Προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτινων πόρων, η βελτιστοποίηση της διαχείρισης τους στη γεωργία αλλά και η ενίσχυση των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων του υπόγειου νερού βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας για το νερό. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης αναζητώντας βιώσιμες λύσεις και προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με το νερό.

«Έχουμε και προβλήματα και ποιότητας και ποσότητας. πριν από λίγο διάστημα εδώ στην περιοχή των Βασιλικών πλημμύρισε το ρέμα και πνιγήκανε 20 θερμοκήπια. Την ίδια στιγμή στο τόξο Επανωμής Αγγελοχωρίου οι γεωτρήσεις βγάζουν υφάλμυρο νερό». Είναι η κατάσταση με τους υδάτινους πόρους στην περιοχή των Βασιλικών και της Επανομής όπως την περιγράφει ο Κοσμάς Στεφανίδης γραμματέας του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το φαινόμενο της υπεράντλησης και της μείωσης των αποθεμάτων εξαφανίζει τους υπόγειους υδροφορείς σε περιοχές των Βασιλικών και Επανομής Θεσσαλονίκης, όπως τονίστηκε στην ημερίδα.

«Ένα 20 με 30% της έκτασης της περιοχής χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και καλύτερης διαχείρισης και αυτό το φαινόμενο της υπεράντλησης και της μείωσης των αποθεμάτων έχει σαν αποτέλεσμα σιγά σιγά να εξαφανίζονται οι υπόγειοι υδροφορείς», όπως αναφέρει ο Νεραντζής Καζάκης, επίκουρος καθηγητής Υδρογεωλογίας – Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την ημερίδα για τους υδατινους πόρους στην περιοχή των Βασιλικών και της Επανομής διοργάνωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Λεωνίδας Λιάμης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος