληνες αντί να επιδοτούνται και έτσι να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος