Κράτος δικαίου και ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Στις 7 Φεβρουαρίου το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, τις παράνομες παρακολουθήσεις και τις ατομικές ελευθερίες.

Σήμερα το ζήτημα θα συζητηθεί και πάλι στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Η εκπομπή «Τριτολογίες» άνοιξε τον συγκεκριμένο… φάκελο, θέτοντας επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Το ψήφισμα, που πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσαν από κοινού τέσσερις ευρωομάδες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και Αριστερά. Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου.

«Αυτό το καταδικαστικό ψήφισμα για την Ελλάδα είναι ένα καμπανάκι ότι δεν έχει ανταποκριθεί η χώρα στις ευρωπαϊκές συστάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής ανεξαρτησίας και της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος. Η επιτροπή LIBE αύριο (σ.σ. σήμερα) στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο θα συζητήσει την έκθεση της Κομισιόν, που γίνεται κάθε χρόνο για το κράτος δικαίου. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνει ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές συστάσεις. Η καταδίκη δε μας κάνει περήφανους. Είναι πάρα πολύ στενάχωρο να ακούμε ότι 330 ευρωβουλευτές, που ψήφισαν ήταν καθοδηγούμενοι ή δεν ήξεραν τι ψήφισαν», σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος σχετικά με την αντίληψη ότι υπήρχαν σκοπιμότητες στο ψήφισμα αυτό ανέφερε πως: «Θεωρώ ότι είναι οι ίδιες σκοπιμότητες, που είχαν ανακαλύψει πέρσι το περιβόητο θέμα της Μαρίας στον Έβρο. Είναι μια ίδια ιστορία, είναι επίσης από πίσω οι ίδιες σκοπιμότητες, οι οποίες ανακαλύπτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει pushback στο Αιγαίο σε αντίθεση με αυτό, που κάνουμε, απλώς να φυλάμε τα σύνορα και να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο. Είναι λυπηρό, που Έλληνες ευρωβουλευτές συμμετείχαν στο να υπάρχει αυτό το ψήφισμα από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή, που εκφράζεται για την Ελλάδα και λέει ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, ο Economist, τον οποίο τώρα οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται σε ό,τι αφορά τον δείκτη αλλά τον αποδεχόταν όταν ο δείκτης για την Ελλάδα ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης, να θυμίσω ότι για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια θα έχουμε για τα Τέμπη τη δικαστική έρευνα περίπου σε έναν χρόνο από το τραγικό δυστύχημα ενώ για το Μάτι πέρασαν πέντε χρόνια. Επίσης για το πώς λειτουργεί το κράτος δικαίου, ο εισαγγελέας για τη δίκη στο Μάτι πρότεινε την αθώωση της τότε περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στράτος Σιμόπουλος.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου σχολίασε: «Τρία θέματα θέτει αυτό το ψήφισμα. Παρακολουθήσεις, που συμφωνεί και η κυβέρνηση ότι ήταν λάθος, Τέμπη, που υπάρχουν πολλά ανεξήγητα φαινόμενα, μεταξύ άλλων το μπάζωμα του χώρου και τρίτον οι ανεξάρτητες Αρχές, για τις οποίες υπάρχει η αίσθηση ότι δεν είναι ανεξάρτητες. Άρα αν θέλουμε να πάρουμε το θετικό της ψήφου, να συνετιστούμε. Είναι καταγγελία αλλά υπάρχει χρόνος να βελτιωθούμε. Πιστεύω δε θα ξαναγίνουν παρακολουθήσεις, τα Τέμπη τα παρακολουθούμε έντονα ήρθαν εδώ οι συγγενείς και δεν αισθάνονται ότι δικαιώνονται. Σε αυτό πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση. Πώς θα αισθανθούν οι οικογένειες ότι δικαιώνονται, αισθάνονται ότι το κράτος δεν λειτουργεί».

«Είναι προφανές ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έχει τρικυμία εν κρανίω, πραγματικά. Αυτό εξηγείται, μπλέκει από την ιστορία της Μαρίας στον Έβρο, τα pushbacks, τα οποία μάλιστα τα αμφισβητεί. Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη σε πάρα πολλά μέτωπα αυτή τη στιγμή. Και στο μέτωπο των μεγάλων αγροτικών διαδηλώσεων και στο μέτωπο των μεγάλων φοιτητικών διαδηλώσεων και για το γεγονός ότι σήμερα είμαστε στην παραμονή μιας πολύ μεγάλης πανεργατικής απεργίας στην Ελλάδα, με δεκάδες αποφάσεις εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών στον έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, το προμελετημένο έγκλημα. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις βασικές αιτίες και τους υπευθύνους, πρέπει να καταδικαστούν και οι φυσικοί και οι πολιτικοί υπεύθυνοι», ανέφερε ο ευρωβουλευτής ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος στάθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η δημιουργία της οποίας ήταν ένα εξαιρετικά θετικό βήμα έχει μείνει «ακέφαλη» εδώ και ενάμιση χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος