Στα ύψη το κόστος παραγωγής φασολιών- Σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες

“Το κόστος παραγωγής των φασολιών έχει εκτιναχθεί” δήλωσε στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών “Ο Πελεκάνος”, Κώστας Ναλμπαντίδης εκφράζοντας την ανησυχία των μελών του Συνεταιρισμού για το μέλλον του κλάδου.
Ο μεγαλύτερος φόβος των παραγωγών στην παραμεθόριο περιοχή των Πρεσπών είναι ότι θα καλλιεργήσουν τα φασόλια και εξαιτίας της κρίσης δεν θα μπορέσουν τελικά να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι εισαγωγές φασολιών από την Κίνα, φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί προετοιμάζουν τα φυτά έχοντας λάβει ποσότητες καλαμιών από την Άρτα στην Ήπειρο, τα οποία τοποθετούν κατάλληλα, ώστε οι φασολιές να μπορούν να αναρριχηθούν.
Τα φημισμένα όσπρια Πρεσπών αποτελούν μια εξαιρετική τροφή καθώς είναι πλούσια σε σίδηρο, μέταλλα, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες Β, C, Ε. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην αποβολή του λίπους από τα έντερα αποτρέποντας το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης μία από τις αιτίες για εμφάνιση καρδιοπαθειών.
Τα φασόλια είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, απαραίτητα για την σωστή διατροφή όλων μας και ιδιαιτέρως των παιδιών και των γυναικών ιδίως στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης παρέχουν αντιοξειδοτική δράση και ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με λίπη, ζάχαρα και χοληστερόλη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος