Στο ΑΠΘ κατασκεύασαν δίχτυα με γεύση τσίλι για τα δελφίνια

Μία έξυπνη ιδέα είχαν είχαν επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να αποτρέψουν τις επιθέσεις δελφινιών στα δίχτυα παράκτιων αλιέων. Κατασκεύασαν δίχτυα με έντονη καυτερή γεύση, αλλά φαίνεται πως τελικά άρεσαν στα δελφίνια και τα έφαγαν.

Ψαράδες ανοίγονται στο Θερμαϊκό κόλπο για να ρίξουν δίχτυα με επικάλυψη καψαϊκίνης, την χημική ένωση που δίνει στις πιπεριές τσίλι την έντονη καυτερή τους γεύση. Συμμετέχουν σε ερευνητικό πρόγραμμα του Αριστοτέλειου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αναζητώντας τρόπους να αποτρέψουν τις επιθέσεις των δελφινιών στην ψαριά τους.

Στο εξωτερικό, η καψαϊκίνη έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία για να προστατεύσει την παραγωγή από τα ελάφια και τα διάφορα τρωκτικά με θεαματικά αποτελέσματα. Τα δελφίνια όμως συνέχισαν να τρυπούν τα δίχτυα παρά την καυτερή τους γεύση. Η καψαϊκίνη πάντως λειτούργησε σε χελώνες, καρχαρίες και τις μεσογειακές φώκιες.

Με την καταγραφή που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για καταβολή αποζημιώσεων και στους ψαράδες οι οποίες σήμερα δεν προβλέπονται.

Ρεπορτάζ Ν. Πιτσιακίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος