Με «διαβατήριο» τα self test επέστρεψαν στις αίθουσες μαθητές-εκπαιδευτικοί

Έπειτα από μήνες διδασκαλίας με τηλεκπαίδευση 254.351 μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες, υπό την προϋπόθεση να έχουν την βεβαίωση αρνητικού τέστ. Ναι μεν τα self test λειτουργούν συμπληρωματικά, αλλά αποδεικνύονται καθοριστικά για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μαθητών που αρνήθηκαν να υποβληθούν στα tests επισημαίνει ο Aλέξανδρος Κόπτσης, γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας. Η παρέμβαση με τα self test δεν στοχεύει στην εξαγωγή επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά στο να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης. Όλοι όσοι εμπλέκονται στο τομέα της παιδείας μπορούν να παίρνουν από τα φαρμακεία τα τέστ. Όσον αφορά το προσωπικό των ιδιωτικών σχολείων όλοι έχουν περαστεί στο σύστημα και με τον αριθμό ΑΜΚΑ μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας οι μαθητές θα επαναλαμβάνουν τους ελέγχους κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες. Aπό την Πέμπτη έως το Σάββατο είχαν διατεθεί περίπου 380.000- 400.000 self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η πρώτη εφαρμογή απέδειξε ότι τα τέστ ήταν υψίστης σημασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα 613 μαθητές και καθηγητές, ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί, συμπλήρωσαν την σχετική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλώνοντας θετικοί στον ιό. Οι δυνητικά νοσούντες, πρέπει να επαναλάβουν το rapid τεστ σε κρατική δομή και έως ότου επιβεβαιωθεί ή όχι το αποτέλεσμα παραμένουν στο σπίτι. Το συνολικό ποσοστό των θετικών τέστ στον covid δεν ξεπερνά το 0,2% της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητος. Δεν χαρακτηρίζεται σημαντικό, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες θα βρίσκονταν στις σχολικές αίθουσες και θα μετέδιδαν τον ιό στο άμεσο και έμμεσο περιβάλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος