Η μοναξιά των ηλικιωμένων και η ανθρώπινη ανάγκη του “μαζί”

Ολοένα και συχνότερες είναι οι καταγγελίες ηλικιωμένων για κακοποίηση στο 1065. Η “Γραμμή Ζωής”  υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων και δράσεων για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Κουρουκλή, πρόεδρο του οργανισμού, η τρίτη ηλικία δυστυχώς αντιμετωπίζεται διαχρονικά στη χώρα μας ως σύνταξη και επίδομα, ενώ πρωταρχικό στόχο θα έπρεπε να αποτελεί η ποιοτική και αξιοπρεπής διαβίωση των ηλικιωμένων.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρουκλής, δεν υπάρχουν δημόσιες δομές στις οποίες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, να μπορεί να μεταφερθεί ο ηλικιωμένος που έχει πέσει θύμα κακοποίησης, ακόμη και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, ενώ οι λίγες ιδιωτικές που λειτουργούν κοστίζουν ακριβά.

Όπως τόνισε η ιδρύτρια της ομάδας “Συγκατοίκηση ηλικιωμένων και μη-Φτιάχνω το μέλλον μου“, Μαλάμω Στεργίου, είναι ανθρώπινη ανάγκη και κυρίως στα άτομα της τρίτης ηλικίας για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, να μην είμαστε μόνοι μας, ενώ η  καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Αλεξάνδρα Κορωναίου, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν βιώσιμες δομές πρόνοιας στην Ελλάδα. Τα επαγγέλματα φροντίδας είναι εξαιρετικά δύσκολα, κατέληξε η κα Κορωναίου.

Στην Ευρώπη, λειτουργούν κοινότητες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Στην Κίνα, επτά αχώριστες φίλες, αγόρασαν σπίτι, αξίας 580.000 δολαρίων και ζουν όλες μαζί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος