Οι καλλιεργήσιμες τουλίπες της Θέρμης Θεσσαλονίκης

Σε μια έκταση περίπου 50 τετραγωνικών μέτρων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης καλλιεργήθηκαν οργανωμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χιλιάδες βολβοί από αυτοφυή και ενδημικά είδη τουλίπας της χώρας.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, το 2019, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν οι ελληνικές τουλίπες, ώστε να είναι εφικτή αργότερα η συστηματική τους καλλιέργεια από φυτώρια και ανθοπαραγωγούς.

Ο ερευνητής, γεωπόνος και επιστημονικός υπεύθυνος του tulips.gr, Γιώργος Τσοκτουρίδης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το θέμα.

«Βρισκόμαστε στον χώρο, όπου κάνουμε την έρευνα σε ένα πρόγραμμα «ερευνώ, καινοτομώ, δημιουργώ» πάνω στις τουλίπες. Εδώ κάνουμε τα πειράματα για την καλλιέργεια και αναπαραγωγή της τουλίπας και υπάρχει σωστική συλλογή, όπου έχουμε συλλέξει τα 15 είδη τουλίπας απ’ όλη την Ελλάδα και τα διατηρούμε εδώ. Είμαστε οι πρώτοι, που έχουμε συλλέξει όλο αυτό το γενετικό υλικό από τη χώρα μας και είμαστε στο ξεκίνημα.

Έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για την καλλιέργεια και αναπαραγωγή της τουλίπας . Σκοπός μας είναι αυτό, που κάνουν οι Ολλανδοί να το κάνουμε και μεις αλλά μόνο με τις δικές μας τουλίπες και αν μπορεί η ελληνική τουλίπα να καλλιεργηθεί από τους Έλληνες ανθοπαραγωγούς», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γ.Τσοκτουρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος