Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Henry Bruce Greer Clark επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Henry Bruce Greer Clark, ο οποίος έχει διαγράψει μακρά επαγγελματική πορεία στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και έχει συγγράψει δύο βιβλία για την Ελλάδα, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

Ο κ. Clark πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Το τίμημα της ενημέρωσης», ενώ έγινε προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ «Δυο φορές ξένος» (ΕΡΤ 2011) και την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος μίλησε για το ρόλο του δημοσιογράφου ως μάρτυρα με διττή σημασία. Ως αυτός που καταθέτει όσα γνωρίζει αλλά και αυτός που χάνει τη ζωή του για την πίστη του. Και αφιερώνει το βραβείο του σε όσους συναδέλφους του έχασαν τη ζωή τους κυνηγώντας την είδηση.

Έχοντας σπουδάσει με υποτροφία φιλοσοφία κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Cambridge, μπαίνει στη δημοσιογραφία ως αναποκριτής του Ρόιτερς στο Παρίσι. Στα 40 χρόνια που θ ακολουθήσουν δίνει ανταποκρίσεις από Ρωσία, Ελλάδα και  άλλα μέρη στους Times του Λονδίνου, στους Financial Times  και τον Economist όπου μέσα σε 25 χρόνια κατέλαβε ποικίλες θέσεις ευθύνης.

Ο Μπρους κλαρκ μαθαίνοντας αρχαία ελληνικά στο σχολείο, επισκέπτεται από νεαρή ηλικία την Ελλάδα με διάφορες αφορμές, μένει 6 μήνες στην Αθήνα μετά την αποφοίτηση, επιστρέφει ως ανταποκριτής και συνδέεται με τον τόπο με πολλούς τρόπους. Το βιβλίο του «Δυο φορές Ξένος» αναφέρεται στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και τουρκίας με βάση την συνθήκη της Λωζάνης εκατό χρόνια μετά.

Τo επόμενο βιβλίο του “Αθήνα πόλη της σοφίας”, είναι μια πληθωρική καταγραφή της ιστορίας της πόλης από τα βάθη της μυθολογίας μέχρι τις μέρες μας. Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα δε σταματά όμως εδώ. Βαφτίστηκε ορθόδοξος το 1996 και χρίστηκε άρχων διερμηνέας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αν και έκλεισε τα 80 του χρόνια η όρεξη δεν τον αφήνει και ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι η συνέχεια…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος