Ο Σεισμολογικός Σταθμός του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1978 και υπάγεται στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Η κα Ελένη Καραγιάννη, δρ. Σεισμολογίας του ΑΠΘ, ξενάγησε την ΕΡΤ3 στο σεισμολογικό που αποτελεί τον κεντρικό σταθμό ενός δικτύου 37 τηλεμετρικών σεισμολογικών σταθμών, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κύρια αποστολή του Σεισμολογικού Σταθμού είναι η συνεχής, σε 24ωρη βάση, παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας του ελλαδικού χώρου και των γύρω περιοχών, καθώς και η ενημέρωση της πολιτείας και του κοινού σε θέματα σεισμών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Όπως τόνισε ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης, στο Σεισμολογικό του ΑΠΘ, καταγράφονται τα σήματα των 150 σεισμογράφων ανά την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και χάρτες με την τρέχουσα σεισμικότητα του τελευταίου 48ώρου και το πρότυπο σεισμόμετρο.
Σε ό,τι αφορά την σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Σκορδύλης είπε ότι ” δεν απέχουμε πολύ από την πάγια δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, ενώ από το 2021 δεν έχουμε κανέναν σεισμό στην Ελλάδα πάνω από 6 ρίχτερ, γεγονός το οποίο δεν θα διαρκέσει πολύ με βάση το επίπεδο σεισμικότητας του ελλαδικού χώρου… πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα ήδη υπάρχοντα κτήρια, τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί από σεισμούς”.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Παπανικολάου, Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ από το εργαστήριο κατασκευής οπλισμένου σκυροδέματος και φέρουσας τοιχοποιίας, κανένα κτίσμα, όσο καλά κι αν έχει κατασκευαστεί με τα ποιοτικότερα υλικά, δεν μπορεί να παραμείνει ασφαλές για πάντα, συνεπώς είναι απαραίτητος ο έλεγχός του με μία μελέτη στατικής επάρκειας. Όπως είπε ο κ. Παπανικολάου, η πρώτη αναθεώρηση του Αντισεισμικού Κανονισμού έγινε το 1984 μετά τον μεγάλο σεισμό στην Καλαμάτα, μία δεύτερη το 1995 μετά τον σεισμό στα Γρεβενά και από το 2001 και μέχρι σήμερα ισχύει ο τελευταίος αναθεωρημένος Αντισεισμικός Κανονισμός.
Σκοπός μιας μελέτης στατικής επάρκειας είναι να διαγνωστεί η καταλληλότητα του κτηρίου, καθώς και κατά πόσο ο φέρων οργανισμός στην υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου είναι σε θέση να “αντέξει” την προσθήκη νέων ορόφων ή την αλλαγή χρήσης του.
Ο κ. Πέτρος Τριανταφυλλίδης, υπεύθυνος υπολογιστικής υποδομής ΑΠΘ, παρουσίασε τα συστήματα αρχικής καταγραφής, αποθήκευσης και δικτυακής επικοινωνίας του Σεισμολογικού με τον έξω κόσμο.
Ο κ. Δομένικος Βαμβακάρης, δρ. Σεισμολογίας ΑΠΘ, εστίασε στη δυσκολία του επαγγέλματος του σεισμολόγου, το οποίο, όπως τόνισε, δεν έχει ούτε ωράρια ούτε βάρδιες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος